Над 95% от данъчните декларации - по електронен път

Това е силно повлияно от COVID кризата, каза Росен Бъчваров
30 мар 2021 10:25, Петя Славова
10
Над 95% от данъчните декларации - по електронен път
Снимка: БГНЕС

По електронен път идват над 95% от данъчните декларации, дори от физически лица. Това е силно повлияно от COVID кризата. Това каза  пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Съществува възможността това да се направи и на гише. Много по-удобно и много по-лесно, спестявайки време и пари, е използването на безплатния персонален идентификационен код, който може да се получи във всеки офис на НАП не само за подаването на данъчната декларация, но и за ползване на още над 100 електронни услуги", допълни Росен Бъчваров.

Вече не се налага взимането и представянето на служебни бележки в над 90% от случаите. ТЕЛК-овите решения, декларациите от другия родител за ползване на данъчни облекчения за деца, вече не се прилагат към данъчната декларация, добави Бъчваров.

Той припомни, че предварително попълнената данъчна декларация представлява предварителна оценка, която не е задължителна и не се счита за подадена. При необходимост данните в нея могат да бъдат коригирани - всякакъв вид промени и изменения са допустими, отбеляза Росен Бъчваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че не мога да пусна картинка със сниман екран от сайта на НАП за да те питам освен че има 100 броя бланки за различните приложения към декларацията от различен доход, къде точно пише че там се попълва декларация и кога разбираш че си я подал.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова нещо не съм подавал никога
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toва е обикновена предизборна поръчана от ГЕРБ статия. Уж за да кажат че са направили нещо полезно за хората. Ама не са.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На практика над 90 процента от услугите се извършват онлайн с ПИК код."Много сме далече от тези 90%. Тези които са правили системата просто са некадърни.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе да, някой въобще видя ли за какво става дума в сайта на НАП? То човек дори му трябват 2 дена само за да се ориентира какво трябва да направи за да се счита че е подал декларация.
3
6
 
3
 
! Отговори
българка преди 3 години
На практика над 90 процента от услугите се извършват онлайн с ПИК код. Защо няма съкращения в данъчната администрация ? Какво правят чиновниците, на които ние плащаме заплати ? Имитират работа ! В ЕС България е държавата с най-много администрация на глава от населението ! Догога така ?!?!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя като счетоводител и мога да ви кажа, че тoва в статията НЕ ОТГОВАРЯ на истината. Точно обратното е!Хората се отказаха да попълват данъчни декларации онлайн, защото изобилстваше с проблеми. Примерно казва, че има грешка, а грешка няма. И системата никъде не маркира за да ти посочи къде смята, че има грешка. После, дори ако например се използва т.нар. "Баркод" който са предоставили от НАП, той смята грешно. В предишни години дори дублираше някои суми, което беше още по-недопустимо.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Декларацията на републиканеца Цецо ще бъде ли публикувана? Защото в Англия консерваторът Камерън подаде оставка не само заради референдума, а и заради пари в офшорки започнато от баща му.Какво стана с диска с имена на българи със сметки в Швейцария, който държавата е купила преди 10 години от Германия?