Плащаме с 15 лв повече за пълен резервоар

Скокът в цената е с разлика от началото на годината
7 апр 2021 08:52, Петя Славова
25
Плащаме с 15 лв повече за пълен резервоар
Снимка: БГНЕС

Цената на бензина поскъпна от началото на годината въпреки пандемията, а шофьорите все повече усещат разликата.

В момента, за да заредим пълен резервоар от 55 литра са необходими 115 лева, а в началото на годината сме плащали общо 100 лева. Причината е скокът на цената на бензина с близо 15 на сто. Така, ако на 1 януари сме зареждали гориво срещу 1,82 лева за литър, то в момента е 2,09 лева или 27 ст. по-скъпо. Дизелът също е скочил като в момента се продава средно по 2,08 лева за литър, а в началото на годината е бил 1,82 лева, колкото е струвал и бензинът, съобщава "Телеграф".

Най-голямо увеличение има при цената на газта. При нея скокът е с 22,7 на сто или 20 ст. за литър. В момента пропан бутанът се продава за 1,08 лева, а в началото на годината се е наливал срещу 88 ст. Въпреки поскъпването му той остава изгодната алтернатива за собствениците на коли, които разполагат с газова уредба. За пълнене на бутилка от 45 литра са необходими около 43 лева. Разликата в обема на бутилката и литрите гориво е заради това, че специалистите съветват тези резервоари да не се пълнят догоре.

Още по темата

Причината за поскъпването на горивата е ръста на цените на петрола. В началото на годината черното злато се е продавало за 51 долара за барел, а към средата на март стигна 68 долара. Към момента цената му е около 63 долара за барел, което е с 23,5 на сто повече от стойността му в началото на годината.

Ако се запази добива на петрол, както е в момента, не се очакват сериозни промени в цените на петролните продукти около Великденските празници у нас, коментира Светослав Бачев от Българската петролна и газова асоциация пред изданието. Той посочи, че ще има колебания в рамките на най-много 1-2 ст. По думите му цената на петрола в известен смисъл беше леко надценена заради очакванията да се отворят границите и пътуванията да стартират. За това и черното злато достигна 68 долара за барел.

Отражение върху стойността на петрола би имало само увеличение на добива на шистов петрол в Америка, но засега няма такова решение. При цени на черното злато над 45 долара, компаниите, които добиват шистов петрол са на печалба. Преди дни Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, изразиха нарастващо доверие в глобалното икономическо възстановяване и постигнаха споразумение за постепенно увеличение на добива на петрол през следващите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ценашофьорибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Съ фак ромън. преди 3 години
Картела много трудно ,ще го бутнем от БГ . Руснаците държат Нефтохима и това е. Единствено Ромпетрол взимат гориво от Румъния и карат( но не винаги ). Спомнете си немските танкове и машини с какво гориво и от къде са зареждали- Румъния единствен доставчик на нефт за Райха,преди да завземат Норвегия. Значи щом,дойчовците са се доверили на качеството на румънския нефт,няма смисъл да говорим. Рафинерията е в Плоещ. Русе-Плоещ са 200 км . Така че румънска нафта и това е.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диверзификация - казва премиера!Избирайте само ГЕРП! За да му дойде акъла на българина трябва още по скъпо да стане!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментроляга, от тези които си иброил, евентуално само Ромпетрол не зарежда от Лукойл. Рашките си имат монопол в губернията БГ от 65 г. вече. Не се и очертава някой да го разбие в близките 50 г.
19
1
 
0
 
! Отговори
Газпром преди 3 години
Влиза толкова, колкото побира танкера.Мн си зле.
18
1
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 3 години
А Лукойл продължава да не плаща данъци.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте мрънкали Марешки има нужда от пар за да се бори за поевтиняване на горивата !
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Органическото гориво е на изчерпване. Ще стигне за 10, 15 години. Ръстът на цените има за цел намаляване на потреблението. Автомобилите в бг са повече от хората.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Ами зареждай на ОМВ, ЕКО, Ликуи Моли, Шел, Петрол, Ромпетрол. Какъв е проблемът ?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОффТой цените няма да намали,но ако не краде като другия може да вдигне заплатите.
13
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ще вдигат цените разбира се, като не "ядат" дървото......
12
1
 
2
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Сега оня намръщения и сърдития на цял свят ще ви намали и цените на бензина, на тока и на храните, стой та гледай.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на акцизните стоки са силно манипулирани- защото всеки знае че 50-70% от цената са данъци и акцизи. Кутия цигари са 1,5? , но на потребителя излизат 2,50 - 4- 6 или 8? според това къде в европа ги купувате
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С "баничарката" навъртам по 1000 км седмично, така че ако не мога да си платя нафтата- затваряй!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дране до дупка.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи къде зарежда човек. Например на един тир паркинг, комко, има нещо като бензиностанция на един патрон със шестица и самосвали, опашки за гориво стават. Лошото е че работи предимно нощем и затварят ненадейно, отделно на непознати не зареждат. Ама явно такава им е търговската политика.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая общата е зинала за ревизии, а ще направили ревизия на Корнелия и мъжа и, които са в борда на руската рафинерия " нефтохим" Бургас? Мутри комунисти!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест логиката им е следната : Увеличаваме добивът на петрол - цените нагоре! Намаляме добивът на петрол - цените нагоре
5
3
 
27
 
! Отговори
Хейтя БЕЗ ПАРИ преди 3 години
Нали бензина нямаше да МЪРДА?Нали Техническият ЩЕШЕ ДА Е НА СЪЩАТА ЦЕНА след екостикерите?Хляба е ЛЕВ и ШЕЙСЕТ за 700 грама.Говорим за ХЛЯБА.....не за бира чипс и фастъци......ТАКСИТЕ ПРИ личните лекари също са двойни.....Ще ги уморите бе тия хора, пенсионерите особено...СРАМ нямате ли, чи това са нечии МАЙКИ и БАЩИ?
4
15
 
7
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ще плащате, и повече ще плащате, защото се разпищолихте и свикнахте навсякъде с коли да ходите. А после не подкрепихте нашите партньори от Воля. Затова ще плащате, и повече ще плащате.
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски картел в горивата във Бг тъжна робска история!