Благоевград с висока безработица и най-ниско работно възнаграждение

Хората в областта са принудени да търсят работа в чужбина
9 апр 2021 12:13, Петя Славова
18
Благоевград с висока безработица и най-ниско работно възнаграждение
Снимка: БГНЕС

Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Това показват данни на Агенцията по заетостта. Освен челното си място по брой безработни, Благоевградска област остава с най-ниската работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и във област Видин.

Цветомир Шопов има средно-специално образование в строителен техникум, от дълги години работи като шофьор. 48-годишният мъж има две деца-близнаци. За да може да плаща образованието им е принуден да замине за чужбина.

Още по темата

 "Дъщеря ми учи в частен колеж, 3000 и е семестърът, как да се образова това дете", заяви пред БНТ Цветомир Шопов.

Преди за замине да работи в чужбина и двамата със съпругата му са работили, но средствата за издръжка на семейството не стигали.

 "Работихме на по две работи по 13 часа, от които по договор съм на 8, но аз работя 13 часа, които не ми се плащат, нощния труд не ми се плащаше, това е положението", разказа Цветомир Шопов.

Мъжът се е върнал у нас от чужбина и сега разчита да намери работа чрез програмите по заетост на Бюрото по труда.

 "Носталгия, родители, семейство, всичко е тука, затова се прибрах. Смятам, че няма лесно да си намеря работа, защото имам изисквания все пак, не мога да работя за без пари, преди две седмици съм се прибрал от Германия. Ако не станат тука нещата, най-вероятно пак", споделя Цветомир Шопов.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

"От началото а годината броя на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. а спрямо аналогичния период на миналата година 2020 година имаме едно увеличение от 1,5% или с 2194 лица... С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда", каза Станислава Поповска - директор на регионалната служба по заетостта Благоевград.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си са били заети във сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

 "В същото време и именно тези работодатели зависимост от поръчките и обема на работа, които имат също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите", обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

 "Много е по-трудно... Защото ми го казаха на едно место така в магазин за обувки беше и вика при вас е по-трудно, щото не може да помните и така", сподели Снежана Димчева.

 "Разбира се, лицата над 50-годишна възраст срешат затруднения, затова че нали повечето от работодателите предпочитат и по-млади хора, но в същото време пък има и доста голям брой работодатели, които наемат и лица над 50-годишна възраст, защото аз посочих нали причината по-големия и опит, който притежават професионален, умения и компетентности", уточни Станислава Поповска.

И тази година работодатели могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Дааам преди 3 години
Ако на детето му се УЧИ и чете частният колеж няма да му помогне особено....И в по евтинкото държавно може да се справи прекрасно....
12
0
 
3
 
! Отговори
Страшно оправдание преди 3 години
ДЪщеря ми УЧИ вика в Частен колеж с 3000 семестър и реве оня горив статията...АБЕ ПИЧ за умните има стипендии, а за тези които немогат да влязат държавна поръчка естественно ще си плащате.Значи щерка ти не е могла да влезе нито със стипендия нито държавна поръчка а сега ревеш.Ами явно не и е тва силата бе ПИЧ.Що се пънете.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебен кабинет и за три месеца до новите избори всички заслужаващи съд и затвор. Служебният кабинет има всички правомощия.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диферсификация и кондолидация !!!! Какви сложни думи знам аз. Чел съм Винету
9
2
 
5
 
! Отговори
евала преди 3 години
Даже им е много тая заплата, като се има предвид изборните им резултати. На тях си им харесва. В София Бойко метро им направи, дава им по 2000 лева заплати и пак не го искат. Видин, Монтана, Кюстендил и Благоевград или са много доволни от живота там, или са много, много т***паи!
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
992 е стедбата, ама ако махнеш няколоъо "директора" пада на 750 лева.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся ще излезнат 2-3 дежурни троши с 10 к заплата да ви обяснят, че е така щото сте некадърни ;))
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пичове, то в цялата държава средната работна заплата е 800-900 лв. Ааааа, не! Аз частни случаи на 5-*** човека в града с високи доходи НЯМА са смятам в задачата!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дъщеря ми учи в частен колеж, 3000 и е семестърът, как да се образова това дете", заяви пред БНТ Цветомир Шопов.--------++На моето дете цялото следване беше под 3000 лв. Тъй че такива хич да не ги чувам. Била в частен колеж. Ами да ходи в държавен тогава! И без друго в държавния обучението е по-сериозно, по-качествено, а не просто продажба на диплома за много пари.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има два университета в града.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сричащият депутат от Симитли - футболен съдия - Стефан Апостолов от ГЕРБ верно ли е събрал 9 000 преференции или баща му, кметът на Симитли, който има взаимоотношения с Боко Тиквата, е платил, колкото трябва?
2
2
 
15
 
! Отговори
Ако приемем преди 3 години
че това вярно(заплата е по ниска) 922 лв бруто това са 705 лв(350 евро) Смях не ами Смях в 2021г. Ех къде са Ботсвана с която имаме един и същ брутрн вътрешен продукт!! Да не говоря За Индия и Пакистан т трудно ще ги достигнем. Още ли овце не може да си отворите очите в каква държавава живеем. Няма да говоря за стария транспорт, 103 място по здравеопзаване липса на инфраструктурата и прочие и прочие. Но синдрома Бай *** не си дава сметка няма как промитият му мозък да обработи такава информаци
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже просперираме,икономиката расте, доходите растат,живота се пподобрява ............................ хората бягат да търсят работа в чужбина.