Свещи от магазин за левче подбиват цените на църквата

По-евтини са с 10 ст., но качеството им е по-ниско
29 апр 2021 13:02,
35
Свещи от магазин за левче подбиват цените на църквата
Снимка: БГНЕС

Свещи от нелегални производители се продават в магазините за левче и подбиват цените на църквата за Великден. В магазина свещ, която в храмовете струва 50 стотинки, се предлага за 39 и така клиентът получава лошо качество срещу съвсем малка отстъпка, съобщава "Монитор".

Според Георги Беров, който ръководи продажбата на църковни стоки в Софийската митрополия, свещите менте се разпознават отдалече – те са по-тънки и по-къси и следователно – горят значително по-малко. Оригиналните също така са бели до бежови с надпис "Софийска митрополия", а фалшивите – жълти без отличителни знаци.

Разликата в цената е обикновено около 10 стотинки, но спадът на качеството е значителен. Въпреки това Беров не съди онези, решили да припечелят по някой лев от продажбата на свещи на черно. Според него вярващите много лесно разпознават ментетата и предпочитат да си закупят от оригиналните църковни свещи. Те от години не са променяли своята цена и варират от 0,20 ст. до 4 лева в зависимост от дължината и дебелината.

По думите на Беров има много производители, които продават на черно, а голяма част от тях внасят и от Гърция. "Там в храмовете им свещите дори се раздават безплатно - може да оставиш нещо в кутията до тях, а ако не искаш, не даваш нищо. Може да си представите каква е печалбата за нашите търговци, които ги закупват там по цени на едро", каза още Беров.

Архиерейска ще е литургията в храма "Св. Александър Невски" за най-големия християнски празник Възкресение Христово. Богослуженията ще протекат според обичайния.

Службата за Възкресение ще започне в 23 часа, както обикновено. В 00 часа пък миряните ще чуят камбанния звън от катедралата, който ще огласи Възкресение Христово. Пасхалната полунощница и Утренята ще се отслужат отвън пред храма, а самата Литургия за празника пък ще е вътре в "Св. Александър Невски".

"Всичко ще протече отново при спазване на мерките - миряните трябва да са с маски, да спазват отстояние. Много сме щастливи, че тази година, макар и при строги мерки, ще можем да донесем частица от Благодатния огън в Йерусалим. Знаете, че нашият представител е Врачанският митрополит Григорий", обясни и негово Високопреосвещенство Западно и средноевропейски митрополит Антоний. Така според правилата Благодатният огън ще бъде раздаден на свещенослужители от различни епархии у нас.

За Възкресение традиционно ще има и синодално пасхално послание от Българския патриарх Неофит, който вече е в светата митрополия и се възстановява след боледуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Ковда не подбира млади, възрастни всички харесва не подбира.
23
4
 
0
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
те си правят бъдещи планове А Господ ги гледа от горе им се смее
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Църквите и те печелбари. Браво на левчетата.
21
1
 
4
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
А защо неги на правят без пари както е във Гърция да вкара ментетата по оскъдно ще и е
20
6
 
4
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Нa днeшния прaзничен дeн е рeдно млaдите прaвославни първeскини дa сe пoдмият oтдолу съc cветена вoда зa пoлово дълголeтие и вагинaлна свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Всeдържaтел.
19
5
 
9
 
! Отговори
Разбирача преди 2 години
Точно от бедните мизерстващи старци си правят парите тези нагли хора. Проблем им е като някоя старица дойде да си запали свещичка за 10 стотинки, които не са отишли в техните джобове. Трябва да ги е срам всичките тия, при това много. Явно за да икономичсват от свещичка и кандило не са цъфнали и завързани г-н Поп с Ролекс.
18
7
 
4
 
! Отговори
Йоана преди 2 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади на Велики четвъртък пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
17
2
 
10
 
! Отговори
Православен преди 2 години
До Аз понеже съм непросветен да питам..Колко време според канона трябва да гори една свещ? Или не е това въпроса, а че нашите по-скъпите са точните? И последен въпрос, в кофата ли изхвърлят нафталина от изгорелите свещи?Няма църковен канон за свещите. Свещта е безкръвна и символична жертва пред Бога, не е задължително да купиш свещ за да влезеш да се помолиш в храма.Свещите се правят от парафин, неизгорелите остатъци се претопяват в нови свещи, след специални молитви, не се изхвърлят.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Църквите да не са станали еднолични търговци и монополисти бе. Бог изгони Търговците от храма знаят ли го това Попчетата с ролексите и кадилаците. Защо в Гърция в църквите ги раздават безплатно те да не са по балами. И какви са тези свещи от 10 ст на 1.10 лв. Бах златните свещи. В църква не стъпвам при сатаните с брадите. Вкъщи в ъгъла пред иконата се моля. На църква ходят тези дето искат да ги видят и да парадират с БОГ. Но Бог вижда Лицемерните им очички. До вчера атеисти а днес набожни.
15
4
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Пазарна икономика. Искахте, имате я!
14
1
 
1
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Коментар 11 не е от мен
13
2
 
5
 
! Отговори
Православен преди 2 години
До искате ли да ви покажа във Варна метрополията каква кола кара а!!!!! Че няма нищо общо със скромност и набожност.Да, искам да ми напишете тук на каква кола се вози Негово Високопреосвещенство Йоан, митрополит Варненски и Великопреславски.Преди 5 години Nissan GT-R ч беше посетил манастир и после обикаляше Варна със стикера за влизане в манастира. Наложи се Н.В. Йоан да помоли полицаите са спрат колата и да приберат стикера.Сега ми напишете на каква кола се вози митрополитът, чакам!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз понеже съм непросветен да питам..Колко време според канона трябва да гори една свещ? Или не е това въпроса, а че нашите по-скъпите са точните? И последен въпрос, в кофата ли изхвърлят нафталина от изгорелите свещи?Срамно е че религията ни е като политиката ни
11
1
 
6
 
! Отговори
Еляре преди 2 години
. "Там (Гърция) в храмовете им свещите дори се раздават безплатно - може да оставиш нещо в кутията до тях, а ако не искаш, не даваш нищо...", каза още Беров.
10
5
 
2
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва нна Великден пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
9
8
 
6
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Който не запали свещ, купена от църквата, Господ Бог ще го прокълне. Свещи не трябва да се внасят отвън, за да не се подбива бизнесът Божий.
8
1
 
10
 
! Отговори
Православен преди 2 години
До Запалвам свещ, след 1 минута на излизане от църквата виждам бабата как ги загася и прибира в една кофа. Готови да ги препродадат като почти чисто нови.Неизгорелите свещи НИКОГА никъде не се препродават (освен от ромите, които ги събират от гробищата).Неизгорелите свещи се ПРЕТОПЯВАТ четат се молитви и се отливат нови свещи.Някой ако иска да си купува от ромите свещи, събрани от гробищата, това си е негов личен проблем, а не на Светата Църква.
7
3
 
8
 
! Отговори
Православен преди 2 години
До Запалвам свещ, след 1 минута на излизане от църквата виждам бабата как ги загася и прибира в една кофа. Готови да ги препродадат като почти чисто нови.Покаянието е личен избор и зависи от съвестта на човека, а не колко свещи е запалил и колко време са горели.Опрощаване на грехове се получава с ПОКАЯНИЕ И ПРИЧАСТИЕ а не с брой свещи и време за горене.
6
4
 
3
 
! Отговори
Белчевска преди 2 години
вие изобщо не сте в час. свещите струват 10 ст. до 1 лв. за кой ненаситен поп говорите не се знае. поне ще им стигнат за чалга и кебапчета на тези неверници служещи в храма.
5
3
 
5
 
! Отговори
Роки преди 2 години
До ПравославенА искате ли да ви покажа във Варна метрополията каква кола кара а!!!!! Че няма нищо общо със скромност и набожност.