Туристическият бранш иска държавата да поеме PCR тестовете на чужденци

Заетите в сферата се безпокоят, че мерките за бизнеса изтичат
10 май 2021 14:12, Петя Славова
21
Туристическият бранш иска държавата да поеме PCR тестовете на чужденци
Снимка: БГНЕС

Сезонът по Северното Черноморие започна кошмарно с изключително малко туристи. Една от причините за това според бранша са закъснелите правила за влизане у нас, приети в последния работен ден преди Великден. На юх хотелиери предупреждават, че туризмът е пред колапс, а мерките не дават резултат.

Още по темата

"Тези 60/40 и 80/20 изтичат сега на 31 май. Няма сигнали това да се удължи, въпреки че така словесно имаше някакви идеи за удължаване", каза Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Според собственика на ресторант Филчо Ставрев след това заетите в бранша са в неизвесност и не знаят как ще издържат персонала си.

По думите на родни хотелиери мярка, която би помогнала за увеличаване на туристите от съседните страни, е държавата да поеме PCR тестовете им, като се дотират например с 35 евро на седалка чартърните полети. Засега месеците май и юни се очертават като тежки за родните хотелиери, които ще разчитат основно на българи и евентуално на румънци.

"Трябваше да се работи системата с ваучерите, за да може да тръгнат хората да пътуват и да почиват. Такъв пример има в Япония. Говорили сме с правителството, давали сме им разни примери. Готовност имаше, но никой не пое", добави Ставрев пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Тиква преди 2 години
Значи аз няма да ида на почивка, но да платя на някоя английска *** почивката. Тея за какви се мислят вече.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристическия бранш да го поеме. Стройте още бетонни дупки. Напливът на туристи предстои.
15
0
 
5
 
! Отговори
баста преди 2 години
Много нахални частните хотелиери.За данъкоплатеца разходите,за тях само приходите.Като искат туристи да си им плащат тестовете.
14
0
 
5
 
! Отговори
Почиващ преди 2 години
Да не би като ходя в Гърция гръцката държава да ми плаща PCR? Родните хотелиери не разбраха ли, че ТЕ трябва да развиват сектора с качество, а не да чакат държавата да плати? Защото аз ще отида в Гърция, въпреки PCR
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да поеме PCR тестовете на българите, че в много страни включително и омразната на половин свят Русия тестовете са безплатни. То и здравеопазването е безплатно, но това е друга тема. Пандемия, но плащаме и тестове и лекарства.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,това вече е Свръх НАХАЛСТВО ! Аз учителката платих 720 лв за 6 теста за семейството ми ,когато се разболях и никой не ми е дал и 1ст !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
moje, ako napraviat zaplatite na bg personala kato na turisticheskite im chujdenci. ;-)
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристическия бранш не иска ли да поеме нещо друго? Аз с удоволствие бих му предложил... Туристическия бранш в България е съставен от "бивши" мутри и наследници на комунисти. Да се окрупняват - тези с пари да изкупуиват фалиралите. И да рушатр бетона. Търси се екологичен туризъм, не бетонен...
9
2
 
6
 
! Отговори
А,ха, преди 2 години
Е сега Любен Дилов ще ги поеме.
8
8
 
5
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Когато министерството на Туризма се премести край морето, тогава ще има морски туризъм 45 г лошите комунисти поставиха страната на туристическата карта на света, за 11 г герб и 14 ЕС вече не сме там и няма и да бъдем...
7
0
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
А не е ли по добре парите за чадъри и шезлонги да покриват тестовете а.
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да им поеме тестовете, а вие само парите.:) Значи разходите за нас, приходите за вас. :)) ...И ТОВА НЕ СА ХОТЕЛИ, А ПОДПОРНИ СТЕНИ, НАЛИ:)))) ей, че умници, бе...
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия програми трябва да спрат 60/40 и тн. Това е частен бизнес ако оцелее оцелеее. Моите данъци не са за частница!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бързите тестове се правят на момента, без чакане за лаборатории, но явно гледат да не им спре парата. Тестове само на симптоми. Бързите са къде, къде по-евтини.
3
2
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Преместих.
2
0
 
60
 
! Отговори
Хах преди 2 години
От чий зор с МОИТЕ данъци ще се плаща тест на англичанин или руснак, който отива в ЧАСТЕН хотел и генерира приход на ЧАСТЕНО лице
1
7
 
25
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Да се влиза в България с бърз тест направен на летището след пристигането.Евтино, бързо и лесно решение.Стига с тези PCR, ваксини, сертификати и ваксинационни паспорти!