Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на пазара на имоти

Завръщащи се от Турция българи - купувачи на жилища в Пловдив
12 май 2021 19:00, Екип на Investor.bg
71
Ипотечното кредитиране и имиграцията дават тласък на пазара на имоти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2021 г. е започнала ударно за сделките с имоти у нас през първото тримесечие в повечето големи градове, показаха данни на Агенцията по вписванията от средата на април. Обемът от сделки през периода надминава значително броя им не само от началото на 2020 г., но и през първото тримесечие на 2019 г., когато имотният пазар у нас все още не беше под влиянието на пандемията от коронавирус.

В София между януари и март са били вписани близо 6700 сделки, което е с 26% повече спрямо същия период на 2020 г. и с 18,5% нагоре спрямо първите три месеца на 2019 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – 34% над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Ръстове на сделките има и във Варна и Бургас, въпреки че особено в морската столица темпът на покачване е значително по-бавен в сравнение със София и Пловдив.

„Не съм очаквал подобно развитие с такива ръстове, особено в София, Пловдив, Плевен, дори Бургас. Цифрите са доста категорични“, коментира пред Investor.bg Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) и управител на имотната компания „Форос“.

Когато разглеждаме данните от Агенцията по вписванията, е важно да отбележим, че те не отразяват покупките на ново строителство, които се вписват, едва след като сградата бъде завършена, отбелязва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“.

Според нея високите ръстове в София и Пловдив, отчетени в Имотния регистър, са резултат от рекордния брой издадени разрешителни за строеж през 2018 (14 761 жилищни единици за София и 5337 за Пловдив). „Имотите, завършени през първите месеци на тази година, вероятно са продадени по-рано, но сега се вписват като сключени сделки и така повлияват върху статистиката“, обяснява Тенекеджиева.

Демографията също е ключов фактор за жилищния пазар, като миграцията обикновено е насочена към по-големите населени места с добре развита икономика и добри условия за работа и живеене, допълва тя. „Нормално е градовете с по-бързо растящи заплати – София и Пловдив, да отчитат повече сделки с жилища. Само за последните три години средните брутни възнаграждения в двата града са се покачили съответно с 32% и 29%, а във Варна и Бургас - с 24% и 26%. Двата морски града са силно обвързани и с развитието на туризма, който пострада тежко вследствие на пандемията“, коментира Тенекеджиева.

Според Добромир Ганев има четири основни фактора за големия брой сделки у нас през първото тримесечие, първият от които е паралелното повишаване и на обема на ипотечното кредитиране, изразен в брой вписани законни и договорни ипотеки. „Това е един от сериозните фактори за ситуацията със сделките през първото тримесечие. Банките продължават активно да кредитират покупките на жилища, да предлагат добри оферти и изключително ниски лихви“, отбелязва Ганев.

Данните на Агенцията по вписванията показват ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. Това е в контраст с тенденцията през 2019-2020 г., когато ипотечното кредитиране от гледна точка на вписаните ипотеки намаляваше във всички 28 големи града в страната. В същото време БНБ отчете ръст от 10% на сумите на ипотечните кредити, което според Ганев вероятно се дължи на покупките на по-големи имоти.

Подробности по темата четете в Investor.bg


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
6
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 1 месец
Ипотечното кредитиране...........Умре..........ЧАО Банкстери.........
50
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Вай брокерски мечти! Парите от чужбина намаляха с 60%, в задачата се пита с колко ще паднат и щените на имотите. Няма съмнение че брокерите и банките до последно ще ни омайват.
49
1
 
11
 
! Отговори
Нормален преди 1 месец
Хора защо си губите времето с глупости? Имотите в България в момента са силно надценени, чудя се защо ли се обявяват цените в евро? Нека да сметнем- виждате имот който се продава за 90 000 евро и си казвате, о добра цена за примерно 90 м2 в София, аз вземам 2000 лв. Съпоставено 2000 срещу 90 000 не е много далеч, но нека да погледнем реално, че всъщност това са 180 000 лв. (закръглям ги). В БГ всичко е сбъркано!Но като сме прости кой ни е виновен...
48
0
 
13
 
! Отговори
гладни кокошки преди 1 месец
сделки с имоти сънуват!
47
2
 
12
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 1 месец
Абе и на морето преди месец брокери пуснаха лафчето, че са дошли турци. Сега гледам и в Пловдив това е лафчето.Казвах ви аз едно време, ама кой да ме слуша. Изгонихме си англичаните, ще си изгоним руснаците и след това ще дойдат само талибаните. Други няма как просто.И то се случва.Хайде, до следващият "тласък".Чакаме следващата новина за имотния бум.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КрайБяга се, ако имаш какво да ядеш :) Ако нямаш - продаваш за колкото се даде, за да се яде после, и много хора ще се окажат в такава ситуация, особено след като не удължиха кредитната ваканция за физическите лица, и от 1-ви юли и за фирмите май се променят нещата. Отделно много възрастни хора починаха, и ще се продава поголовно от наследници, които са в чужбина, когато успеят да се приберат. Та не е много ясно накъде отиват нещата...
45
1
 
7
 
! Отговори
СПЕЦИАЛИСТ преди 1 месец
По южното черноморие защо са паднали цените ? Това е добре за нас , но все пак ситуацията не е сигурна. Ако стане напечено румелията ще отиде зян и язък за инвестицията.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ръст на умрелите собственици от корона в София и наследниците им продават, защото нямат пари. Българи от Турция не е за вярване като в Турция са турци.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя имиграция заплати в Германия спаднаха, за Англия и САЩ визи.
42
7
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Омръзна ми от имигранти и бежанци от провинцията!
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 46Не съм кадъна като теб да ходя до Истанбул :)) Ходил съм там, както и почти всички балкански държави, нищо не може да ме впечатли :)) Мейби имаш право за трошките, обаче явно си от некое забутано село и немаш представа за какво преселение към големите НАШИ градове става на въпрос :)) Как търпят кадъна от Тихина не знам, сигурно им праИш *** :))
40
11
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Та не чакайте падане на цените ми е мисълта.При инфлация се бяга от книжни пари към имот.
39
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 месец
При печатане на пари цените са нагоре ВИНАГИ.Коронакризата ще се лекува с инфлация.
38
1
 
21
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Къде я видя тая навалица в големите градове?Всяка седмица ходя в София пък навалица никъде не виждам.Още по-малко в Пловдив. Увеличиха се колите. Но това е така,защото сега всеки младеж има кола,както и жените.По улиците никъде няма навалица от хора. Иди до Истанбул да видиш какви тълпи има.
37
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Балонът се надуува, надуува, надуува. Надувайте момчета, да стане на парчета!
36
1
 
4
 
! Отговори
Вълчо преди 1 месец
Ще ги даваме под наем!...
35
0
 
2
 
! Отговори
Вълчо преди 1 месец
А, добро утро!.....
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еййййй тияяя спонсорирани статии еййййй
33
0
 
29
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 1 месец
Всеки ден брокер почна да ни бае от някоя статийка.Тука има - тука нема.Тласък. Па и с едни метафори като почнат да се неначудиш. Вечерта гледат по звездите и гадаят. След това дойдат та пишат "анализи" като тоя горе.
32
0
 
25
 
! Отговори
До 38 преди 1 месец
Ти може и 5 милиона да ги изкараш. Въпросът е къде точно живеят тия хора, при положение, че 25 процента от жилищата в София са необитаеми.Което означава, че ако са 2,5 милиона би трябвало да живеят по 5 човека средно в жилище.Може ама само във Факултето.