Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с 2020 г.
20 май 2021 07:00, Анисия Иванова
220
Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи
Снимка: БГНЕС

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
22
 
! Отговори
Когато преди 2 години
държавата позволи на необразовани, алчни му..три да завладеят всички курорти резултата рано или късно ще бъде масови фалити, десетки хиляди нискоквалифицирани безработни и икономическа стагнация.Тази пандемия е само един от проблемите които доведе бранша до ръба на оцеляването.Лошото обслужване, незаконните строежи и измамите са ОСНОВНАТА ПРИЧИНА.
109
1
 
23
 
! Отговори
Гонихте ни преди 2 години
Десетилетия наред, сега разчитали на нас... Жалка история.
108
2
 
27
 
! Отговори
Не съм рекламист преди 2 години
За себе си преоткрих бунгалата на Шабла. Не са лукс ама са чистички, верандичка си имат, точно на 30 метра от морето. Магазинчето им е на 100 метра с цени по ниски от тия на големите вериги в градовете дори. Тази година може да паднат и под 20 лева на вечер за бунгало. Това е за семейство с две деца. Газов котлон, грил тиган, бе какво ти трябва повече ? Такива приятели намерихме, пък и такива софри си правихме, че се влюбих. Дано не го пипнат скоро "големите хотелиери".
107
4
 
27
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Интересно точно на кои българи разчитат?! На останалите без доходи заради необмислените локдауни,на трайно безработните,на работещите на мин.раб.заплата,на пенсионерите с 300 и по-малко от 300 лв. пенсия?! По информация на НСИ минимум 30% от народа ни живее под прага на бедността!!! Това е тъжната картина в ТАТКОВИНАТА ни! А олигарските хотелиери,които ограбиха народа ни има да си чакат михаля докато се сгромолясат под тежестта на празните си хотели!!!
106
2
 
17
 
! Отговори
Doomsday преди 2 години
Имам си две палатки, надувни дюшеци, газов котлон и посуда, чадъри и всякакво къмпинг оборудване ,все още тук-там се намират диви местенца и плажове. 10 дни с жена и две деца ми струват по-малко от 1000 лева заедно с пътя. Каква оферта ще ми направи български хотел? Любопитен съм.
105
2
 
43
 
! Отговори
Инспектор преди 2 години
Марш!Събаряйте бетона,че не се диша,освободете природата и дим да ви няма драги български хотелиеро-бизнесмени.И си изчистете фекаллийте,неуважаеми .
104
11
 
2
 
! Отговори
до 123 преди 2 години
Нека позная- Променаде. Наисинта е разкошен и, може би, един от няколкото хотела по нашето море, които стават за нещо.
103
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година дадох шанс на нашето море. Започнахме от Бургас с рядко срещан по нашите ширини хотел- 9.9 рейтинг в Букинг. Разкошен. Истински. Рядък и неповторим. Е, 300лв. е нощувката. За нас е приемливо. Продължихме със Синеморец и това ни беше бетономорието. Край вече. Повече НИКОГА. Псевдо мутри с разни 15-годишни Аудита и Поршета, струващи колкото първоначалната вноска на нова кола, се правят на милионери. Много, много смешно, ама и толкова тъжно. Та, отиваме си в Гърция и така. Мерси.
102
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Концесиите са доста евтини и не е ясно що трябва да се намалят. Концесионерът трябва да си оправи ценообразуването или да се откаже от концесията.
101
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените са безумни. Нека всички хотели фалират. Никакви помощи да не им се дават.
100
1
 
42
 
! Отговори
ЗайкоБайко преди 2 години
Сега да рева ли, да се смея ли? Колко от тези хотелиери си направиха изводи, как да се отнасят към българския почиваш? Защо имат погрешното мислене, че само в БГ има курорти и нашенецът ще плаща дебелашките цени и за арогатното отношение, към него? Ей къде е Турция, и Гърция, че и други страни имат плажове. Нали крадливите управляващи си изпраха парите с хотелите по българското бетономорие, какво искат още?
99
20
 
10
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Новите управляващи ще ви ги напълнят .Бойко го няма да го плюете че е виновен.Виж слаФчо чалгата ще събере културтрегерите от света и ще спасите сезона
98
1
 
34
 
! Отговори
Фа-ли-ТЪ преди 2 години
Когато се научат на отношение към клиентите и предлагат услуги, да искат и да им ходим по копторите. от април се запазва, почивка на Халкидики през юни и Каравани в България през Юли и Август, Септември се завършва с Гърция. Няма да ми видят парите тези прекрасни Хотелиери
97
2
 
44
 
! Отговори
Тази година преди 2 години
опашката от коли чакащи да преминат през Кулата ще започва от Слънчев бряг.
96
34
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
От нашто по-хубаво си няма.Гърците ви се мазнят но зад гъба ви наричат Вулгари. Това не е щото не могат да кажат Б а защото искат да ви отъждествят с латинското "вулгарис" - демек ***, плебейски, груб и пошъл.Според мен където сервитьорчето не е българче или албанче или ... не сядайте - плюят ви в супата със сигурност.
95
4
 
26
 
! Отговори
КРОННОС преди 2 години
УБИХА СВ..ВЛАС , БОЙКО ГЕРБ и БСП ...ЗАКЛАХА И ОДРЯЗАХА МИЛИОНИ ДЪРВЕТА НАД МЕГА-ГРАДЪТ ВЕЧЕ :: СВ. ВЛАС (ЛАРИССА НА ГРЪЦКИ)...ОТСЕКОХА ВЕЛИКАТА ДРЕВНА АНТИЧНА ГРЪЦКА ГОРА над ЛАРИСАА !!А РУСКАТА МАФИЯ + ГРУ И КГБ, ПОСТРОИХА ЦИРКАДЖИИСКИ ГРОТЕСКНИ ГОЛЕМИ БУНКЕРИ НА МАФИЯТА..ЕИ ТАМ НА ЗАВОЯ, ОТ СЛ БРЯГ за Влас---НА САМИЯ ЗАВОЙ СЕВЕРО-ИЗТОК ::ИМА БЕТОНИИ МАФИОТСКИ ЧУДОВИЩА...А ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА РЕЖАТ ЦЯЛАТА ГОРА..ОТ САМИЯ И ВРЪХ !!ТОВА Е ЗА СВЕТОВЕН ПРОЦЕСС НА ООН СРЕЩУ БГ, ЗА ПОГУБВАНЕ НА П
94
1
 
39
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
С ТИЯ ОГРОМНИ ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО ЩЕ ГРИЗНАТ ДРЪВЦЕТО И ТАЯ ГОДИНА
93
0
 
37
 
! Отговори
1 преди 2 години
Решете системните проблеми в туризма. Стига сте решавали текущите злободневни проблеми. Пак ще се появят под една или друга форма.Сертифициране на всеки хотел включително и качеството на персонала. Разреждане на хотелите, дори и да съборят някои от тях. Обособяване на комплексите по тип услуга и целева група - семейни, за младежи и т.н. Оправяне на инфраструктурата - пътища, ВиК и канализация и т.н.Смислените неща, стига сте "оправяли сезона". Догодина пак ще е същото.
92
0
 
52
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Сетила се Мара да се побара И сега, като изчезнаха ингилизите, когато Путин започна да ползва руските туристи като икономическо оръжие, и мерките в Европа ви плеснаха през ръцете - хоп, и българите пак ви домиляха. Да се разплачеш. В едно обаче сме сигурни. Тръгнат ли пак чужденците, бързо ще ни вкарате отново в 5-та категория. Затова няма да стане. Доверие се гради с години. А вие загубихте това на българите.
91
0
 
58
 
! Отговори
Дес преди 2 години
Питайте хората защо ходят в Турция и Гърция, едни и същи коментари всяка година.Всички знаят, само нашите хотелиери се правят на учудени.