Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с 2020 г.
20 май 2021 07:00, Анисия Иванова
220
Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи
Снимка: БГНЕС

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
27
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Това със презастрояването изигра лошо алчните тарикати, свикнали на лесни печалби без данъци.Даже и относително приличен персонал не могат да си намерят.Защото камериерките знаят къде ще получат най-много.Вие туристите пък имате голям избор от големи средни и малки хотели, къщи за гости и частни домове предлагащи само 2 или 3 стаи.Така е и с ресторантите и такситата и всичко, но предварително трябва да разберете най-изгодното за вас.
69
2
 
40
 
! Отговори
това е фак нюз преди 2 години
Лъжат , защо не прочетох нито ред с точна инфо колко хотела са фалирали? банките върху колко точно са придобили собственост заради непогасени дългове? Колко хотелджии слязоха от S-класата и тръгнахя на работя с 20-годишен голф?
68
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотилиерският "бизнес" в България от доста време е една обикноена пералня. Има - няма туристи, хотелът се води пълен по документи. Купуваш стоки с 20% ДДС, продаваш ги със 7% ДДС, а стоките даже не ги виждаш. Само фактурки. Познайте от къде и какви са "инвеститорите".
67
7
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
до До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРТърси в Китен, Приморско и не се отваряй много-много.Том плажа миналото Лято беше пълен още в 9.00 сутринта.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРХАХАХАХАХАХАХАА КЪДЕ ЕЕ ТОВА БЕ - НЕЗНАМ ЗА ОЛЙНКЛУЗИВ ДА СЕ ПЛАЩА НЯКЪДЕ 35 ЛВ НА ДЕН , А И ЯВНО ХОТЕЛА Е С 1 ЗВЕЗДА И ПЪЛНА МИЗЕРИЯ АКО Е ТАКА !ДАЙТЕ ИМЕНА НА ТЕЗИ ХОТЕЛИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ ТОЗИ РАЙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коста Надай се коньо на мзелена трава...Гръцкият премиер е Мицотакис, а министъра на туризма им се казва Теохарис.Нашият е служебен, а на туризма кой беше?Те стискаха ***, ние с тайни партита.Сериозно ли мислиш, че няма да имат много силен сезон чак до ноември по островите?
64
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 20г.+ гоните българските туристи и се концентрирате в пияниците и наркотата на Европа и Русия. Само дето, тия пияници не са най-платежоспособните и сега като останаха повечето от тях без работа - няма да пътуват. Пътуват тия с големите заплати, ама те не искат слънчака и алкохолния туризъм, а спокойствие и обслужване. Последните две по нашето черноморие се срещат рядко.
63
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще се окаже, че пак са имали 80-90% заетост на местата по документи, без дори да са отворили. А собствениците ще са изпрали още някой и друг милион. Този филм се прожектира вече 20 години. Поне.
62
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А цените ви говорят за препълнена база...Като сте пред "крах" по ваши думи - сваляйте цените.
61
2
 
25
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Ще ревят, щото всеки тарикат в бегето реве.И ще получат помощ от нашите данъци накрая.Хотели са изпрали толкова много пари, че вече е все тая.Те водата не си плащат, вие очаквате грижа за туриста като към клиент.Ами персонала е преуморен от работа и зле заплатен.Може много да се говори за далаверите по морето.Намерете си квартира в къща предлагаща само няколко стаи.Там е спокойно, но предварително си запазете места за нощувки.
60
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф. Дано никакви туристи не пристигнат. Плажове само за нас. Фалит маави мутренска.
59
1
 
39
 
! Отговори
Кейт преди 2 години
Ако искат, могат и да имат туристи, но са свикнали наготово, затова и пискат сега.
58
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято.... .................. ..........Лексиката ме кара директно да завия към Гърция, защото искам да оставя тълпите от български туристи т.е. второкласни туристи след себе си! Не се сърдете на отношението на тълпите от български туристи към вас скъпи мутро-хотелиери и мутро-ресторантьори! Затваряйте завинаги!
57
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези пък какво не разбраха от свете прости думички: МУТРИ,ВЪН!
56
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато изсякохте и последните дървета и бетонирахте всичко не ревяхте.Е дойде момента да пожънете това ,което посяхте.И грам не ме е жал за тези бандити ,тоест хотелиери!
55
5
 
15
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
ЗАКЪСАХМЕ ГО И ТАЯ ГОДИНА.....ЖАЛКО ЗА НАШИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ХОТЕЛИ......АКО УСПЕЕМ ДА ГИ ШИТНЕМ, НЕМА ДА Е ЗЛЕ
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние разчитаме на разумни цени,ама нейсе не вярвам. За тях винаги е важало правилото ден година храни.
53
1
 
29
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Доживяхме !! Да се молят да дойдат български туристи!!
52
2
 
23
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Това, че морския туризъм е пред колабс е бла-бла-бла.Курорти на юг от Бургас предлагащи нощувка+вечеря+закуска+безпланен паркинг за 35лв. ще спечелят пак.Срещу нощувка+паркинг за 32лв. в Несебър, на юг туристите получават повече+спокойствие.Така се прави Туризъм !Лошото е, че на подсъдимия несебърски кмет не му пyка, вече няколко мандата подред.Лошото е, че Община Несебър проядена от корупция и кражби, а проблемитеэ се увеличават...Лошо става, но общински съветници и 5 пари не дават...
51
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първоначално и аз исках до 25-30г да натрупам няколко милиона ... Но не стана. Ще кретат по- скромно Какво се чудят хотелиерите, ситуацията е такава.