Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с 2020 г.
20 май 2021 07:00, Анисия Иванова
220
Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи
Снимка: БГНЕС

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
30
 
! Отговори
Не ги мислете !!! преди 2 години
За толкова години работа тоя бизнес има натрупани несметни богатства по швейцарски банки и тайни сметки - собствениците на тоя бизнес са осигурили потомството си за поне 1000 години напред. Като бизнес и машини за пари са свикнали нон стоп да печелят пари заради самите пари алчността няма край. Единствено да му мислят обслужващия персонал да си намери друга работа. Собствениците се къпят в пари и килчета злато. Само аборигенски държави разчитат единствено и само на туризъм, хазарт и увеселение
49
2
 
41
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Коги строихте не ревахте. За съжаление ситуацията в БГ отдавна като туризъм е за в кофата. Спомням си на времето курортите, като Слънчев браг, Златни пясъци и Албена, беше комунизъм, но балкан турист беше на ниво. Сега презастроена ***, лоша храна с изттичащи срокове, ме те алкохол произведен в нелегален цех край Созопол, стомашни и чревни вируси във водата заради фекалиите, намусен и изнервен персонал, псевдо мутри и мутреси и още много простотия. Е мерси за предложението....
48
11
 
10
 
! Отговори
Коста преди 2 години
Не е нужно да се безпокоят хотелиерите, през юли, когато Гърция затвори всички КПП-та и остави само Кулата - Промахон ще се зарадват отново на тълпите българи-натирени на почиват на Л.айноморието.
47
3
 
23
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
ДА СЪБЕРЕМ ПОМОЩИ ЗА ХОТЕЛИТЕ НА ДРУГАРИТЕ, ЧЕ ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД
46
13
 
19
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
С КРЕНВИРШИ И ЛЮТЕНИЦА ПРИ ВИЗАНТИИЦИТЕ
45
2
 
30
 
! Отговори
БСП МИЛИАРДЕРИТЕ преди 2 години
АУУУ, КВО ШЕ ПРАВЯТ ДРУГАРИТЕ С ОГРОМНИТЕ ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил съм на това заведение на снимката, готвят добре и цените са нормални.
43
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойда на мутроморието. Да. Ще дойда. Няма как да не подкрепя алчните мутри. А те ще ме тормозят за чадъри, паркинг. Ще са нагли и неучтиви. Няма да ходя на Гърция, където всичко е лесно и лежерно.
42
1
 
43
 
! Отговори
До вчера преди 2 години
изритваха българите, сега се сетиха за тях. Хак да им е, алчно ду ***, кръв ..!
41
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да умрат от глад. Другия месец отиваме в Гърция.
40
3
 
53
 
! Отговори
аз преди 2 години
Елате Българи, само 30 лева нощувка (+10 лева чадър, +10 лева шезлонг, +5 лева на ден за паркинг......... и да не забравяме 8 лева за минерална вода 1,5 литра)
39
2
 
24
 
! Отговори
селянин преди 2 години
Ясо узаки на калпаки чекайте ме ама не тая година
38
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нашето черноморие се ходи само на квартира - за да нямаш ядове, ядем си на тераската зеленчуци от близкия пазар и рибка от тези дето продават на крак и я правят на момента. И тогава няма проблеми - през деня морски солени бани, вечерта на терасата с гледка към морето. Така може да си почине човек, малко му трябва.
37
2
 
29
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
...срещу консумация - кафе или кола да речем. Като ги изпълните, вероятно и българите ще се върнат :))) Просто е като фасул
36
0
 
42
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 2 години
Какво море какви пет лева-свърши се то морето в Бъпгария
35
2
 
59
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
ЩЕ разчитате на български граждани, когато започнете да се държите с него като към западноевропеец или американец. Тоест с раболепие и сервилност, очаквайки бакшиш, ако благоволи да ви се даде. Да няма намусени провинциални сервитьорки с тежък диалект и нагло поведение. Да не му се взима за барбарон, защото това си е част от интериора или екстериора, все едно за стол да му взимате. А, вярно, вие и това направихте. Или за вода от 330ml по 10лв. Да не плаща за чадър и шезлонг, а да се дават срещу
34
2
 
48
 
! Отговори
Пунта МАРА ГАРГАмел преди 2 години
Какво море в БГ-то през Май месец? Че то е студ, а водата е лед, няма и 15 градуса. Сезона в БГ-то почва чак Юли месец, като се стопли времето и при нас, преди това не става за море.
33
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На въртележки да си качиш децата и на морски разходки е в пъти по евтино в Турция. Няма такива кожодери като българите.
32
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година една рецепционистка така ми изцеди макарите,че и тая година мисля да ида на нашто море . Това в Гърция не ми се беше случвало
31
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 лв за бутилка минерална вода, тази година и по скъпо може, един клиент да плаща сметка като за още десет. Мен като ме карат да се чувствам като *** щото не мога да извадя 200 лв за една вечеря някой съжалявал ли ме е? В Турция се отяждам по ресторанти, тук ме е страх една цаца да поръчам. Сега и да затворят границите - пак се съмнявам да оставя пари на бг хотелиер.