Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с 2020 г.
20 май 2021 07:00, Анисия Иванова
220
Хотелите по морето отлагат отварянето за трети път, разчитат на българи
Снимка: БГНЕС

Морският ни туризъм е пред колапс. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти.

"Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и тогава", разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен.

Повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Министерство на туризма пък не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намалява концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, предоставени на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
58
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А в същото това време цените са си същите, обслужването не е мръднало. Мдааа ... мутри правят бизнес.
29
34
 
10
 
! Отговори
Миленко Неделкоски преди 2 години
Гърците се плашат един-друг и кълнят своите приятели и колеги гърци-конкуренти , със-ДАНО ДА ТИ ДОЙДАТ БЪЛГАРИ ЗА КЛИЕНТЕЛА И ТУРИСТИ .Дори Тюлените хлапят и бягат от вас билгарите .А тази балгарка, откъде има пари за яхта , която я е ухапал Тюлена вчера .
28
1
 
30
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Нали "мутри вън"Тия собственици на бетоно-мутро- барок да не би да са научни работници от БАН
27
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз не съм изненадан, че са празни.Преди работеха на принципа - ще излъжем 1000 човека, догодина ще дойдат други хиляда. Китай е 1 милиард, туристи все ще има.Изведнъж се оказа, че зависят от какво ли не - международни туроператори, международно положение, лоша репутация и какво ли още не.Сега реват "кой ми с.а в гащите?". Ами то не става от един или два пъти. Повече от 15 години туризмът ни просто мрази българите и се надява на някой друг да му напълно хотелите.А аз отивам в Гърция.
26
2
 
74
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Супер луксозен туризъм не е да налееш милиони за мутробарок обзавеждане и позлатени ибрици в тоалетната. В сферата на услугите луксът се свързва с обслужването, което у нас липсва. Така че Лукжъриъс Бийч Гардън Терас Хилс на мутрата Х с основно образование ще си стои празен и ще мухлясва. Мед ми капе на сърцето, когато прогнили некомпетентни хорица получават онова, което заслужават. Пожелавам много фалити.
25
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си взема 2 седмици отпуск и ще си почиваме нас - лежане с книжка по цял ден. И по-евтино ще ми излезе и по-спокойно от цялата ковид драма.
24
2
 
76
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Това е така защото голяма чат от богаташите в България са едни лумпенни, престъпници, първенюта, и абсолютни коплексари. Първо поколение новобогаташи, натрупали пари набързо. Бащите им са били простти селяни издигнати за началници от БКП, а децата същите селяни са и те. Без значение колко пари и къде се намират. В България няма аристокрация. Българските богаташи не са като богаташите големите държави. Тук няма култура.
23
2
 
49
 
! Отговори
бг турист преди 2 години
За тези пари по - добре в Гърция, Турция, Албания или Испания! Поне ще знам за какво съм ги дал!
22
0
 
26
 
! Отговори
Смях отрано преди 2 години
България - топ дестинация за луксозен туризъм? Не знам дали ние, българите не знаем какво се било застроили, или някой от много строежи не е излизал извън България май?!
21
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки си плаща за дяволиите в даден момент.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе има такива места но чак пък нещо невиждано... Независимо, че България е една от най-богатите страни в Европа(не се бъзикам.) богаташите си ходят повече по Европата за да харчат повече и най вече да разправят къде са били..
19
2
 
63
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Няма лошо, чакайте си българските туристи. Но нали си спомняте какво ви беше отношението към българите... ?
18
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да ходиш да нариваш хиляди левове по скъпи хотели и курорти пълни с изметт от цял свят е супер тъпо и не е никаква почивка. Много по яко е си вземеш един офроуд кемпер и да обикаляш дивотията и да разглеждаш природните красоти и да си практикуваш хобитата на спокойствие.
17
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една част от населението която е толкова бедна че не може дори да си представи какви неща има в България. Тези хора си мислят че днешната България е същата като едно време и не знаят какви неща са построени последните 10 години. Единствено пандемията забави България по пътя да се превърне в една топ дестинациите за супер луксозен туризъм. Тук не става въпрос за клокаки от типа на "Слънчака".
16
4
 
94
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Вчера бях по работа в Бургас и ядохме в ресторант сравнително близо до морето, цените: супа -5 лв., салати - от 10 до 15 лв, основно ястие от 15 до 30 лева, вода - 4 лв. Един обикновен обяд е около 50 лв на човек и то без алкохол (бях шофьор и не съм пил). На мен ми се вижда скъпичко. Ресторантът не беше нещо особено, обикновена гостилница край морето. Лятото няма да отида със семейството. Почивка за трима в България ще ми излезе по-скъпо от Гърция и Хърватска.
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добрите места за почивка не са в големите курорти с на разни диви места с красива природа където има и условия за практикуване на различни спортове и хобита. В България има такива супер луксозни хотели и вилни селища с луксозни къщи по наем. По повечето хора не знаят за съществуването на тези места тъй като не могат си позволят почивка там.
14
40
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има страхотни хотели с първокласно обслужване. Чистота, лукс, страхотна храна. Но по голямата част от хората никога няма да посетят тези места защото не могат да си ги позволя или просто ги мързи да проучат къде са.
13
32
 
14
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Разни Муфтаджийски, Мунчевци, Кантарджиевски и още знайни и незнайни борци с "вируса" наплашиха народеца.......па вие сега си чакайте клиенти и правете отлагане след отлагане!
12
4
 
75
 
! Отговори
12954 преди 2 години
Спадът на резервациите е над 10 пъти. Разредете хотелите, създайте паркове и приятни забавления. Обучете си персонал. Освен спането, какво друго предлагате? Безумно е да чакате министерството на туризма, което е напълно излишна схруктура, да ви урежда каквото и да било. Вие сте свободни предприемачи и носите своята отговорност за всяко свое решение. Избрали сте тази област, защото вие така сте преценили, а не защото някой ви е задължил да станете хотелиери и ресторантьори.
11
1
 
84
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Такси, паркинги, татуирани бичмета гледат страшно, дебели цени, презастроено.......Ко, ко каиш, туристи ли чакате?