Преглеждат дъба на Фердинанд във "Врана" с иновативна технология

Докторите използват два метода на обследване и специална апаратура
22 май 2021 17:20, Анисия Иванова
55

В деня на биологичното разнообразие: ново изследване на дърветата в парка "Врана" ще провери тяхното състояние. Сред дърветата, на които ще бъде помогнато, е и дъбът, за който се смята, че е засаден лично от цар Фердинанд.

Изграждането на парка "Врана" започва през 1900 г. под влиянието на европейските пейзажни паркове. За повече от век в парка вече над 800 вида дървета, храсти и тревисти видове. Особена гордост на парка е червеният американски дъб.

"Твърдението е, че е засаден лично от Фердинанд при началото на изграждането на парка. Предполага се, че дървото е на 110-150 години и се радваме, че има колеги, които искат да го обследват и да видят неговото състояние към момента", каза управителят на парк–музей "Врана", Деничка Манолова.

Дървото често е част от сценографията на филми и музикални клипове. Любимо е и на много от посетителите. И има нужда от грижи.

"На пръв поглед, от тази гледна точка, той е много красив и много здрав, но за жалост, като се разходим, виждаме тук-там някоя рана, която малко ни притеснява. Но все пак, когато видим резултатите от изследването, ще разберем дали създава проблем", обясни екологът Виолета Котова.

За да поставят точната диагноза, докторите използват два метода на обследване и специална апаратура.  

"Арботомът е метод за установяване на това дали има гниене в дървото, подава се един механичен импулс и в зависимост от това колко бързо се разпространи звуковата вълна, разчитаме колко е здрава дървесината вътре в дървото, без да има някакви външни белези", даде пример Котова.

А с помощта на друг уред се локализира гниенето или кухината във вътрешността на дървото.

"Това е автоматична сонда, която измерва съпротивлението на дървесината при направен много деликатен пробив с игла. Тази игла има много малък диаметър и по никакъв начин не уврежда дървото", посочи биологът Валентина Йорданова.

За да се помогне на повече дървета, стартира кампания за набиране на средства, с помощта на които да бъдат обследвани и подпомогнати повече дървета в градската среда.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Явно си неграмотен, поканили сме немци за царе за 66 г., до 1944 г., когато станахме всички комунисти и ни хареса :))
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мони Горския не го ли е отсякъл?
8
0
 
4
 
! Отговори
Друг Сливналия преди 2 години
До СЛИВНАЛИЯДа приятелю взе ми думите от устата.Потвърждавам, да не докосват дървото, че ще стане като нашето. Пробиваха дупки в стеблото слагаха някакви цименти, мрежи, решетки, железа и го умориха накрая.
7
0
 
8
 
! Отговори
СЛИВНАЛИЯ преди 2 години
Не има давайте да се доближават до него. В Сливен така го обследваха едни специалисти и така го лекуваха Стария бряст, че накрая му видяха сметката.
6
3
 
2
 
! Отговори
Симо отсече всички преди 2 години
дъбове в България. Дъбове он Фердинанд има само в Македония, Беломорска Тракия и Западните Покрайнини които този нескопосан шмекер предаде на Сърбия и Гърция. Това проклето фердинандово семе не трябва да се допуска в България!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не оставят шведите с резачката да решат въпроса за две минути?Има дърво,има проблем,няма дърво няма проблем!!Кардинално!
4
7
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Всичката Мара втасала, само Дъбо не Обследвала!
3
6
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Българското Царско семейство е достойно. Само за 30 години Царство България вече е Държава с една от най-котизираните валути, културният подем е уникален не само за Европа,а за света. Неиво Величество Цар Фердинанд е един от Великите ботаници в света. Освен безброй градини,между които и Борисовата, Царя създава с лични средства Природо-научният музей в София. Благодарение на Царското семейство се създават сиропиталищаи старопиталища. Царете създаваха,републиканците грабят и рушат. Това е.
2
4
 
2
 
! Отговори
Тоя да засади дърво преди 2 години
Не вервам на никой от тоя род....И преди да кажат е седя си тука, пия си кафето, на никой нищо ...значи ако некой почне неква разправия нема да съм аз!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фердинанд е толкова българин,колкото и Борис и Симеон.