Министър Личев: Ще забраним внос на отпадъци от страни извън ЕС

Спешна актуализация на бюджета на министерството, поиска той
Обновена: 28 май 2021 10:09 | 28 май 2021 10:09, Анисия Иванова
26

Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления, открива служебният министър Асен Личев, влизайки в кабинета си в Министерството на околната среда и водите.

"Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени. Както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения", каза Личев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че документите се движат с между 8 и 16 месеца закъснение.

"Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която видях - държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари", допълни той.

Още по темата

От МОСВ подготвят забрана за внос на отпадъци от Турция и страни, които са извън ЕС.

"Колегите да подготвят заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия. И транзитът на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния, защото те са членки. И да се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още служебният министър.

Първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", подчерта Личев.

Един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Вижте повече в интервюто на Тереза Кънчева с Асен Личев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Моля за конкретни логистични действия според новия закон за забрана на внос навредни отпадъци от ЕС. И точна дата за оповестяване на закона в Държавен вестник от 2021 година - веднага след изборите! Никому не е нужно голословие и то политическо.
18
0
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Че то и досега основно горихме италиянски ***. Ако министъра не знае, Италия е в ЕС. Уж вършат нещо. Говориха против предишните, но правят същото, че и по-зле.
17
0
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 2 години
Що да не би този които намериха заровен по градищата да е докаран от ЮАР с диаманти? Е *** нали е министър трябва да се знае ,че може да изтърси нещо.Смешници.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** да не би да има сериен номер набит в шасито? Достатъчно е 1 страна от ЕС да внася от извън ЕС и вече цялата мярка се обезсмисля. Както написа един човек по-долу. Холандия внася *** от Африка, България ще внесе от Холандия, а ти *** после доказвай, че *** е от извън ЕС. Демокрацията е та...к. Трябва си силна ръка за да не се получават такива неща.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербаджиите внасяли и горели боклyк от целия свят критикуват служебното правителство, че ограничава вноса, а не го забранява изобщо. Би било смешно, ако не ставаше дума за морални инвалиди, оперирани от съвест и разум.
14
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Къв е тоя ***? 70 мил му били малко и за нищо не можели да му стигнат...марш мутро!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боклyка от ЕС да не би да е полезен ? Продажни *** и долни слуги !Забранете вноса на всякакъв боклyк!
12
0
 
8
 
! Отговори
Баклава преди 2 години
Боклyка в БГ идва от Холандия, през Италия в БГ. Имаше даже едно предаване, как идват корабите в Антверпен и от там за Италия и цяла Източна Европа и Северна Африка. Тоя лемур щял да спира, да му спрат кранчето, да му изключат системите и на Орландовци :-)
11
0
 
7
 
! Отговори
неграмотници ! преди 2 години
Ние сме се заринали с боклyци в Бг , та само и други да ни довлечете , и то ''какви'' ?Когато оправите *** в Бг тогава се разпищолвайте !Кой измисли вноса на боклyци въобще ?
10
0
 
5
 
! Отговори
Рашко Ф преди 2 години
От десителетия ТЕЦ ове горят бок луци милионери никнат като гъби от внос на бок луци/отпадъци но ние само ги подслушваме и поддържаме корупция.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо изобщо ги внасяме? България да не е определена за сметище на Европа?Коя друга европейска страна внася отпадъци?Някой дава ли отговор на подобни въпроси?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ СТАНА БОКЛУШАРНИКА НА ЕС САСИПАХТЕ ПРИРОДАТА
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня Бобоков сега само от Италия ще може да внася, леле как ограничиха вноса на боклyк
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големия проблем е, че отпадъците идват основно от страни от ЕС. Точно такъв транспорт обаче никое правителство няма как да забрани. Това ни е част от "удоволствието" да сме в съюза - свободно движение на хора и стоки. Отпадъците ги водят "стока"
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и до сега само от европа сме внасяли. Брутален популизъм - тая държава е обречена.
4
0
 
6
 
! Отговори
анонимен х преди 2 години
До Анонимен 1 Тоя Герб на пъпа ти е поникнал!Остави го Герб,ами си помисли,че на цяла Европа отпадъците идват тук,а нашите никой не ги ще!Само не разбрах разделно ли ще събираме *** на Европа,или може и така!?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно! Само европейският ще взимаме!
2
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
На теория тази забрана звучи добре, но дали е осъществима? Вероятно ще последват реципрочни действия и за нашите отпадъци. Добре ще е да има и контрол към българските граждани къде и как да си изхвърлят отпадъците! Наблюдава се неграмотност и при разделното събиране. Включете се с ограмотяващи програми/реклами.
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много лошо Герп как ще крадат Там беше лесно хората дишат *** шкафчето пълно