"За" и "против" дивото къмпингуване: Как ще се променят правилата?

Какво смятат заинтересованите страни
7 юни 2021 17:45, Петя Славова
83
"За" и "против" дивото къмпингуване: Как ще се променят правилата?
Снимка: БГНЕС

За нови правила за къмпингуващите в страната се заговори и тази година като вече тече общественото обсъждане. До края му остава малко повече от 3 седмици. В това време заинтересованите могат да дадат мнението си, както и предложения и да променят правилата за дивото къмпингуване.

Сред едно от най-предпочитаните места за свободно къмпингуване е Карадере.  Огнян Стоянов е от София, но притежава къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е начин на живот - да бъдат на палатка. Той обясни, че законът и наредбата са приети при старото правителство.

Още по темата

 "Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват в наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и т.н. Това са неща, които някой ще ги направи, така че докато това не стане, на практика къмпингуването е забранено", коментира в "Денят започва" Огнян.

"Ние стоим зад един от трите плажове, обявени за природосъобразен туризъм. Тази наредба се опитва да направи някакъв регламент за свободно къмпингуване, но де факто тя ще забрани не само на тези три места, тя е наредба за цяла България и реално свободното къмпингуване ще бъде поставено в един нонсенс", каза Мария.

По думите ѝ така разписана тази наредба, означава, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи само и единствено ако държавата, общините или частният собственик имат желание да направят подобни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов коментира, че тази наредба вероятно ще бъде приета за следващата година.

"Тази година сезонът почти започна, свободното къмпингуване вече е започнало, така че много от нещата не са съобразени с наредбата, тя все още не е влязла в сила. Наистина има доста документи, но всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде на места, където, например, ще се поставят съгласно регламента тези палатки, кемпери и каравани", каза екологът.

По думите му едно от съществените неща в наредбата е, че е осигурен транспортен достъп до местата за къмпингуване.

 "Доста хора, които са идвали в Бяла и посещават Карадере, могат да кажат, че такъв осигурен транспортен достъп до тези места, където би могло да се регламентира къмпингуването, все още няма", обясни Атанасов.

За целта според него би трябвало да се изгради съпътстваща инфраструктура - пътища, вода, канализация.

Според проектонаредбата за дивото къмпингуване може да се окаже, че собственик на частен имот в един момент може да се окаже собственик на малък къмпинг. Подготовката трябва да е доста сериозна, докато всичко това се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
Fakt преди 2 години
Tozi vid turizym nee za bylgarina zaschtoto toi sere i myrsi ,navred bez da si chisti.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм им фен на тея палачори. Но в крайна сметка земята е на всеки гражданин и всеки има право да живее, както иска. Стига да не нарушава правилата на обществото. Ако проблема е *** просто си направете група , която да ходи и да пише актове.
23
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диво къмпигуване се нарича когато за 30 мин. Събираш палатката, чувала и всичко в раницата и продължаваш към следващото място за нощувка. Това с караваната, дизел грнератора, телевизора с БулсатКом, подвижна душ-кабина, тенти, барбекюта и проснато пране се нарича чаргарски катун. Ромитеживеят така от години.
22
0
 
18
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Просто не ми харесва, че хората тук не приемат друго мнение. Както ходя на 5 звезден хотел, така ходя и на палатка. И двете си имат и плюсове и минуси. Всеки има правото да ходи където си иска стига да не пречи на другите. Т.е. дали някой от гъзарска хотел или си от палатка и си хвърляш б о к л уците и не ги събира ми той самия си е п а р цал. Независимо какво предпочита. Просто хората тука винаги са само от едната страна на монетата.
21
4
 
25
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Къмпингите в Гърция нямат нищо общо с тези в България. Там тоалетните се чистят на всеки 3 часа. Кошчета за *** има навсякъде. Персонала е изключително вежлив. Не ти крадат храната от хладилника. Хората се съобразяват между 2 и 4 да не вдигат шум. Също така след 10 часа се вика само на плажа но не и в къмпинга. Ако ще да си със най-новата Тесла, Ауди, Мерцедес или каквото и да е, всички в къмпинга карат с 10 км, и никой не пили гуми като тука. Не може въобще да се сравнява тук и Гърция
20
0
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Значи май нещо сте се объркали как изглеждат нещата с хората които къмпингуват. Да, има хора които за *** за зеле не стават и тагава *** оставят че направо те е яд, че си се постарал да: Изчистиш където ще спиш, събирал всички фасове от невероятните рибари, изчистил всичко *** които са дошли от морето, събрал си *** разделно след като си си отишъл, не си пречил на никого, и не си плащал на никого за да се сърдиш, че обслюжването е под всякакав критика
19
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дивото къмпингуване много прилича на къмпингуването на ромите по махалите! Правят си каквото си искат, цапат, хвърлят с буклуците където видят и държавата не вижда!
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дивото къмпингуване помага за разпространението на КОВИД и пландемията. Не знаехте ли? Колкото повече къмпингувате в България примерно, толкова повече заразени се появяват в Япония. Правопропорционално е. Подобна звисимост има и за броя на щамовете. Абе, много е лошо положението.
17
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А ако дивокъмпингуваш в съседна Турция и те набарат да се облекчаваш в храстите първо ще те таковат,после ще те глобят и после ходи се оплаквай на атменския поп.
16
2
 
13
 
! Отговори
Бетонираха всичко преди 2 години
И сега насила искат всички да са при тях , е няма да стане .спряхме да ходим и те доволни и ние . И на децата съм забранил да ходят .
15
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В Гърция ви чакат за диво къмпигуване.Връщане на автостоп.
14
7
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Много ме радва, че хората дето реват срещу дивото къмпингуване въобще никога не са стъпвали на палатка. Нали някой трябва да им пълни хотелите или техните къмпинги където тоалетните не са чистени от 89-та. То е по безопасно в храстите да отидеш отколкото в техните тоалетни
13
2
 
10
 
! Отговори
Те канализациите им преди 2 години
Дректно се изтичат в морето ,тръгнали да се ровят в храстите кой къде с-е--р....е . То ако всяко бунгало е направено със водоплътна яма или всички са със канализация ,аз съм най--заг--уб--е --ия човек ! Що първо не си оправят тяхната мръсотия ,а после да правят закон проттив палатките ,защото винаги обратните води ще са в морето.
12
2
 
15
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Почитател съм на свободата да се позиционираш на неусвоен терен, но в същото време знам от опит, че мнозинството, дето го играят "свободни" къмпингари са големи мърлячи. Особено женските индивиди. Гората край прословутото Карадере е тотално осрaнa, на Паша дере е същото, Иракли, Езерец-Дуранкулак, Корал беше зле преди тотално да го изпозаобградят. Химическите тоалетни са добро решение. Отделно, дето на диво къмпиране се бутат у,х,ст и тн жипки и кемпери на стойности, дето надали са на бедняци...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е да имате кемпър.
10
0
 
9
 
! Отговори
Daiwa преди 2 години
На нас ни стигат язовирите ,след всеки излет оставяме само стъпки
9
5
 
19
 
! Отговори
няма да ходим преди 2 години
На Черно море-- а приемат закон против палатките ,а не сме стъпили там !И по планините забраняват да се спи във палатка ,че си им мачкал тревата . Няма да спя там където ми налагат и искат пари ,няма да ходя -ама няма и да им плащам ! Да забранят магазините с туристическо оборусване .Вече всичко е или частна собственост или национална имаш право само на хотел или хижа -- затова среден пръст от мен на закона им и почивки в друга държава.
8
7
 
14
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Трябва ред. Аман от селяни.
7
6
 
8
 
! Отговори
Фершел преди 2 години
Теа скъсаняци *** гората.навсякъде минирано с ако 💩 от русенско варено и миризливи мензисни отпадъци
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли още ще измислят мързеливите комунистически отпадаци за да могат да крадат и да живеят без да работят на гърба на всички Българи. Българската земя е на държавата. Държавата са хората кото живеят в нея а не богопомазаните селендурски тарикати. Следоватерно всичко което е в България е на всеки един от нас а не на шепа ненаситни тър...т е и.