КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.

От синдиката пак искат промени в данъчната система
11 юни 2021 11:00, Петя Славова
197
КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.
Снимка: БГНЕС

От КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
До АнонименАйде стига с тоя соц... това приключи преди 30 г. Това са годините на най-големите кражби, особено през последните... и всичко се оправдава със соца...а тия, които крадат се подсмихват и броят пачките. Докато ги търпим все соца ще ни е виновен, дори и след 100 години. Не си ли се замислял, че и в други държави е имало соц? И каква е разликата в зап\атите ни в сравнение с техните?
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм със 155 лв + с времените за короната помоща 50 лв = 205 лв 75 % пожизнен инвалид ,кво правим ,а? Като ни оставят пак с 155 или ни ги направят дай боже някой ден 200 лева какво ще правим ние с точно такива пенсии? КНСБ си бърборят с високите запшлати как плебса трябвало да има толкова и толкова пенсии ... ама нямало пари ..ама гласувайте за тези онези .... Не стига че ни осакатили от рождението ни ами и трохички ни дават!Тва не е държава ,това е ***/л/ак .
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брао! Начи сички ще работим на минимум, щото много се съмнявам частника да вдигне заплатите.
9
2
 
7
 
! Отговори
Карлсон преди 2 години
Искат ама няма. Парите от нечий джоб трябва да дойдат.
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за вас но всички мои познати вземат до 900 лв най много максимум това е най високата заплата над 1000 взема един на 1000 така си е
7
2
 
16
 
! Отговори
Много преди 2 години
хубаво, но да я направят необлагаема!!!!! Иначе нвма никъв смисъл!!!! И пак ше сме държавата с най ниската мим заплата!! В Румъния в момента минималната заплата е 460 евро!!! В България 330 евро!!! Няма какво да говорим
6
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тая минимална заплата. Тя обслужва само помощите за ромове и безработни, а на всички работещи увеличава осигуровките.КНСБ е паразитираща структура, която съществува за да я има.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня ден един икономист правилно каза човека без производство и износ не може да има растеж ако се вдигат заплатите при сегашното състояние на икономиката чака ни инфлация
4
20
 
14
 
! Отговори
Искам соца ! преди 2 години
Живях спокоен живот, сега оцелявам ден за ден !!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шшш уе еййй.. спрете са уе еййй ! Кви са тея небормални скоци моцииии ... после шооо има инфлация и прочие.
2
3
 
34
 
! Отговори
Бау преди 2 години
предполагам цените ще са 4лв за хляб... Искали били.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че откъде пари? Сега ще видите кон боб яде ли като се гмурне икономиката пак в сивото. Ще видите приходи през оная си работа.