КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.

От синдиката пак искат промени в данъчната система
11 юни 2021 11:00, Петя Славова
197
КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.
Снимка: БГНЕС

От КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
12
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Даи и цените когато - герб идва на власт
31
26
 
10
 
! Отговори
факти преди 2 години
Само едно пояснение за чалгарите. Когато ГЕРБ идва на власт 2009г. средната заплата е 643 лв. Днес е 1561 лв.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези корумпирани власти няма как да дойдат инвеститори
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално хляба е - 2 лв олиото -4 по ниска от :660 лв чисти заплата е губене на време за хора които имат пари за живот
28
6
 
38
 
! Отговори
Тъжно.. преди 2 години
Минималната заплата в България, на тези цени, трябва да е около 1500 лв. Минималната! Средната трябва да е около 3000 лв. Другият вариант е - оставят ви тези заплати, но цените на всичко - два и половина пъти надолу! Поздрави от чужбина! Много се краде в България и ужасяващ мениджмънт на всяко ниво! От тук се вижда!
27
1
 
9
 
! Отговори
така преди 2 години
За 20 години минималната заплата се вдигна около 3 пъти, а прага на ДДС си е същия. Това е натиск изцяло върху малкия бизнес (легалния такъв, разбира се).
26
5
 
9
 
! Отговори
У преди 2 години
За ниското качество с което се прави почти всичко у нас, заплатите стигат. За да има претенции за високи заплати, трябва високо качество, ефективност и да си винаги на световно ниво...Ето, оня ден купих смесител на Видима за ствна, защото са с високо качество, въпреки че има 100 други марки. Монтирах го ...и изненада на десния патрон забравили да монтират шестогама в главата. Не ми се връщаше, а купих един патрон за 4-5лв и го смених. Забележете, говорим за световно известна фирма, не за гараж
25
1
 
9
 
! Отговори
Дреме ми до 24 преди 2 години
А, олиото пропуснах. На 2.30 български лева е в Гюргево /Румъния/. От рафинерия, но без фактури и разни документи.
24
3
 
5
 
! Отговори
ХиперИнфлация преди 2 години
това добре, ама до 2022 с Тия Трилиони НовоНапечатени Евро и Долари, то един леб ще е към 10 000 лева! Скоро Рублата и Юана ще са най-предпочитаните Валути!!
23
0
 
10
 
! Отговори
От кого ги искат преди 2 години
тези работи? Та то държава няма. Пълен цирк. Патерички, марионетки и клоуни.
22
5
 
9
 
! Отговори
Дреме ми преди 2 години
Данъци и осигуровки не плащам. Просто не виждам нито един довод. Сирене, кашкавал, кисело мляко си купуваме с няколко съседи от входа от бай Юмер от едно селце на 30 км. Месо, плодове и зеленчуци си купуваме от съседно Гюргево. Вълшебна ракия съм си намерил на 7 лева литъра. Е, бензин зареждам щото няма как. Но общо взето - изобщо не ми дреме. Две магазинчета съм пуснал под наем. 1200 евро за сиромах човек си стигат.
21
1
 
15
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Чрез кнсб, ни вдигат данъците /на база МРЗ/ ...
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
идеята е да оправят държавните хрантутници с още оп- високи заплати - те са им електорат, а пък робите в частния сектор ще ду ха ме супата.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 764 лв. какво можеш да си купиш, като олиото достигна 4,49лв., а догодина още ще расте цената
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ка ни се *** да направят фирма и да ги дават тия заплати,д ани покажат как се прави! то така искам всеки може!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а това означава, че повечето хора ще взимат по-близка до минималната заплата, само държавните служители ще се чувстват добре.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бой ти са .И по зле ще става. В САЩ за средна къща данъка е 20 000 $ Хората губят земята си и имотите си щото не могат да им платят данъка . Това е светлото евроатлантическо бъдеще дето така щедро ви го обещават и политици и медии .Сега борбата е освобождение от евроатлантиците с техните ф16 ки дебели лилита европроекти за крадене . Американците казват . - Значи няма да притежаваме нищо но трябва да сме щастливи . Това е светлото евроатлантическо бъдеще .
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а КНСБ не иска ли да се хвърли от моста??? Тая вредна организация кога ще бъде забранена със закон???
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажат обаче, че с вдигането на мин. заплата скачат всички такси и начисления, формирани на нейна база. Демек отиваш на лекар и си цакаш 7,70 да речем.