Над 40 души са ухапани от кърлежи за около месец в Благоевград

Най-опасни са междублоковите пространства, които рядко се косят
14 юни 2021 16:03, Анисия Иванова
16

Бум на ухапани от кърлежи в началото на лятото. Заради зачестили сигнали на граждани Oбщина Благоевград започва повторно пръскане на тревните площи в града.

Над 40 души са ухапани от кърлежи за повече от месец и са потърсили помощ в Спешния център в Благоевград.

След ухапването вариантите са два - или да се опитате сами да го извадите, или да потърсите лекар.

Кърлеж отнема живота на майката на Иванка Васева. "Майка ми почина от кърлеж, лекарят го беше извадил", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

За да се напръска, първо трябва да се окоси, казват от фирмата, ангажирана с пръскането срещу кърлежи.

"Първата дезакаризация е направена още април месец, приключихме някъде към 29 април, защото когато започнахме да пръскаме - нямаше трева, след това имаше валежи, спряхме, избуя тревата, изчакахме да се коси на места, беше трудно", коментира управителят на фирмата за дезакаризация Илияна Балева.

Тревните площи са предпочитани за игра на децата.

"Притесняваме се, но тъй като тя е съвсем малка, няма как да я спра", каза Ина Валеова.

Най-опасни са междублоковите пространства, които рядко се косят. Колкото по-голям е кърлежът, толкова е по-голяма и вероятността да е приносител на болести. Желателно е, когато е отделен от тялото, да се занесе за изследване.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
FARAON преди 1 месец
ВСИЧКИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ СА УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖА! ПРЕЗ ЮНИОН - ИВКОНИ, ЕКОНТ, СПИДИ, ЧЕСТНИТЕ БОЛНИЦИ, КЪРЛЕЖА ПРОДЪЛЖАВА ДА СМУЧЕ БОЯРИШНИК :) ЗАТОВА ЛИНЕЯТ БДЖ, БГ ПОЩИ, ТИТАНОВИТЕ ПЛАСТИНИ И ПИРОНИ :)
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малее , то верото доста отровно ще е било едно време!
11
0
 
1
 
! Отговори
До Еее преди 1 месец
Че бяхме по-необременени, съгласен! А и кой ще ти се занимава с нек'в травник. Но това не значи, че не е имало и пострадали от ухапване. Нито лаймската/марсилската/ку-треските са нещо ново. Като че децата някак си по ни се разминаваше, но си спомням на село от по-възрастните що народ си отиде без да се разбере от какво и как. Най-много да чуеш: Боле го глава неколко дни или Почна да кръви, а дали си и отишъл от нещо по-екзотично или от цироза, щото се пиеше до безпаметие, кой да ти каже..
10
0
 
1
 
! Отговори
Еее преди 1 месец
Стига глупости. Навремето по цял ден играехме на село по поляните и редовно ми се забиваха кърлежи. Случвало се по 4-5 наведнъж. По поляните беше пълно с кърлежи заради стадата животни. Нито едно дете не се е разболяло или да е имало проблем. Вадехме ги със сап..//ун после мажем с ракия първак и забравяш. Ами котки, кучета? Бяха пълни с кърлежи и бълхи. Живеят си и нищо им няма. Кучето го къпехме с веро за чиниии и всичко измираше.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като малък са ме охапвали кърлежи.Никога родителите ми не са занасяли кърлеже за изследване. Ваден е в домашни условия
8
2
 
0
 
! Отговори
Кърлеж преди 1 месец
Разбира се , че Радев и правителството са виновни. Аз съм си добре.
7
0
 
2
 
! Отговори
кики преди 1 месец
Томов и Пандев ги е уапал кърлежо по " дебелото месо " , отишли во болницата при Оги Митев , он маанал кърлежо и им кажал след девет месеца да дойдат пак за конролен преглед с оглед евентуално раждане със секцио по неотложност .
6
0
 
1
 
! Отговори
До Сезонна вирусолог преди 1 месец
У ПеУник му викат по-иначе! Но не ти ли е интересно друго твърдение: "...Майка ми почина от кърлеж, лекарят го беше извадил..." Лека й пръст на жената и съболезнования към близките за случлитото се, но ако е вярно предадена, подобна интерпретация е повече от несериозна. Кърлежът е кръвосмучещ ***, но не е оръжие, нито средство за отнемане на живота. За съжаление, в зряла възраст може да пренася доста опасни вируси, които причиняват зоонози у човека, и така да разболява и причинява...
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кърлежитe са в листa номер 5.
4
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
Скоро разбрах че има специални пинсети за изваждането им. Цените им са високи, а и рядко се намират в аптеките. Но намеря ли ще си взема....изважда го правилно и ефективно.
3
1
 
0
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 1 месец
Бихте ли пояснили връзка между **ухапване от кърлеж** и **Спешен център** . . . . Моля Ви !?!
2
0
 
8
 
! Отговори
Е преди 1 месец
То и в парламента се напълни с кърлежи в последно време, хапят яко и искат да смучат кръв !
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
радев е виновен.