Всеки пети българин плаща подкуп за здраве, в челото сме в ЕС

Transparency International с доклад за медицинската помощ
15 юни 2021 10:45, Петя Славова
42
Всеки пети българин плаща подкуп за здраве, в челото сме в ЕС
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията е влошила корупцията в целия Европейски съюз, заяви "Transparency International", като гражданите понякога се нуждаят от лични връзки, за да получат медицинска помощ, а някои правителства използват кризата за собствена печалба, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Между октомври и декември 2020 г. наблюдателният орган за борба с корупцията е анкетирал над 40 000 души в 27-те държави-членки на ЕС. Средно той установил, че 29% са разчитали на лични услуги или връзки за достъп на приятели и семейство до здравни услуги в публичния сектор миналата година. 6% от анкетираните са прибегнали до платен подкуп.

"Здравеопазването е гореща точка на корупция, в момент, в който правителствата се борят да управляват пандемията от COVID-19", твърди в своя годишен доклад "Transparency" за възприятията на хората за прозрачността и корупцията в ЕС.

Много от анкетираните казват също, че техните правителства не се справят с пандемията по прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания над 60% от анкетираните се чувстват по този начин.

"Transparency International" нарече констатациите "особено тревожни в настоящия контекст".

Още по темата

"Страдащите от COVID-19 са в нужда от медицинска подкрепа, като правителствата в ЕС въвеждат ваксинации, за да защитят най-уязвимите от вируса и създават планове за отпускане на милиарди евро за възстановяване след пандемията. Корупцията обаче заплашва всички тези дейности", се казва в доклада и се призовава правителствата на ЕС да "удвоят усилията си, за да осигурят справедливо и равноправно възстановяване от продължаващата пандемия".

Авторите на доклада посочват Унгария и Полша като страни, използващи кризата като "оправдание за подкопаване на демокрацията" чрез налагане на регулации, които отслабват демократичните институции.

Други политици я виждат "като шанс за реализиране на печалба", твърди докладът, посочвайки лобирането за поръчки с маски за лице и скандалите с такова лобиране, свързани с няколко германски депутати.

Сигнал за пробуждане

Погледнато отвъд здравната криза, една трета от жителите на ЕС смятат, че корупцията като цяло се влошава в тяхната страна, въпреки че има огромни регионални различия. Като цяло почти половината заявяват, че правителството им не се справя с проблема.

Респондентите са особено предпазливи по отношение на "удобните взаимоотношения" между правителствата и частния сектор и очевидната лекота, с която компаниите се справят в уреждането на данъчните си сметки.

"Тези резултати трябва да бъдат сигнал за пробуждане", каза Михил ван Хултен, директор на "Transparency International EU". "Има много незабавни действия, които могат да бъдат предприети," каза той, "като повишаване на прозрачността при лобирането както на равнище ЕС, така и на национално ниво, както и справяне с избягването на данъци."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
Опазил ме Господ от грижите на "здравеопазването"!!
31
4
 
1
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
Да обобщя:българинът е дълбоко НЕВЕЖ човек, не всички българи, а средно-статистическият българин т.е.70% от населението, не само българското. Много е важно дали ЕЛИТЪТ на въпросната нация управлява държавата или е ПОДМЕНЕН. Ето това е проблемът на българите:ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ СОБСТВЕНИЯ СИ ЕЛИТ И ДА ГО ПОДКРЕПИТЕ, А ЛЕКАРИТЕ ВИНАГИ СМЕ ЧАСТ ОТ ЕЛИТА ПО РЕД ПРИЧИНИ И НЕ Е СЛУЧАЙНО, ЧЕ ВСЕКИ САМОЗВАНЕЦ МИЛИЦИОНЕР ИЛИ ВОЕНЕН ИСКА ДА ПРЕКЪРШИ ДОСТОЙНСТВОТО НА ЛЕКАРИТЕ!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В човешката цивилизация всичко се повтаря циклично, тиранията- също, но е в друга форма:Инквизиция, религиозен фанатизъм, шовинизъм, нацизъм, комунизъм, интернационализъм, глобализъм-всичко това е ФАШИЗЪМ. Благодаря на Мусолини, който най-коректно е дал определение на това понятие:Интересите на корпоративната държава (в случая съюз)стоят над интересите на отделната личност или група от хора. Обратното на това се нарича ХУМАНИЗЪМ. Фуражката винаги е на страната на фашизма, лекарите- на хуманизма
29
3
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
До Анонимен.......Откакто се помня (на 59 г. съм) ВИНАГИ се е давало на лекаря!И то не малко-пари,прасе,кокошка,айца,мляко, и си задължен да продължаваш да носиш,защото е...много хубаво домашното.Ако не дадеш пак-просто те забравят.Така,че нищо ново не откривате! И сега се дава,но по-добре да са пари!В началото,когато се въведе да ни лекуват л.лекари имах едно възражение :"ние бонбони не пием"
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията е двупосочен процес, кое е първо-поискването или подаването? В българската народопсихология корупцията е начин на мислене, например: за да омилостивим злото раздаваме питки, хвърляме боб в комина и т.н.от незапомнени времена.Кое поражда това поведение?-СТРАХЪТ! Българите сме изтъкани от страхове, а причината за това, както за всяко страдание е НЕВЕЖЕСТВОТО. Военните не са пригодни за светска власт. Те не са грамотни във взаимоотношенията между хора със свободна воля.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на КАТ всеки първи, факт.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на 60 години, и не помня да е имало период, в който при специалист да се е ходело без връзки, съответно подаръци и пари. Винаги е било така, нищо ново не е станало, единствената разлика е, че сега искат само пари, за консумативи, избор на лекар или преглед при определен лекар, а преди само с пари не ставаше, трябваше и връзки.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият свят е станал с връзки.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е каде е новото от 1992 и3та това си е нещо нормално също така за една поставена доза орбазон на усигорен човек да се иска 42 лева такова нещо само в България и евентуално в Танзания.
23
0
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Какви ги пишеш бре Петя? Та тя самата здравна система е изградена на принципа Рекет на пациентите! Макар да ни обърнаха в клиенти тези " търговски дружества" ! Това че си " осигурен" не значи нищо! Влизаш и плащаш за каквото се сетиш в болницата! Това си е жив обир!!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е виновен!
21
1
 
5
 
! Отговори
Огнян преди 2 години
Пумаците много обичат да дават рушвети.
20
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Имам един познат ***, дава рушвети без да му искат.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е тъжно това, вземат си пари за да ти обърнат внимание, отделно започват да те цакат с някакви дарения да правиш, за избор на екип и какво ли не. Чудното ни здравеопазване отиде по дяволите. Като влезнеш в болница е някакъв кошмар, човек е притеснен и уплашен, но никой не иска да говори и да разясни за какво става дума, а на близките да кажат как да се грижат за болния абсурд. Като не им се говори да оставят брошурки с насоки как да продължи човек нататък. Жалко за малкото читави доктори.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом българите си преизбират ГЕРП три пъти, значи им харесва да си плащат подкупи за здраве
17
0
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е преди 2 години
4Е ,ПО СКОРО ВСЕКИ 5 НЕ ПЛАЩА АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ПО РЕАЛНИ
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Къде си трънал ти, бедни човече, с твоите нещастни 12 операции, да обясняваш на дървените форумни философи, какво е положението. Те никога не са боледували, не са стъпвали в болница, но толкова уверено ще те убедят колко много корупция се шири в здравеопазването. Обикновено са малки пишлемета, с точно един неврон, отговорен за базови инстинкти, като хранене и ходене до тоалетна. Целият им живот е зад компютъра, но са много знаещи и осведомени по всички въпроси!!!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин-------------------------------------------------------------------------------------------------- Колко патриотично и робски-лоялно към началника. Ще се разплача от умиление. Готов си да се абонираш за периодично сритване с каубойските чизми в шапшалската морда. Преди 20 г. неизтребимият мат'рял вярваше, че назначеният за премиер цар, ще го Оправи за 800 дни. Не ви увира главата и повтаряте детските грешки за десети и стотен път. Подцени ви оня с 80-те процента.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега ако стане сценария "ЕРИКСЕН" на тази територия. Ще го опяваме 3 дни траур и ще се почне "КАКВО МОЖЕШЕ ДА СЕ НАПРАВИ" след дъжд качулка!
13
12
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
На мен до сега никога не са ми искали подкуп.Изнудвали са ме да си заплащам за някакви допълнителни услуги (непокрити от здравната каса), но това е практика из целия свят и не е корупция.Как точно дават пари и на кого? И това всеки пети? Не е вярно!