Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден

Намаляват спестяванията до хиляда лева
16 юни 2021 10:48, Петя Славова
247
Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден
Снимка: БГНЕС

От началото на годината българите закриваме по около 1200 малки депозита всеки ден. Данните на Българска народна банка (БНБ) до края на март показват, че на тримесечна база спестяванията до 1000 лв. в търговските банки намаляват с почти 106 000 броя, или по-точно 105 828 броя. Това означава, че на месец закриваме по 35 276 малки депозита, а на ден – по 1175. Това показва справка в статистиките на централната банка, предаде "Монитор".

От данните става ясно, че и тази година продължава тенденцията българите да харчат и най-малките си спестявания, които кътат в банките. През миналата пандемична година  този показател постоянно намалява с всяко следващо тримесечие. Така в края на март 2020 г. има 5 660 745 малки депозита на стойност 922 млн. лв.

Още по темата

В края на първото полугодие те са вече 5 511 354 броя (876,8 млн. лв.), или с цели 149 391 броя по-малко само за три месеца. Това означава, че на месец сме закривали по почти 50 000 такива депозита, за да покрием разходите си. Реализираният спад от почти 150 000 депозита е и най-големият отчетен такъв през 2020 г.

Това се обяснява с факта, че точно в този период избухна пандемията от коронавирус и несигурността за това какво предстои накара много българи панически да си изтеглят парите от банките, за да покрият най-належащите си разходи. Затварянето на някои бизнеси остави немалко хора без работа и доходи, съответно те също трябваше да намерят някакъв вариант за плащане на ежедневни нужди, битови сметки и пр.. През третото тримесечие на миналата година броят на този тип депозити спада на 5 497 836 на стойност 891, 3 млн. лв.

Показателят намалява с 13 518 броя спрямо края на юни. Значително по-малкият спад може да се обясни с разхлабването на мерките през лятото и отварянето на различните бизнеси, които дотогава бяха преустановили своята дейност поради издадените заповеди с противоепидемични мерки.

През следващото тримесечие обаче броят занулени малки депозити отново нараства, като общият показател е вече 5 422 570 депозита. Така реализираният спад е 75 266 броя малки депозита. В началото на тази година тенденцията се запазва, като малките депозити намаляват със 105 828 на тримесечна база и с цели 344 003 броя на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, недейте да преиначавате нещата - не обедняваме, просто всички ТЪРГОВСКИ БАНКИ прекратяват депозитите си като услуга за физически лица тази година и ни карат да ги обърнем или в инвестиционни фондове или в разплащателни сметки!
38
0
 
5
 
! Отговори
българия на райони преди 3 години
В бедните райони на България се закриват депозити...
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами при среден годишен лихвен процент от 0.3% и след като извадим таксите на банките,то 1000 лева депозит ни носи около 20 лева "печалба"
36
4
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Тиквата до оня ден викаше и вие постоянно пишехте че сме благоденствали и не сме смогвали да си харчим парите..сега викате че сме обеднявали..за две седмици радево управление!
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус или Беларусия и Русия са страните с най-голям демогравски срив. Но за целта трябва да проверите статистиката.Тези две страни,заедно с нас и още 22 държави са единствените в света,които имат постоянно намаление на населението.А кризата си е предизвикана от ГЕРБ. Парите са в техните олигарси.Те започнаха тази криза още с първия ден на протестите.Те бяха на ясно,че приключва всичко за тях.Дано поне ги вкарат в затвора.Сега всеки Гербер тегли нарочно парите.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Русия е с Белорусия ти не ги мисли белорусите, гледайте си батака в България.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус няма да те пуснат, дори и да искаш. Хората са си уредили държавата, и дори САЩ и ЕС не можаха нищо да им направят, а вие ще затъвате все повече в блатото.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на газта, нефта и енергоносителите расте!
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЙ *** НАПРАВО СЕ ИЗКЕФИХА, ОРГАЗЪМ ПОЛУЧИХА ОТ СТАТИЯТА! *** НЕ ЩАТ , ГОРКИТЕ, ДА ИДАТ НА ХУБАВО В БЕЛАРУС , ТАМ ДА ДОБРУВАТ С 100 ЕВРА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА...
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Хората от сивия сектор (именно те са с най-малки спестявания) пострадаха най-много. Масово средната класа не е засегната (изключваме самолетни пилоти и квалифицирани служители в големи компании за автомобили, например). Как някой си сервитьор, който през живота си се е осигурявал само на минимална, изхарчил последните си пари, изобщо не ме интересува. Интересуват ме честни данъкоплатци, които са обеднели. Такива почти няма.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В къщи закрихме няколко сметки, просто защото банките се увлякоха с таксите. Отделно намалихме парите в банка, като просто инвестираме повече в акции. Фирмата в която работя шеха също се оплаква че вкарат ли повече пари в сметката и трябва да се плаща повече на банката та гледа веднага да ги разкара.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АНАЛИЗАТОР ИСТИНСКИ - НЕ ВЕ, ПРОСТО ПРИ МАЛКИ ДЕПОЗИТИ ЛИХВАТА ИЗЯЖДА ОТ ДЕПОЗИТА И ХОРАТА СЛАГАТ ПАРИТЕ В ПО- ГОЛЕМИ ДЕПОЗИТИ! ТОВ А ГО НАПРАВИХ И А ЗПРЕДИ 2 Г. ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ЗА СЕНЗАЦИИ!
26
1
 
7
 
! Отговори
Споко преди 3 години
При инклузивния капиталиъм на лейди Лин Форестър де Ротшайлд няма да има пари, няма да има собственост, всичко ще се раздава под наем безплатно, елита ще решава кой колко да получава.
25
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Нарастващите такси на банките и нулевите лихви демотивират хората не само да спестяват, а и да работят много.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е в цифровите техологии. 1/3 от произведената енергия в света отива за wi fi, работа на компютри, комуникации и мрежи и т.н. информационни технологии. А западът няма източници на енергия. Само да се обадиш по смартфона да кажеш две думи - и за това отива енергия достатъчна да кипне водата в чайник. Това не става с вятърни перки и соларни панели. Успешни ще бъдат страните които са независими енергийно като Русия и Китай, за другите - Клаус Шваб, инклузивен капитализъм и лейди Лин Форестър де Ротшайлд.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта била такава, да се уеднаквят хората и станат страхливи и зависими
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, защото банките закриват срочните депозити на хората и ги трансформират в разплащателни сметки. При последните има не малки такси за обслужване на сметките и парите се топят неусетно. За това хората си теглят парите масово от банките. В "бурканбанк" няма лихви/които иначе са нищожни/ , но и няма такси.
21
4
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Яжте банани!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довечера очаквам Тиквата да излезе и да каже "ето виждате ли, като ме няма и обедняха българите"... това е целта на подобни безсмислени и глупави статии..А истината е, че хората си теглят парите най-вече затова, че банките спряха да дават лихви, а отделно на това слагат и месечна такса по 3-4 лева затова, че си държиш парите при тях.. Излиза, че човек ако си държи парите в банка, те намаляват и е по-добре да ги сложи под дюшека или да ги похарчи