Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден

Намаляват спестяванията до хиляда лева
16 юни 2021 10:48, Петя Славова
247
Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден
Снимка: БГНЕС

От началото на годината българите закриваме по около 1200 малки депозита всеки ден. Данните на Българска народна банка (БНБ) до края на март показват, че на тримесечна база спестяванията до 1000 лв. в търговските банки намаляват с почти 106 000 броя, или по-точно 105 828 броя. Това означава, че на месец закриваме по 35 276 малки депозита, а на ден – по 1175. Това показва справка в статистиките на централната банка, предаде "Монитор".

От данните става ясно, че и тази година продължава тенденцията българите да харчат и най-малките си спестявания, които кътат в банките. През миналата пандемична година  този показател постоянно намалява с всяко следващо тримесечие. Така в края на март 2020 г. има 5 660 745 малки депозита на стойност 922 млн. лв.

Още по темата

В края на първото полугодие те са вече 5 511 354 броя (876,8 млн. лв.), или с цели 149 391 броя по-малко само за три месеца. Това означава, че на месец сме закривали по почти 50 000 такива депозита, за да покрием разходите си. Реализираният спад от почти 150 000 депозита е и най-големият отчетен такъв през 2020 г.

Това се обяснява с факта, че точно в този период избухна пандемията от коронавирус и несигурността за това какво предстои накара много българи панически да си изтеглят парите от банките, за да покрият най-належащите си разходи. Затварянето на някои бизнеси остави немалко хора без работа и доходи, съответно те също трябваше да намерят някакъв вариант за плащане на ежедневни нужди, битови сметки и пр.. През третото тримесечие на миналата година броят на този тип депозити спада на 5 497 836 на стойност 891, 3 млн. лв.

Показателят намалява с 13 518 броя спрямо края на юни. Значително по-малкият спад може да се обясни с разхлабването на мерките през лятото и отварянето на различните бизнеси, които дотогава бяха преустановили своята дейност поради издадените заповеди с противоепидемични мерки.

През следващото тримесечие обаче броят занулени малки депозити отново нараства, като общият показател е вече 5 422 570 депозита. Така реализираният спад е 75 266 броя малки депозита. В началото на тази година тенденцията се запазва, като малките депозити намаляват със 105 828 на тримесечна база и с цели 344 003 броя на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
4
 
! Отговори
ДО 68 преди 2 години
ЗНАМ, ЧЕ СИ НАПИСАЛ НЕКВИ ИЗМИСЛЕНИ ЦИФРИ, АМА СЕ ЧУДЯ ТИ ТОГАВА КАКВО ПРАВИШ ТУК В ЛОШОТО, МИ НЕ ОТИДЕШ В РУСКИЯ РАЙ НА ХУБАВО?
58
2
 
9
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
Закривайте,братя! Скоро банките ще обърнат всичките ви спестявания в рубли. Спомнете си 1997 г. - имах пари в банката за 2 апартамента - изплатиха ми спестяванията , с които си купих 2 геврека и една кофичка кисело мляко! Това остана от парите за двата апартамента! Сметнете какво ви чака !
57
4
 
3
 
! Отговори
ДО 66 преди 2 години
ПРИ ЖИВКОВ ДЕЦАТА ГИ ПРАЩАХА В КОНЦЛАГЕРИ КАТО ЕНИЧАРИТЕ НАВРЕМЕТО! ЗА 1 ВИЦ ИЛИ ДЪНКИ.
56
0
 
7
 
! Отговори
Ossi преди 2 години
Всички банки вече взимат такси за да си държите парите там, без една-две, но българинът е скептичен към тях. Помни и КТБ. И си дърпа парите (и без това няма лихва), слага ги под юргана и ще чака да вдигнат пак лихвите за да ги върне в банката, или поне да му взимат от тях, задето ги съхраняват там.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обедняваме ли? Бедните българи закриват по около 1200 малки депозити на ден, а числото на чорбаджиите-изедници-милионери непрекъснато расте.
54
3
 
2
 
! Отговори
ДО 64 преди 2 години
ЗА НИЕ РАЗБРАХМЕ, А ТИ КОЙ СИ БЕ, РУСКИ ДИВЕРСАНТ? РАЗСТРЕЛ!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората просто ги е страх за паричките им. Нали знаете, парен каша духа. А народа здраво се попари от комунистите, когато забегнаха с парите ни в ЮАР. Веска Меджидиева още ли си живее нам? Да не е станала кралица вече?
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ Я МИ ОБЯСНИ КАК НИ Е ПАДНАЛ СТАНДАРТА ОТ ЖИВКОВО ВРЕМЕ, ТЕЛЕВИЗОР ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕШЕ 950 ЛВ- 4 ЗАПЛАТИ, СЕГА КАЧЕСТВЕН КОРЕЙСКИ Е ПОЛОВИН ЗАПЛАТА 700 ЛВ? АВТОМОБИЛ ЗАПАДЕН 2 РА УПОТРЕБА - 6 ЗАПЛАТИ, МОСКВИЧ - 3 000 ЛВ- 15 ЗАПЛАТИ! АЙ СКРИЙ СЕ.Ч Е СИ ЖА ЛЪК!
51
8
 
3
 
! Отговори
БОРИСОВ 4 преди 2 години
бедният и гладен българин НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗМИНЕ по границата с Гърция и Турция и то защото натрупа в периода на Баце и очаква отново да се върнат хубавите времена, а кошмарът с ХУНТАТА НА ЗЕЛЕНИТЕ МИР.И.З.ЛИВИ ЧОРАПИ даже да не е вече спомен
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато от 30 години Русия има демографски срив и всяка година се увеличава този срив.Логично е при затварянето на границите на другите държави заради ковид да намалее.Нл това е временно.За Беларус важи същото.Там е трудни да избягаш,защото е диктатура.Не мога да разбера всичкомвас ,които предпочитат да бъдат мачкани и да нямат никакви права.Ние поне тук може да се обиждаме в Интернет.И това е защото сме в ЕС.Ако не бяхме Щяха да ни унищожат настоящите политици.Повечето са от ДС.
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е проблем! Ако за 1 месец управление докараха хората да си закриват спестяванията, какво ли ще ни докарт след още 1 месец. Не смея и да попитам какво би станало ако спечелят изборите за 4 години.
48
3
 
2
 
! Отговори
ДО 56 преди 2 години
ПРОСТО ТИ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ КАК ПИШЕШ БИСЕРИ - БИЛИ СИ СВАЛИЛИ СТАНДАРТА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИТЕ ХАХАХА МИ ТЯ ЧЕХИЯ ЗАДМИНА ПО СТАНДАРТ ПОРТУГАЛИЯ И ГЪРЦИЯ БЕ, ПРИБАЛТИКА ВЕЧЕ ГИ ДОГОНВА. А ЗА ТВА ,Ч Е БЕЛАРУС СИ Е ЗАПАЗИЛА ПРОСЕШКИЯ СТАНДАРТ СИ НАПЪЛНО ПРАВ!
47
6
 
3
 
! Отговори
НЕ АНОНИМНИТЕ преди 2 години
ние предупреждавахме, че ако комунистите пак се върнат на власт ще се фалират банки и ще има повишена инфлация, ТАКА СЕ И СЛУЧВА ОЩЕ НА ВТОРИЯ МЕСЕЦ, можем да си представим какво ще бъде след 6 месеца
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ВЪВЕДЕМ РЕД В ХАУСА ХАХА ЗА 1 МЕСЕЦ - ЕТО ТОТАЛНАТА КАТАСТРОФА НА РАДЕВ! НИЕ 12 Г. РАБОТА РАБОТА, ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ, А СЕГА РАЗРУХА, БЕДНОСТ ХАХАХА *** МИСИРКИТЕ СМЕШНИ!
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНОГО МИ Е СМЕЕЕХ КАТО НЕКЪВ РУБЛАК МИ ХВАЛИ КНДР И БЕЛАРУС- ПРОСТО НЕ Е ИСТИНА! ЧАК СИ И ВЕРВА ХАХАХА КАКЪВ РАЙ БИЛО ХАХАХА АБЕ ЩО ТАКА НИКОГО НЕ ПУСКАТЕ, ДА *** ДА ВИ ВИДИ РАЯ БЕ? ПРЕДАТЕЛ, ПЛЮЕШ СРЕЩУ РОДИНАТА!
44
8
 
2
 
! Отговори
до Коментар преди 2 години
ти пък пишеш за 2 седмици управление на хунтата, те отчетоха вчера един месец, което пък прави 4 седмици, но раздърпването на държавата започна още от началото на април, когато, не знам на какво се радвахте, че Баце няма да може да състави правителство, всъщност докато беше премиер имаше за всекиго по нещо, не много, но хората не си теглеха парите от банките
43
2
 
13
 
! Отговори
НималсSS преди 2 години
Ние Българите сме не бедни ние сме умрели от глад !! Болни , бедни и надупени това си го заслужаваме !!!И аз съм българин и аз го ям цял живот !! Ай със здраве !!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ се опитва да съсипе държавата.Само ,че те са малко прости,защото закриват и себе си.Всички олигарси и слуги на ГЕРБ са с много крадени пари в банките.Може да се страхуват,че може да им ги запорират.Не знам много е зле положението. Вместо всички почтенни хора да се обединят,да изгонят от партиите престъпниците,те сигурно ги знаят кои са и да се вземат в ръце и да започнат ново начало,те сега си правят номера на наш гръб.Жалка история
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми комунистите са на власт! Едни пият ром и пушат пури подарени....други нямат какво да ядат!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
можеш да си пишеш колкото искаш демагогии за Беларус, ама сега не сме 1981, а2021 и в википедията си пише какъв е БВП на Белорус - колкото нашия, при население с 50% по- голямо, та си прави изводите!