Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване

Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
20 юни 2021 09:45, Ния Христова
187
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Снимка: БГНЕС
Населението на България след 20 години ще намалее до 5 млн. души, а близо една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследавен у нас, съобщи bTV.
 
Регионът, който най-силно е засегнат от обезлюдяване, е Централен Балкан. Данните са от края на миналата година и са за област Габрово, към коят опопадат 5 града и 353 села.
 
В графата "обезлюдени" попада и село Гърня. Табели край Дряново продължават да сочат пътя до там.
 
Порутени постройки, обласли довари и заличени улици. Висящите жици са единственото нещо, което напомня за живота на село.
 
След края на преброяването през есента ще стане ясно колко села в България ще бъдат официално заличени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
15
 
! Отговори
Генчо Шекера преди 2 години
Трябваше да напусна БГ през 2000. Чувам, че и сега не е късно. Който има деца, да ги гони извън БГ. Това заслужихме и го постигаме. Тук се връщат познати я да си оправят зъбите, я да се лекуват за това-онова.
76
4
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
За 30 години демокрация България загуби 3 милиона души население, 6 пъти повече, отколкото през всички войни, които държавата е водила, през последните 150 години
75
2
 
18
 
! Отговори
до 79-- преди 2 години
Живея във Пловдив не познавам хора работници които да взимат 2000 лв . Сигурен съм ,че има ,ама 2000 лв си е недостижимо за 70--80 % от българите .
74
4
 
9
 
! Отговори
Име преди 2 години
До 1234 Ами селото на баща ми още през 50-те -60-те младите масово са се изнесли по градовете, особено София, давали са мило и драго да идат там. Знам случаи на бракове със софиянци, с над 10 години разлика, замо за гражданство, иначе едно време не е можело да се иде просто така. Към края на комунизма имаше почти само стари хора в селото, а ние внуците им бяхме повечето все в градовете родени. Сега и старите измряха и не останаха много хора . Честит ви комунизъм 45 години.
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ТОПЕТЕ СЕ. ЩЕ ЕСВОБОДИТЕ МЯСТО ЗА ОСТАНАЛИТЕ 7 МИЛИАРДА.
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все на Бьлгарите им са виновни политиците в страната за туй че политиката е лоша и за туй нещат да имат деца! А толкова красив богат и умен народ са че дори и русите народи би им завидял!
71
6
 
1
 
! Отговори
1234 преди 2 години
30г демокрация,честито... Западни стандарти, никой не е казал че всички 27 страни ще са все страни, може и 25 плюс 2 области или колонии или вилаета
70
7
 
22
 
! Отговори
Българите преди 2 години
Българите са много малък, но изключително глyпав народ. Англосаксите столетия наред са крали и плячкосвали богатствата на Индия, Африка, избиха 100 милиона местно население в Америка за да им вземат земите, и днес живеят богато, а българите още си мислят, че са ги поканили не за слуги от задния двор да слугуват, ами да ги сложат и тях на трапезата наравно с богатите да споделят богатството добито с грабежи и убийства и българите да живеят като колонизатора - защото българите са много убави!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновна е некоя система.
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Словянин - изпълниха си го българите сами за банани и за тоалетна хартия и за привилиегията да бегат на запад и да слугуват на западняците. Западняците са богати защото столетия са грабили и сега грабят от държави като източна Европа, но никой не са карали насила да им се навежда и да си смъква гащите.
67
1
 
1
 
! Отговори
ПОПРАВКА ! преди 2 години
ДО НОМЕР 78 . НЕ ДО 79 !
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРАВОВА ДЪРЖАВА СМЕ - не, не е виновно ниското заплащане, виновна е фрагметнаризацията на индентичностната левица!
65
7
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Западната демокрация уби Българско. Сценарият бе на ЦРУ, изпълниха го българските демократи и русофоби.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79 - Прочети какво е написал и номер 77 ! И ти пожелавам със здраве да си отглеждаш децата с тази заплата !
63
2
 
11
 
! Отговори
ПИТАЙ ПАТИЛО . . . преди 2 години
До 79 - Обясних и другата причина - явно не познаваш българското семейно право и не си се влачил с години из съдилищата ! Дай сто-двеста лева на адвокат да ти обясни защо младите не желаят деца и семейство . Те не само не желаят деца но и не желаят да се женят !
62
8
 
18
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Заплата от 2000 лв означава 4000 лв семеен доход.Как ще е малко това?Аз имам 3 деца и с 3500 лв семеен доход се оправяме без проблеми и децата не са лишени от нищо.Просто на младите и не толкова младите на 30 +не им се занимава с отглеждането на деца.
61
2
 
10
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Остава загадка колко хора ще се пишат на преброяването българи, но измежду своето обкръжение тайно ще казват, че са от еди кой си етнос... :)
60
13
 
8
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА СМЕ преди 2 години
До Макс Не са виновни те ! Виновно е ниското заплащане на труда им . Тази заплата от две хиляди лева не е заплата ! ! ! ! С такава заплата се оцелява а не се отглеждат деца . Нека такава заплата да е добра за теб или за твоите деца ! Ти се радвай или твоите деца на такава заплата ! Основните причини са няколко но най.важните са - ниското заплащане на труда у нас и отвратителния семеен кодекс с неговото семейно право и семейно правораздаване . Хората прогледнаха какво представлява съда !
59
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В същото време във прокуратурата, съда милицията и ДС (ДАНС) работят толкова чиновници-калинка все едно сме 15 милиона. На първа място по брой съдии прокурори милиционери сме на глава от населението в ЕС
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще остана последния селянин като вие измрете и се изнесете