Експерт за пазара на имотите: Купувачи има, продавачи няма

Интересът към покупка на жилище е голям, заяви Тихомир Тошев
23 юни 2021 09:15, Петя Славова
145
Експерт за пазара на имотите: Купувачи има, продавачи няма
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продавачите се питат какво да правят с парите, ако продадат имота си, дори и на добра цена. "Covid доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават", коментира имотния пазар кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

Още по темата

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година".

Тошев допълни, че голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище.

"Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", смята експертът.

Той посочи, че оценката на кредитния риск не е занижена от страна на банките. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредите си.  Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти.  Наемният пазар е пострадал доста, допълни още кредитният консултант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
29
 
! Отговори
БЕЗ ДУМИ преди 2 години
Най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-бедни, най-болни, най-бързо изчезваща нация, най-ниска покупателна способност.....и цените на мизерни имоти продължават да се повишават????????????Ако се перефразира мантарата на Тиквата/работа, работа, работа/ ще изглежда Пране, Пране, Пране на ПАРИ от корупция, кражби, наркотици, проституция и тн.Иначе някой, ако вижда икономическа логика, моля да ми обясни.
63
0
 
13
 
! Отговори
гледам и не вярвам преди 2 години
Някакъв по-долу дава пример за "евтино жилище", което е някаква подземна дупка със статут на ателие и площ 28 кв. м. на цена 40 000 евро
62
1
 
20
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Това че си потънал в кредити и не разбираш какво иде и какво те чака си е твой проблем. В Бг като кажеш истината си лош. Ок нека съм лош, боли *** фара. Истината е една и тя гласи следното - Чудовищна финансова криза за всички от сърце. И аз също ще пострадам, но ще оцелея, защото винаги съм мислил преди да взема кредит. А това, че ти и подобни на теб сте потънали и потъвате все повече си е ваш проблем. Лично аз от много време искам да видя как злите ви лица се махат от родният ми град!
61
0
 
8
 
! Отговори
Бърза сметка преди 2 години
До Анонимен 65Това са частни случаи. Ако на някой му е паднало нещо наследство, което не е пипнал и само дава под наем - ок. Ако някой е купил преди 15-20 години и само дава под наем -ок. Говорех за пишан "инвеститорите" в момента - тяхната сметка
60
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
2008 също ни убеждаваха, че балон няма, но се чу едно мощно "пук". Цените на имотите не могат да растат постоянно при намаляващо и застаряващо население.
59
5
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
И защо да не го пиша?! Не разбирам. Да не би да не е истина? Имам дар слово днес, пише ми се и си пиша.
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бъдете глупави да ви лъжат с проста пропаганда.Първо плашим хората с инфлация,лошите банки,липсата наалтернативи.Само имоти,имоти,имоти,българина друго не знаел,мантрите се набиват в главите 24 часа нон стоп,непрекъснато се оглеждат в спестяванията на хората,изкарват се статистики колко депозити имало,не бъдете глупави да ви тикат насила при инвестиции с цени дето не можете да ги избиете и 2 живота да имате.
57
9
 
18
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Стига с тази инфлация, то всяка година има инфлация от 1-2%. Хиперинфлация няма да има докато сме във валутен борд. Хора не се поддавайте на разни писачи тук които плашат с инфлация. Всичко се определя от търсене и предлагане. Ако има търсене но няма предлагане само тогава цените растат и обратното цените падат.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Инфлатор- СПРАВКА НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ- ИНФЛАЦИЯ 2019Г- 3%
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бърза сметкаИ да и не. Миналата година търсихме квартира за моя приятелка - вдовица с две деца. Първо наемодателите като чуеха майка с 2 деца - не искаха да покажат имота си. Едвам 3 обяви имаше за маломерни квартири за 300 евро, всички други бяха нагоре. За 500 лв намерихме едностаен, който преди 15 години е закупен за 15 хил евро. Та някой прави пари от това, особенно ако е закупил имота преди много години за без пари. А сега е друга история, - има хора с мнооооого пари....
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Инфлатор ИНФЛАЦИЯ 2021Г- 09%
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Инфлатор- ИНФЛАЦИЯ 2020Г- 08%
52
6
 
2
 
! Отговори
До Game Over преди 2 години
Такива дуумсдей капацитети като теб винаги са били на грешната страна на историята. Успех със злобата.
51
15
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Да ти кажа, хич не съм фен на рентиерството. Това е за бабички или берачи на малини. Но купихме къща и апартаментът ни стана излишен. На шега се пробвах да го пусна под наем и точно за 5 дни намерих наематели, а наемът хич не е нисък (над 2000лв. е), защото жилището е много модерно и качествено обзаведено, шумоизолирано, на цял последен етаж и с 3 гаража. Архитект и ИТ специалистка- много симпатични хора и съседите много ги харесват и се разбират идеално с всички. Това вече почти година.
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 14 години панела 65 квадрата (1 спалня, 1 хол и кухня усвоена с терасата) в Младост струваше 65 хил евро. Днес вярно е 90-100 хил евро. Но не двойно. Говорим за реална сделка, а не обявите в явлена, където обявената цена трябва да е в лева, вместо евро. Агенциите надуват цените. Затова хората все още предпочитат на зелето да купуват от доказан строител.
49
3
 
30
 
! Отговори
Бърза сметка преди 2 години
В момента, за да се вземе наем 500 лв от един апартамент, това би струвало поне 120-130к евро. Това е без разходи за прехвърляне, евентуален ремонт, данъци, нерви, 1-2 месеца без наематели. т.е. изплащане за около 40 години. Няма какво да говорим повече.
48
8
 
3
 
! Отговори
Инфлатор преди 2 години
Инфлацията е тук от 2019г. Тогава производството беше умряло, нови поръчки нямаше и само ковид кризата / "напечатаните" пари ни спасиха от фалит. Който чак сега се е усетил, че има инфлация - изпуснахте влака.
47
3
 
31
 
! Отговори
Ахм преди 2 години
Да купиш надценена кутийка с цел да даваш на несигурни наематели не е инвестиция, а глупост. Кога ще избиеш тези пари? Няма да си жив. В София наемите ще стават все по-ниски. Няма кой да идва. Провинцията е или обезлюдена или бразилясала. България е държавата с най-нисък дял младежко население в ЕС. Това не е Турция с 30% младежи. Жилищният фонд и сега е предостатъчен за 5 млн, колкото ще сме до 10-15 години. На който му се занимава с постоянно напускащи и неплатени сметки да инвестира.
46
19
 
10
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Доста хора, живеещи в голям град и с адекватна професия и квалификация, имат личен банкер и инвестират в какви ли не фондове. Всяка банка работи с доста фондове с адекватна доходност. Това да се инвестира в имот е пълно безумие (въпреки че самият аз давам под наем два, но са ми сантимент и не мога да ги продам). Относно имотите- търсене има огромно, това е факт. Както долу е казано- хора с 1500лв. заплати няма как да купят хубав имот. Да не гледат по чуждите паници.
45
1
 
27
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Това почва да намирисва на 2008-а - 2011-та много.А знаем как завърши тази история - този път обаче много по-бързо ще се развият нещата.При положение че ипотеката покрива МАКС 85% , останалите 15 идват от потребителски - т.е с двата крака вътре с два кредита - и сега като цвъкнат лихвичките нагоре от банката и по двата кредита усещам хитрата сврака накъде отива.