Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
6
 
2
 
! Отговори
swiss преди 2 години
Поздрави от яхтата. Цените на НИ в България са ниски. Недвижимите имоти навсякъде по света са скъпи и докато не се изравнят цените със тези в България няма спирка. Айде чао.
147
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поздрави от САЩ, цените в БГ са по-високи от тези тук въпреки че вземаме 4-5 пъти по-високи заплати, инфраструктурата е 100% по добра а също и качеството. Какви са тези 2.50м тавани, протягаш се и стигаш тавана, малки прозорци като на затвор, гаражи по 15000 евро, хахахаха тук си ти идва гаража с апартамента. Какви са тези "общи части" 25кв.м по 1300 евро = лудница. Изпиват ви мозъците тези строители и вие сте се хванали на въдицата им яко. Апартаменти по 100000 евро=200000лв при заплата 1500лв
146
0
 
1
 
! Отговори
така е брачед преди 2 години
До Вуйчо Ваньо. - Важна е локацията на имота. Има едно население което освинва всичко и никой не иска да живее с тях , дори и те самите се дистанцират от своите си. За това имот на добро място си има цената. Например в центъра на София до халите и да ми подаряваш апарт не го искам.
145
2
 
12
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Умния българин си купува малък парцел, поставя си сглобяема къща за 15 000 евро и забравя за 30 годишни кредити от банки, брокери и финансови грабители
144
3
 
12
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До балонът ще се спука,А дано, ама надали! Статията не отговара на истината обаче, понеже цените последно време растат само в София. В Пловдив например от около три години насам са си едни и същи, да не кажа, че има лек спад, може би във връзка с Ковид кризата!
143
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се спука! Ама ти чакай и плащай наем като поп, и ходИ с тапи в ушите, та кат гръмне балона да не ти увреди ушите!
142
6
 
23
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 2 години
Имотния балон скоро ще се спука !!! Цените ще се сринат !!!
141
4
 
22
 
! Отговори
Балонът ще се спука преди 2 години
Кризата предстои, лихвите ще скочат !!! Цените ще се сринат !!!
140
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без пари да ми давате квартира в гетото на света София, няма да дойда да живея. Живейте си в мръсотията и ***
139
3
 
12
 
! Отговори
Ми убаво преди 2 години
Ми убаво, нека, нека! Ората са бедни. Немат пари за месо. Затова ядат хлеб. Понекога и огризки. Ама убаво, убаво! Нека "поскъпват". Ако има богати луди нека плащат! Бе вие у ред ли сте???
138
1
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
И селските имоти се вдигат, наблюдавам ги щото мисля да се изнасям и стигнах до извода, че не е важна локацията, а популацията, щото ако са ромеи и без пари да ти я дават не си струва
137
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Стара Загора има много новопостроени апартаменти, които вече се продават 10 години и се строят още много... Не знам, кой ще ги купува...
136
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е скрита реклама-купувайте,щото утре ще е по скъпо! Тъпо!
135
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф от София съм но бих предпочел Атина, Лисабон или някое малко баварско село, кви са тия цени бе?
134
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам къща на село. Ама на 200 километра от София! В Северозападнала България!! Необитаема. Полусрутена. С 4 декара двор. Обрасъл с плевели до колене! За 80 000 ЕВРО!!! Хайде наддавайте пичове! ОСЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЕВРО ПЪРВИ ПЪТ...Кво бе? Що сте такива срамежливи?Бойко ви строи магистрала! До пътен възел Макреш ми е къщатааа!Кой каза 120 000 Евро? Кой?!
133
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в света се печатат много яко пари, това е и причината имотите да поскъпват, ама при това намаляващо население, как ще си отърват от тия имоти след време незнам. След само 20 години България ще е 5 милиона, като ромите ще са поне 2, с тая демографска картинка, аз не бих си купил имот в БГ.
132
0
 
2
 
! Отговори
нека преди 2 години
нека нека нека
131
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите поскъпват. Преди стара кирпичена къща на 200 км от София се продаваше за 3000 лева, с сега същата е обявена за 8000. Даже е подготвена на нова ел инсталация и дограма, защото ромовете са гепили старата.
130
10
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До анонимен 144,Те хората джипове и тесли за по четвърт милион и нагоре, освен палатите които и построиха, си накупиха, Коцето си купил една къщичка за 100хил.?, изядахте го с парцалите!
129
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София с цени като в Атина но няма море, нито Акропол и куп други исторически неща.

Спонсорирани публикации