Доц. Сарийски: Замяната на лева с евро - унищожаване на националната ни валута

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от тази сделка
1 юли 2021 18:15, Петя Славова
170
Доц. Сарийски: Замяната на лева с евро - унищожаване на националната ни валута
Снимка: БГНЕС

По време на пандемия поскъпва токът, парното и топлата вода. Какво е икономическата ситуация в страната коментира пред БНР доц. Григор Сарийски.

"Пенсиите отдавна имат нужда от преизчисляване. България има най-ниският коефициент на заместване на дохода в ЕС – отнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване на дохода е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета, след като се пенсионира.

В България доходът на пенсионера намалява три пъти. Коефициентът на заместване на дохода беше 2017-2018 г. около 42%, той продължи да намалява. Според оценката на НСИ до 2050-2070 г. ще бъде около 34-35%. Не можем да очакваме воденето на някакъв по-нормален живот.

Размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката, и на трето място от данъците.", заяви специалистът.

Той коментира и замяната на лева с еврото. "Точният израз е унищожаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната.

Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри.

Идва лято, но то ще бъде сравнително късо, тъй като основното, от което зависи как ще изглежда лятото в икономически план, е пандемията.

В момента отчитаме сравнително нисък брой на заразените – няма паника, няма ограничителни мерки, свалят се маските. Но това, което предстои, е новата вълна на коронавирус, тъй като вирусите мутират. Всеки щам идва с нови непредсказуеми ефекти.

Очакваме ръст на заразените, повторно въвеждане на поне част от ограничителните мерки. Ако не искаме да се блокира сериозно икономиката това, което ще трябва да направим, е да носим маски и да спазваме дистанция.

Това е нещо неизбежно и неминуемо ще доведе до забавяне на оборотите на икономиката."

Нарастването на цените на енергийните източници

"Това е нещо, което допълнително ще утежни ефекта от тази последваща вълна, тъй като времето на предходната вълна съвпадна с периода на най-ниските цени на енергоизточниците.

Като се изключи това кратко като време събитие, се възстанови една положителна тенденция на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия."

Още по темата

Това поскъпване е само началото на една тенденция, която ще продължава. Защото се наслагват няколко различни фактора.

"На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа иска или не ще трябва да внася газ отвън.

Като компенсация ще бъде пускането на "Северен поток-2", но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България. Основният облагодетелстван ще бъде Германия. Страните, които ще изгубят най-много, са тези от стария Източен блок. Тъй като България, като и някои от другите страни, в Полша да кажем, има най-голям дял на производство на електроенергия от въглища.

Това, което ще трябва да плати Европа – специално Източна и Централна, е изключително висока цена на тока. Това, което става в момента, е, че Централна и Източна Европа ще плащат таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз. Защото онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т.нар. "Зелена сделка", това са страните, първо, които имат енергоефективно производство т.е., които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а които печелят от краен продукт, от финанси и т.н. Сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек.

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от тази сделка."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Еврото беше създадено, за да има инструмент за тотален контрол над Европа. Същата задача има и Фон Дер *** и останалите хермаф*одити в ЕС! Само през последната една година "заради ПЛАНдемията" беше напечатан (по-скоро написан на компютър) един влак пълен с евро. С какъв материален ресурс се покрива всичката тази валута?
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам лева, но долара и еврото обичам повече.
32
1
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Червените *** все още мислят, че другите са по глупави от тях, и като лъжат на едро някой им вярва. Абе даже и тоя сайт ви публикува по ЗАДЪЛЖЕНИЕ, бизнес на чорбаджиите е все пак. Когато дядовците ви щяха да направят България 16 република и да въведат рублата , татъовците ви бързаха да изкупят наличностите от КОРЕКОМА. Комунистическия език е по голям от македонското знаме и е пораснал от близане на съветски задни части. Емигрирайте, ама нямате мерак , нещо
31
3
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
До Христо Христов............ Дядо Христо, единствените българофоби сте вие русофилите!
30
3
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
До Анонимен...... Жертвали са милиарди паундове за това, а тоталния крах и отказ от еврото идва през 1992 н... Отново хибридни атаки и лъжи от страна на петата колона на Москва. Първо, Великобритания никога не е приемала еврото за да се отказва от него. И Второ за какъв тотален крах на еврото през 1992 година лъжеш, когато то започва да се въвежда чак през 2002 година?
29
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
В главата на тоя е пълна каша. Не е чудно, след като е доцент от БАН. Там май бяха научни сътрудници, ама нейсе все тая. Спорна е ползата от въвеждане на еврото, но за България като средство за озаптяване на некадърни политици (ала Виденов) е една необходимост. Ти без това наличието на борд и вързването за еврото имахме само негативи от лева. Ако имахме кадърни финансисти и политици една лека инфлация би била много по-полезна за народа и за заплатите.
28
3
 
4
 
! Отговори
Ристо Ристов преди 2 години
До Христо Христов.... ами чети ве Бате , аз съм свидетел на това време , попитай някой около тебе , ДА ,...... 1 ЕВРО СЕ СМЕНИ ЗА 1.27 МАРКИ , КОГАТО ГЕРМАНИЯ ПРИЕ ЕВРОТО ЗА СВОЯ ВАЛУТА .
27
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Този парапитек сега какъв е? Нерде Евро, нерде вирусни вълни. Абе те в Кене фистан всички станаха големи вирусолози бе. Каквато тема и да се започне, всеки кавал пуска по една вирусна вълна. Егаги и кухата нация дето смес
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се реши с референдум
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36Дори и да не съм много умен, очевидно сэм несравнимо по-умен от теб и цялото ти семейство взети заедно. Казусът с Великобритания се дължи най-вече на огромни спекулации на финансовите пазари, експлоатиращи валутния риск. *** целувай портрета на тошовата охрана и си повтаряй, че си плашещо умен.
24
3
 
3
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Баце каЗА , че левЪ бил стабиуен , аз вярвам на Баце !Даже чужденците започнаЛЕ да си сменят доларите и еврата , за леФове !
23
3
 
5
 
! Отговори
пенсионер богаташ преди 2 години
спокойно бе , импексова обещава шоково увеличение на доходите , само не казва как ше го направи .
22
2
 
5
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 2 години
Едно евро ще бъде равно на 1.9556 лв. , до като сме във валутен борд , и с толкова ще влезем и в чакалнята ,... но с колко ще излезем е другият въпрос , а именно това ще се реши от ревизията на европейската централна банка и ЕК на ИКОНОМИКАТА НИ ,От икономиката ни зависи , дали 1 евро = на 1.95, 2 ,4,6,8, или 10 лева ,... ЗАЩО !?Защото преди години , в Германия 1 евро се размени за 1.27 марки , при приравняването евро-марка , а не 1 евро за 1 марка ...
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов каза: - Аз съм про.ст за затова станах на ф16 .Стане и вие. А между другото от Германия идват лоши новини .Все по малко ще са германските туристи в България .Като цяло ако имаш хотел сега е момента да си сложиш въжето.
20
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли защо Великобритания се е отказала от еврото? Защото държавата им е била в почти пълен фалит в опита си да запази стойността на паунда в механизма за обменен курс. Жертвали са милиарди паундове за това, а тоталния крах и отказ от еврото идва през 1992 на т.нар. Черна сряда. Доцентът дава рядко адекватен анализ, но средния герботрол, за който Баце е голям евроатлантик, няма акъла да го проумее.
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С калпавата си евтина валута руснаците изпращат пари на сънародниците в България. С един приличен доход от 1000 лв. руснаците тук живеят добре.Кога Гошо фаянсаджията ще изпрати 2000 паунда на Гошка в Англия ???Кога? На кукуво лято.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 14, срам те е оф корс. Всички осъзнати и неосъзнати русофили сте анти-българи.
17
8
 
21
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Цялата пета колона на Москва ще бъде активирана против приемането на еврото, защото с това ще се отдалечим още повече от Москва.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХахахахахахаТоя е за лудницата ...Какви ги бръщолеви ????Абе пребирайте го бе,за кво го бавите ??
15
7
 
8
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Всичко е тръгНАло на изуй га-щи , защо да си разваляме ''успехите'' , защо да не съсипем и лева ?То пък има ли държава , тя е продадена много отдавна , държава имат унгарците , защото имат политици-ДЪРЖАВНИЦИ , а не слуги на който ги хване , каквито сме ниЙ !