Реалността на пазара на труда: Глад за млади кадри

Кои са най-желаните специалности за българските студенти?
8 юли 2021 13:50, Ния Христова
44
Кои са най-желаните специалности за българските студенти и каква е реалността на пазара на труда?
 
"Младите хора имат различни нагласи в различни възрасти. Когато виждаме, че се ориентират към "Право" и "Психология", това е свързано с несигурността, която всички забелязваме след пандемията. Когато си минал през "Право", можеш да се пренасочиш според ситуацията на пазара и това, което се търси, защото си създал фундамент, над който можеш да надграждаш. "Право"-то е сигурно, тъй като няма как тези неща и това, което е същината му, да се преустановят". 
 
Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Експертът посочи, че избора на "Психология" и работата с човешки ресурси ще бъде едно от основните направления във всеки един бизнес и добави, че трябва да свикнем с това, че хората могат да се преквалифицират.
 
"В момента медицинските специалности са доста горещи, но за съжаление не знам доколко българските студенти се насочват към тях. Това е една сфера в развитието, която ще бъде доста актуална", каза още Василева.
 
Председателят на БКЗ обясни, че боравим с една нова генерация - нет генерация, алфа генерация, която е уверена с технологиите и се стреми към самостоятелност, но е привързана към семейство и приятели, обожава да работи в колектив.
 
"Това ще тласне тази генерация към предприемачество или това хората да създават бизнес или компанията, в която искат да се развиват. Ще имаме много повече компании - те могат да бъдат от един човек и той да работи в сферата на услугите. Тази генерация е обвързана много с приятелите, имат изключителен нетуърк, който да им помага в дейността - ще бъдат много полезни на бизнеса", категорична е Василева.
 
Тя добави, че за никого не е тайна, че в България имаме застаряващо население и се усеща глад на кадри.
 
"Тук са интересни два въпроса - дали ще може образователната система да подготви кадрите, които са необходими и дали ще може да подготви това население, което е преминало през обучения, които не са адекватни за пазара на труда", изтъкна Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
18
 
! Отговори
до 2 Ох боже преди 2 години
абсолютно си прав, кадрите, които се търсят са тежки специалности- медицина, инженерни, технически, химии и тн , ама то много учене иска.....мързи го народа, леко да мине там като всички манекенки- право, психология, педагогика, екология и тн безсмислени специалности... прависти бълват N на брой вузове в цяла БГ, после безработни..
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТОЧНО ТАКА Е...СЕГА СМЕ В ПЕРИОД НА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ И ВСИЧКИ ПАРТИИ И КАНДИДАТИ ЗА ВЛАСТТА ЗАБЕЛЯЗАХА,ЧЕ ГРАДОВЕТЕ И СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ СА ПРАЗНИ И ЧЕ НЯМА НА КОГО ДА ДАДАТ И ЕДНА БРОШУРА ДЕТО СЕ ВИКА...ОПЪВАТ ТЕНТА С ПРЕДИЗБОРНИ МАТЕРИАЛИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА А ТО НЯМА ЖИВА ДУША...САМО ДВЕ БАБИ НА ОТСРЕЩНАТА ПЕЙКА И ТРИМА ШЛЯЕЩИ СЕ РОМИ!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 година: Комунизмът е виновен!2050 година: Комунизмът е виновен!2090 година: Комунизмът е виновен!Накратко, логиката на демократчетата. Още 13 години имате, за да изравните едни други 45 години (които стигат), ама на вас няма да ви стигнат май. Никога няма да ви стигнат, защото т.нар. демокрация е една от най-големите измами в по-новата ни история. Както и капитализма в световен мащаб.
14
3
 
6
 
! Отговори
Чорбаджия преди 2 години
Аз пробвам пръв кандидатката, дали става...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана, нещо от демокрацийката и капитализъмчето ли се оплаквате ?!? Ама недейте така! Ами ако ви чуят новите господари от ЕС и САЩ?!?
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората намаляват, малко се раждат, много умират, други се изнасят от България. Демографският срив до това води, че хора няма да има, а вие кадри ми търсите.
11
9
 
1
 
! Отговори
антикомунист преди 2 години
До: номер 8 Еми... при ГЕРБ е така! Това е пряко последствие от комунизма до 1989-та година!Колкото и банално и смешно да им се вижда на някои (Хайде бе! Минали са повече от 30 години, пак ли с комунизма се оправдаваме?!), това за съжаление е горчивата истина.Защото като се хлъзнеш надолу по наклонената плоскост, няма спиране! Имаме нужда от нов "План Маршал" или някаква намеса отвън за да спрем пропадането.Ето - законът Магнитски подейства и у нас!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПРАВ СИ...АМА ЗНАЕШ ЛИ ТЕЗИ ПО МАХАЛИТЕ КАКВО ВИКАТ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ:ТИ ЛУДА ЛИ СИ ***,ЗА ТОЛКО МАЛКО ПАРИ НЕКА БЪЛГАРИТЕ ДА ТИ РАБОТЯТ!
9
0
 
17
 
! Отговори
Питагор преди 2 години
Глад за млади кадри няма, но пък има млади гладни кадри.
8
0
 
25
 
! Отговори
roslio преди 2 години
Още нищо не сте видели. Късно е либе за китка.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цял живот докато си млад да учиш някакви измишлиотини ,после да се гаврят с теб години наред за жълти стотинки,че и смешни преквалификации за твоя сметка и накрая като изсмукана слива да ти дават подаяния, системата да го дуа и вече издишааа хаха
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не търсят, роби за 600лв,
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще получите млади "кадри"...чакат на стендбай на границата с турция и в истанбул.ердоган ни ги е приготвил...1-2 милиона са.вие ли ще си ги изберете или ердоган да ви ги избере?те са от азия и африка и затова ще трябва да давате пари за езиково и професионално обучение.това е...изпуснахте питомното сега гоните дивото.
4
6
 
15
 
! Отговори
. преди 2 години
Не случайно търсят млади. Кротки и послушни са и работят за възможния минимум като възнаграждение.
3
1
 
30
 
! Отговори
Като начало преди 2 години
Работодателите могат да започнат да ценят труда. Заплащането да не е наполовина под масата, длъжностната характеристика да се спазва. Щото едно разписваме, бачкаме друго, което не ни е работа. Нощният труд да бъде добре заплатен за да знае човек като си хаби здравето, че му се плаща. Отпуски, компенсации и други да са регламентирани не на хартия а в действителност. Въобще за да стане това си иска и държава, но при нас керванът си върви..
2
1
 
28
 
! Отговори
Ох Боже преди 2 години
Моля ви, това са пълни гл.у.пос.ти. И двете специалности са безсмислени и произвеждат само сервитьори и безработни. Вие от колко HRs смятате, че има нужда една технологична компания? Работя в такава и 700+ души са обслужвани само от двама ейчари. Адвокати и юристи нямаме, защото има външна компания, която ни обслужва. Единствено и само технологични, инженерни и медицински специалисти се търсят и ще се търсят. А младите записват право и психология, просто защото са лесни и не се учи.
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млади? То стари няма, вие млади искате. Но така е, като работодателите дълги години се подиграваха с образованието и труда на хората, сега няма кой да им работи за жълтите стотинки, които предлагат. А и с това образование, което от години не образова и възпитава специалисти - няма откъде да ги има тия кадри. Те не падат от небесата.