Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 "А как ще върнеш хората, след като няма добре платена работа и производство , па било то и чуждо производство?" Не е това. Как ще върнеш хората, когато руски слуги като Радев и ДС управялват държавата ни. ТОВА е причината.
80
3
 
12
 
! Отговори
Джони преди 2 години
От всичките ми приятели и познати, хора на около 30г сигурно 20-30% са с деца, повечето от които с по 1. А в същото време 99% от тях са с доста добри доходи. Проблемът основно си е в нас. Просто децата вече не са на мода, досадни са ни, спират ни свободата, нарушават ни здравето, фигурите. Това е. Станали сме страшни егоисти. Да обвиняваме все правителствата , все някой друг е най-лесното нещо, трудно е да потърсим проблема в нас си.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 "Сега в демокрацията можем да бегаме на запад и да да ядем банани, а в комунизма не можехме да ядем банани." Можехме, как да не можехме. Ядяхме комунистическите банани ....
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазни еврейски лъжи.
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99 "Швейцария е мафиотска държава която няма никаква икономика и никакво производство," Само часовникарската индурстрия на Швейцария прави 20 милиарда швейцарски франка. Неграмотен си.
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в демокрацията можем да бегаме на запад и да да ядем банани, а в комунизма не можехме да ядем банани.
75
4
 
4
 
! Отговори
Не до 86 преди 2 години
ТОВА Е ДО ОНИЯ ТУУЛУП дето иска НИЕ ДА МУ ПЛАЩАМЕ ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ. Като си импотентен МЪЖ ЗАЩО ДА ТИ ПЛАЩАМЕ НИЕ С ДАНЪЦИТЕ И ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА?
74
5
 
10
 
! Отговори
истината преди 2 години
Територията обезлюдява защото не може да изхрани тъолкова хора. Дори сега явно са много, след като имаме толквоа много безрабортни, толковам ного ебздомни и просещи хора в трудоспособна възраст и без видими здравословни проблеми.Това са видимите резултати на голямият грабеж.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряй границите! Много взеха да бегат българите.
72
2
 
11
 
! Отговори
натура20000 преди 2 години
Качеството е важно, а не количеството. Колко пъти трябва да ви се обясни ? За какво ви е много *** - да ос.ере всичко ли ? Швейцария са 8 М и въртят на пръста си половината свят.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СловянинА как ще върнеш хората, след като няма добре платена работа и производство , па било то и чуждо производство?
70
6
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
ТИ ЛУД СИ ? Безплатно ще те осеменя, НО НЯМА ДА ТИ ПЛАЩАМ ПОМОЩИ И БЕЗПЛАТНИ ПРОЦЕДУРИ като ВСЕ ЕДНО КОМУНИЗЪМ. Като ИСКАШ КОМУНИЗЪМ да си жената, сестрата и дъщерята В НАШИЯТ ФИРМЕН ОФИС ЩЕ ГИ ЗАПЛОДИМ И ОПРАВИМ БЕЗПЛАТНО --- НО ПАРИ НЕ ИСКАЙ от НАС НИТО от ДЪРЖАВАТА.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре стига с тези лъжи !!! Вижте населението на Холандия и Швеция например - 10 милиона, 7 милиона, но там никой не смърди така. Ние поне нямаме мигранти. България ще пребъде!! Повръща ми се от българомразци!
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тород Живков нямаше никакви инвестиции и никой не търсеше инвестиции. България беше космическиа държава, сред 30те най-развити световни икономики и българите живееха на средно европейски стандарт на живот.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Безбрачни връзкиНе е важно дали са брачни или безбрачни ,а е важно дали раждат деца!
66
7
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Демокрацията, т.е. грабежът на западните БАНКИ и КОРПОРАЦИИ унищожават Българско. Какъв "Магнитски"? Всичко е игра на ФАЩ да вреди на Русия. Българинът е виновен, повярва на лъжите на Запада, който 5 века е крадял света. Сега ги гонят западняците отвсякъде, само ние се продадохме без пари. Всеки 1 долар чужда "инвестиция" е 2 долара ограбени от нашия народец.
65
2
 
2
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Нали сме в ЕС и НАТО. Ще се опрайм!
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците да търсят инвестиции за обезлюдяващите се райони,особено за северна и югоизточна България и да не рекетират хората, особено дребните и средни фирми , а да им помагат както могат и ги стимулират. Да е безплатно ин витро осеменяването, да се отглеждат или осиновяват деца от български семейства срещу заплащане!
63
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ревете, през 1900г. България е била 3.7 милиона. Прекалено сте много!! София е някакъв ад. Към 2050г. ще се редуцирате до около 5 милиона и ще се наслаждавате на зелени поля и на звука на скaкалците. Така или иначе нямате индустрия, нямате земеделие, нямате икономика. Имате някакъв умрeл туризъм. За какво ви е население?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "Проблемът е, че от некъде ни идват неясни идеи, а требе да ни дойдат едни ясни идеи за да се оправиме." България има много хора, които имат ясни идеи, и те висят по форумите да показват на заблудените, че имат такива и да оправят България, но българите не го разбират това нещо. :)))))