По морето: Работниците повече от туристите

Слънчев бряг се пълни през уикендите от българи
15 юли 2021 19:05, Петя Славова
86
По морето: Работниците повече от туристите
Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона положението в морските ни курорти е драматично. Хотелиери и ресторантьори са в истерия и твърдят, че са изправени пред фалит, съобщава "Монитор".

"Нали виждате какво е положението - обслужващият персонал е повече от туристите", лаконично обобщават от бранша. Това твърдение може и да е пресилено, но въпреки това красноречиво описва ситуацията в морските курорти в средата на юли.

Още по темата

Сезонът върви една идея по-добре от миналото лято, но въпреки това положението пак си е плачевно. Повечето хотели и къщи за гости по Южното Черноморие са празни, а тези, които са имали щастието да посрещнат гости, работят в 30 до 50% от капацитета си.

Контингент

В момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг почиват туристи предимно от Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Израел. Германци, англичани и скандинавци няма, а присъствието на руснаците е символично. "Знаете, че заради повишената заболеваемост в Москва от коронавирус идването на руснаци у нас стана много трудно. Преди затягането на мерките действително кацнаха няколко чартъра, но това не са класическите туристи с резервации в хотели. Тези хора си имат тук собствени ваканционни жилища и си отсядат в тях, затова и не са типичната категория туристи", обясняват хотелиери. Повечето от братушките, които са успели да дойдат, имат имоти в Поморие, Равда и Свети Влас. Много от тях обаче възнамеряват да си тръгнат по-рано от планираното.

Планове

"Руснаците, които притежават у нас ваканционни апартаменти, обикновено идват тук със семействата си и прекарват цялото лято. Но сега нямат тази възможност. Защото се получава така - дошъл един член от семейството, за да подготви имота, да го почисти и освежи, а останалите членове на фамилията е трябвало да пристигнат след седмица-две например. Обаче те сега не могат да дойдат и плановете на цялото семейство се объркват тотално. Този, който е дошъл първи, си казва: Какво да правя тук сам, след като семейството ми не може да дойде, и съвсем логично си заминава", разясняват хотелиери.

Разочарование

Надеждите на бранша, че този сезон ще е по-силен от миналата година, се изпариха тотално след последните рестрикции и наредбата за зониране на държавите. Слънчев бряг се оживява само през уикендите, когато тук за кратка почивка пристигат предимно българи. Последната събота и неделя обаче курортът бе тотално празен, а пясъчните ивици опустяха въпреки слънчевото време. Хотелиери обясниха това с изборите. "Обикновено в събота и неделя плажовете са пълни, идват хора от областта, а и от вътрешността на страната за уикенда. Но тази седмица всичко беше тотал-щета заради изборите. Просто уикенд туристите не дойдоха. Но и никой не разчита на тях. Шепа туристи за два дни в седмицата не могат да спасят сезона", оплакват се от бранша.

Надежди

Цените на нощувките в повечето курорти са свалени поне с 20-30% в сравнение със сезон 2019, но и това не помага за привличането на туристи. "Никой вече не се наема да каже колко туристи се очакват и откъде. Всичко се мени не с дни, а с часове. Едно е ясно - в разгара на сезона хотелите ни са празни. Надяваме се  всеки момент положението да се промени поне малко към по-добро. Надяваме се и на българите, които традиционно почиват на море в края на юли и през август", коментираха хотелиери и ресторантьори.
Липсата на летовници удари таксиджиите

От липсата на туристи се оплакват и таксиметровите шофьори. В Слънчев бряг дълги колони от жълти коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти, но рядко някой ги наема. "Няма туристи, съответно нямаме и клиенти, положението е отчайващо. Туристите, които почиват в момента в Слънчев бряг, са бедни, не могат да си позволят нито бар, нито дискотека, нито такси.  Маршрутът им е от хотела до басейна, плажа и обратно. Хранят се на олинклузива, не смеят да мръднат от там", оплакват се таксиджиите.
Масово търсят къщи и вили за почивка

На фона на празните хотели малките вили и къщи за гости се пукат по шевовете. Българските туристи предпочитат да наемат цяла къща, макар и отдалечена от плажа. Този тип селски вили вървят средно по 25-30 лева на легло, но се отдават не на легло, а на вечер. Една такава къща разполага средно с 10 до 20 легла и се отдава съответно за 250 - 500 лева на вечер. Офертата излиза изгодно само ако туристите са група и броят им не е по-малък от леглата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами вижте сега - всичките пишман туроператори се напъваха правителството да спонсорира та чартъри, та чуждестранни туристи. Хотелиерите къде дрямаха? Бакшишите коя част на тялото си бараха? И последен въпрос (без отговор) - някой да чу някакви бонуси, помощи или преференции за български туристи, така че да почиват у нас? Аз лично - не. Ами тогава какво мрънкат, че нямало туристи? На мен не ми пука - аз и семейството ми имаме резервиран хотел в Гърция.
48
6
 
10
 
! Отговори
Отпускар преди 2 години
В неделя пътуваме цялото семейство от Германия за Св. Влас. Дано това лято да може да си починим на тишина, предишни години не можеше да се спи цяла нощ от терора на Какао-Бийч.
47
1
 
14
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 години
Бе има хора, ама заведенията са доста празни наистина. Плажовете също са рехави. Хубавите хотели и места са си пълни обаче. Основно хората за момента са през събота/неделя. Това в Равда.
46
4
 
9
 
! Отговори
SvaKo преди 2 години
Не е вярно... Това е някакъв фишек. Китен пръска направо от туристи, не може да се размине на плажа и вечер по улиците.
45
7
 
21
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Резервирах 4 места + 2г. дете в хотел Рая за м. септ. през Букинг. От хотела ми се обадиха, че нямат повече стаи за настаняване на деца. Трябваше да анулирам заявката т.е. изгониха ме заради дете в бебешка възраст. Няма да стъпна на бълг. море и планина в хотел. Докато мога ще ходя в Гърция. И др. случки имам, но явно забравям лошото. Този път край.
44
4
 
24
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Супер! Фалит и това е. В бетон няма са почивам.
43
4
 
21
 
! Отговори
Преди малко двама преди 2 години
българи са поръчали в несебърски ресторант пържени цаца и картофи и бири.Изгонили са ги алчните кръчмари.Непростимо!
42
16
 
14
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
Докога ще наричате тези долни монголо-татари ,наречени россияни ..братушки.Не случайно всички български поборници за свобода са били русофоби и са мразели Русия .Начело с Левски,Ботев,Раковски ..
41
3
 
20
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Това не е вярно. Равда, Поморие, Несебър се пукат по шевовете. Сльнчака е за тези които търсят секс и алкохол. Българите не го признават за нещо повече от изброените по- горе дестинации. Ресторантьорити народно се оплакват за да получат пари от държавата.
40
1
 
15
 
! Отговори
Емиии преди 2 години
10 дена бях на Слънчев бряг. Поне 55-60% от хотелите не са отворили въобще. Най-много са чехите, има малко румънци и руснаци. Като цяло слаб сезон, може би до 5% по силен от миналата година. Свободните плажове са заети само покрай брега. Трябва да се внимава на какви кръчми се сяда има такива които са по-народни, но покрай плажа скубят. Като цяло може да се изкара спокйна почивка, чехите са предимно млади семейства с деца, българите са повечето пенсионери.
39
6
 
14
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Къде са американците?Нали сме евроатлантически партньори!!!!
38
0
 
16
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
До ***,,тез от Равда са големи селски хитреци.Отказват Равда да е град, защото тогава данъците на имотите им скачат.Така им е добре.
37
8
 
3
 
! Отговори
Боко: преди 2 години
Защо ме занимавате с някакъв спор за паркомясто - Боко Тигъра европейския Ел Чапо
36
4
 
15
 
! Отговори
Сещай се... преди 2 години
Няма как да им стъпим. Много големи селяни са бургазлии.
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато бе се научат как се развива този бизнес, няма да им се получи.С надути цени, бетон, мръсотия и персонал на края на силите си, не става. Всички ходят в Гърция, как пък не научиха нещо от съседите?
34
2
 
19
 
! Отговори
Е сега че Доем. преди 2 години
Имате ли чадъри по 80 лв, че тука шопите се замогнахме и вече сакаме от скъпото?
33
1
 
30
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Ходих на Равда,нека стоят празни.И догодина дано има пандемия.Картофи -4,50, Цаца-6,50,Наливна бира -3 лв.
32
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така! Надувахте цените, преглагахте кофти качество и сега "няма туристи"! Civid 19 само забърза нещата иначе то от години се очакваше, че ще стане така. Ниско качество + безумни цени= фалит.
31
11
 
1
 
! Отговори
ШОПИ ТАРИКАТИ няма преди 2 години
за без пари на морето, както искате.Единствено комарите разнасят безплатно болести.
30
10
 
16
 
! Отговори
емо преди 2 години
Глупости на търкалета! Току що се прибираме от Созопол, бяхме за 10 дни в апарт хотел там, платихме по 160 лева на вечер за апартамента, а самият хотел се пукаше по шевовете, видях, че персонала мъкнеше и походни легла!!! Има два басейна, плюс детски, шезлонгите и чадърите са безплатни, а на плажа бяха по 8 лева бройката. Имаше доста хора, вечер е трудно да се разминеш, заведенията си бяха пълни, като си имаше и изключения.Хотела се намира на ул. Републиканска, руски е.