Проверяват законно ли се строи на плаж "Бутамята"

Проверката ще бъде извършена по искане на прокуратурата
Обновена: 12 юли 2021 19:24 | 12 юли 2021 19:24, Веселина Йорданова
17
Проверяват законно ли се строи на плаж "Бутамята"
Снимка: БГНЕС, архив

Върховната административна прокуратура поиска проверка законни ли са строителните дейности на плаж "Бутамята" в село Синеморец.

Тя ще бъде извършена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите за строителство на хотел на първа линия над плажа. В публикацията се споменава, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

От МОСВ и ДНСК се изисква да проверят продължава ли строителството в недвижим имот в землището на местността  "Бутамята" и съответства ли изграденото до момента на издадените строителни книжа, попада ли имотът в обхвата на ПП "Странджа" и спазена ли е забраната за строителство в природните паркове. Следва да се разбере издадени ли са необходимите актове - предпоставка за законност на строителството, дали са спазени изискванията за съгласуване на проекта или инвестиционното предложение, както и дали е извършена оценка за степента на отрицателно въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете.

Трябва да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството -– собственост и статут на земята, влезли в сила устройствени планове, договори и дали са съобразени с конкретните правила и изисквания на ЗУЧК.

След приключване на проверката до ВАП следва да бъде изпратен обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях .

Докладът следва да бъде пратен на ВАП в кратък срок.

В случаи на констатирани престъпления, материалите следва да се изпратят и на компетентните прокуратури, наред с ВАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитайте местната власт в Синемерец,и ще видите че всичко е законно с издадените от тях нужни документи.Ако има нещо което да не е ОК,значи за ДАНС има нова работа.Но да питате простолюдието кое законно и кое не,това е бягане от отговорност на нужните органи.Някой е взел ,,сухото'' под масата,и сега питате народа какво ще правим при наличие на престъпление по служба.Ми смешно си е.
14
1
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Бута,мята ама къде Фърля,е важно...
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плажа трябва да се прекръсти на Будалята
12
0
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Всички строежи по морето за по над 1-2 млн. лева са законни. Всички палатки са по 100-200 лева са незаконни. Какво не е ясно вече ???
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди два дни се върнахме оттам... за съжаление трите хотела са си построени.. никакви ремонтни дейности не видяхме, просто защото всичко е построено вече. Остана само да се обзаведе :) Ама хич не ни пука вече.. Гърция и Турция са наблизо :)
10
2
 
11
 
! Отговори
Синеморец 2000 преди 2 години
Има ли изобщо нещо законно в Синеморец, освен това, което се озакони след незаконното му строителство. Страшно тъжна история какво се случи в едно от последните диви местенца в България. RIP Синеморец, ще те помня какъвто беше преди 20 години.
9
0
 
12
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Всичко което се проверява после се дострява.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж туристическия сектор бил фалирал и тиквата им даваше пари да излезели на светло и да си плащали данъците? Или тоя великия българин строи с парите от помощите които присвоява? Безспорно е наш човек нагъл българин рушветчия до безобразИе
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има ли нещо законно в България?
6
4
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
"Бутамята" бе едно уникално място, навремето. Чалгарите дето не обичат хипитата да го ддддддууухат, ддддухайте го, чалги! "Бутамята" - место само за палатки и никакъв бетон, асфалт и квото и да е друго там. Там ен става много за къпане, защото е дълбок плажът, но става за лагеруване;)))
5
9
 
2
 
! Отговори
Бабалуга преди 2 години
Развъдници на гущери. По-добре да се заравни, бетонира и да се направят комплекси и паркинги за много хора. Така там ще летуват хиляди, а не двадесет местни нечистоплътни хипита.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грона картинка. А беше едно село уникално като място. Сега е скучен бетон - минах миналата година, тази добре че не съм. Опитваът се да го направят машина за пари, ама то е като опитите мъж да забременее, не се получава, ама опитите продължават
3
0
 
12
 
! Отговори
Бута Мята преди 2 години
Името на плажа показва какво трябва да се случи:Бута Мята
2
2
 
22
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Още бетон трябва, всичко да унищожат! Гнус!!!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство трябва да остане!