Хората с увреждания получават до 20 000 лв. за стартиране на бизнес

Обявяват се конкурси за финансиране на проекти за архитектурна среда
Обновена: 16 юли 2021 15:39 | 16 юли 2021 15:03, Петя Славова
13
Хората с увреждания получават до 20 000 лв. за стартиране на бизнес
Снимка: БГНЕС

С до 20 000 лв. за инвестиционни разходи ще бъдат финансирани хората с увреждания, които имат желание да стартират самостоятелен бизнес. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да нямат учредено еднолично предприятие или да бъдат съдружници в друга фирма. С отпуснатите средства те ще имат възможност да покрият разходи, свързани с учредяване на ново предприятие, строителни дейности, оборудване на разкритите работни места. Финансовата подкрепа може да се използва още за оборотен капитал и за кратък обучителен курс на собственика на предприятието. Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 16 август в Агенцията за хората с увреждания (АХУ), съобщи МТСП.

АХУ ще подпомогне също проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, чиято цел е стимулирането на заетостта на хората в специализирана среда. Чрез него ще се даде възможност за изграждане на онлайн платформа с уебсайт, която да популяризира услугите и продукцията на предприятията. По процедурата могат да бъдат отпуснати до 80 000 лв., а документи трябва да бъдат подадени до 26 август.

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Право на участие имат държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство и притежаващи или стопанисващи обектите. До 12 000 лв. могат да бъдат отпуснати за изграждане на рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, адаптиране на входовете или изходите на сградите, поставяне на сигнализации за хора със слухови или зрителни проблеми. За подобряването на вътрешната среда могат да бъдат отпуснати до 15 000 лв., а за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или платформи до 50 000 лв. Предложенията трябва да бъдат изпратени до 14 септември.

Националната програма за заетост на хората с увреждания дава възможност и за финансиране до 10 000 лв. на работодателите за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да им бъде отпусната за приспособяването на вече съществуващите работни места или за оборудването на нови такива. До 1000 лв. могат да се получат за придобиване на допълнителна квалификация или преквалификация на работник с увреждане. Документи се подават до 17 август.

Всички документи и условия за кандидатстване по проектите могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания: https://ahu.mlsp.government.bg/home/.


13
Още от Страната
Затрупани с боклук, питейна вода по улиците - сигналите от Helpbook
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е чудесно, стига да не се раздадат на мними инвалиди, както ще стане в БГ. Хората в нужда ще го д*хат, а паричките ще идат при някакви мизе*ници с фалшиви диагнози.
11
1
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
Като във Франция и в България. Всички zиraни си изкарват удостоверение,че са с увреждания,за да плучават пенсии,жилища и т н Това е ново наливане на пари вромските квартали. Товае свинщина! Това е безобразие!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ай стига вече с това стартиране на бизнес. Не може всички да са бизнесмени и предприемачи. Трябва масата от хората да работят. Вие като дойде демокрация и ви промиха мозъците че всички ще сте началници. Ама не става така. Фактите показват че само 0.1% от населението има нужните качества да станат успешни бизнесмени.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дайте им ги за лечение, за лекрства, за рехабилитации... Това не е даване на инвалидите, а на мошениците, които ще използват инвалидите.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредното източване на бюджета...
7
11
 
3
 
! Отговори
юдо-масони гнусни преди 2 седмици
свършиха се нормалните хора та сега ще помагаме на кьопавите и сакатите - по-отвратителни сте и от комунистите с жалкото си лицемерие, а анти-човешката ви дейност няма еквивалент в цялата човешка история !!!
6
5
 
12
 
! Отговори
е а честито преди 2 седмици
ромите ше стават бизнесмени ,те половината са с увреждания , след месец фалират . ама нали са взели 20 бона . все пак на служебното правителство - радеФ гласове им трябват . ама да попитам : от къде тия пари , нали Борисов е опоскал държавата ?
5
1
 
18
 
! Отговори
Рашко преди 2 седмици
Ихааа, спомням си далаверата с колите на "инвалиди". Сега се задава 20К далавера, браво! Богата държава сме ние.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали са инвалиди какъв бизнес
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Веднага се кандидатирам.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не лоша сума за начало. Доста дребна, но става. Аз започнах консултантския си бизнес с 50000лв., които инвестирах в познати из САЩ и Европа сейлс хора, които намериха клиенти. От там насетне е елементарно. Въпросът е в какъв бизнес ще се инвестира... Начини има доста.
1
3
 
15
 
! Отговори
балама преди 2 седмици
"Получават", ако са "роми". И връщат процент. На "агента", от агенцията.