Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане

Отслужена бе заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града
19 юли 2021 20:39, Красимир Ангелов
54
Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане
Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора и Старозагорската митрополия организираха днес общоградско възпоменание на загиналите мирни жители от града и района, избити при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското клане през 1877 г.  

Старозагорци се събраха в 17.00 часа в църквата „Света Троица”, където свещеници отслужиха вечерна служба. След това  тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”.

Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.

По време на драматичните събития в града и района от юли 1877 година, османска редовна армия, включваща 48 хилядния албански корпус на Сюлейман паша с участието на черкези, командвани от Дай Ахмед, избива над 14 500 българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са няколко хиляди млади жени, момчета и момичета.

През 2021 г. се навършват 144 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма в края на месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не изопачавайте историческата истина! Престанете да лъжете и да споменавате всякакви други народности, само не и турци, албанците също са се борили срещу турците и турското робство, просто турците са ги принудили да воюват срещу българите, това е Руско-турска , а не руско-албанска война!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно!Абе османският народ да не би да е изчезнал?Сега в тази територия друг народ ли живее.Краси,Красимире бе можеш ли да уточниш?
13
13
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
В историята най много са ви навредили сьщите тия руснаци,на които продьлжавате да им лижете з...те.Дедите ми са ви предоставили османски паспорти,свободно сте упражнявали религиятаси,езика,културата!Театьр,читалище(В.Друмев,Д.Войников)кеф ти Одеса,кеф ти Виена,Москва ,Сент Петерсбург!!!Ааа,лошо-забравили да ви построят дискотеки!А за Батак важи поговорката: ,,Да би мирно седяло таквоз чудо не би видяло".Сори,ама Империя не се отстьпва на такива мухльовци като вас!
12
3
 
14
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Българските турци вдигнаха шум до Бога за смяната на имената. Не, че одобрявам този акт, но техните предци тук са вилнели 500 години и ние сме по-тихи от водата. Защо? Евреи, арменци не спират да говорят за убитите си предци, а ние мълчим за турските зверства. Нима възродителният процес може да се сравни с 500 годишните погазвания на човешките ни права? И нямаше да има възродителен проес, ако не ги бяха подкукуросали българските турци да искат автономия.
11
22
 
6
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Пак отворихте комунистическите сандьци с фалшивите архиви май!Откьде ги вадите тия цифри,бре?!Осьзнайте се и накарайте поне логиката ви да заработи!От какьв зор да ги колят?Какво са чакали,че не са ги ,,заклали" цели 500г аджеба?!Нямали си друга работа и са отишли и са ги ,,заклали",а?!Засрамете се най накрая постоянно да насьсквате хората срещу турците!Забравихте до оня ден какви безобразия вьршехте срещу невинните малцинства!Какво целите с това?Безсьвестни льжци!!!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо А кланетата по време на Чипровското възстание, когато са обезлюдили Северозапада?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Заралия Ами ония са си с ниски челца. Нали като цъкаш по програмите и за секунди им попадаш на филмите по "Босфор ТВ". Как да не се доредят евреите да ги покомандват в своя изгода.
8
4
 
25
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Защо само Старозагорското клане ?..А Баташкото?..А Перущенското?...ТРЯБВА да има общонационален ден за възпоменание на безбройните жертви от онова време!!!!...ШЕПАТА турчеещи се ТЕРОРИСТИ всяка година "отбелязват" "Възродителния процес", а ние?!..Нас "Кучета ни яли"..?!
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама клането по време на присъствието ли е било? Да, така разбират "взаимодействието" на различните култури съвременните Кирияк Стефчовци и други предатели. Просто културата на турците е такава - да колят християни. А дай-страшното е, че днес има ***, които говорят за "присъствие" а не за РОБСТВО И плюят срещу нашата Освободителка Православна Русия, за да угодят на Турция, САЩ и НАТО!!!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама клането по време на присъствието ли е било?
5
6
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Вечна памет на загиналите от ислямския тероризъм на балканите,клоуните от дб дали реват за паметта на хилядите изклани, както за американските астронавти ;) ???
4
4
 
10
 
! Отговори
Пъкленият ритуал преди 2 години
Четете Донка Йотова. Пъкленият ритуал. 125 години от Старозагорското клане. Стара Загора, 2002 г. Тази книга ще Ви отвори очите за много неща.
3
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Атака на Тиквата пубеда
2
4
 
13
 
! Отговори
по Добри Чинтулов преди 2 години
". . . да гинат турски племена !"
1
5
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Вечна памет на невинните жертви на дивашкия османски терор и никога повече да нямаме нищо общо с тая дива aнадолска cган. И да не забравяме рожденото име на потурнака Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш!