Лекар: Правилата в здравната система са извън логиката и се нарушават

Нужно е радикална промяна, обясни д-р Христо Дамянов
20 юли 2021 09:29, Петя Славова
24
Лекар: Правилата в здравната система са извън логиката и се нарушават
Снимка: БГНЕС

Състоянието на българското здравеопазване е критично, заяви пред БНТ управителят на Центъра за интегративна медицина и специалист по онкология д-р Христо Дамянов.

Още по темата

"Правилата се нарушават заради една здравна система, която е извън всякаква логика и всякакъв смисъл. Тази здравна система беше създадена през 2001-2002 г., като включваше и Здравната каса, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел", коментира д-р Дамянов.

Той отново определи системата като пълен провал и призова колегите си от "Пирогов" да си припомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система. След 2002 г. има множество протести на лекари и то за премахването ѝ.

По думите му това, което сега прави служебният здравен министър Стойчо Кацаров са начални опити. Здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална промяна, която е свързана с огромни политически и икономически интереси, бизнес интереси, както и от цялостна концепция.

Д-р Дамянов беше категоричен, че НЗОК се точи масово и от всички. Той посочи пример с пациент, на когото на два пъти е премахната простатната жлеза и показа документите за това, че на пациент през 2005 му отстраняват жлезата. Според издадените на същия пациент епикризи през 2011 г. простатната му жлеза отново е отстранена.

В здравеопазването има огромни пари, но те се харчат нерационално, категоричен е д-р Христо Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога частните болници ще работят с НЗОК?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се забрянят с нормативен документ гражданските договори в здравеопазването. Не нормално да работиш на по 20 места едновременно.Разбирасе, че на 19 от 20 места само получаваш заплати заради копие на дипломата, т.е. това е начин да се източва НЗОК.
21
0
 
5
 
! Отговори
Watchdog преди 2 години
Позлатиха носовете на собствениците на частните болници. Всички без изключение станаха милионери и отварят ''вериги'' от заведения за да усвояват публични средства от нашите данъци. Общинските и държавни лечебни заведения, в които са инвестирали поколения българи изнемогват и се занимават само с най-тежките здравни състояние от които не се печели. Частните болници следва да се отрежат от системата на публичното финансиране и да им се разреши да си правят частни здравни фондове за който иска...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Медицинския колеж "Йорданка Филаретова", който подготвя т-нар. специалисти по зравни грижи - сестри, клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, зъботехници и т.н. един учебен час лекции се заплаща по 5 /пет/ лева.Изпиването на един студент от председател на комисия се заплаща по 1.50 лева /един лев и петдесет стотинки/.Ръководителите на отделните специалонсти са възпитаници на семейния факултет - ФОЗ /факултет за обществено здравеопазване/Нека гражданите да направят извода!
19
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ЕТО ЕДНА РЕФОРМА--МИНИМУМ ОЩЕ ЕДНА И ТО НЕПРЕМЕННО ЧАСТНА ЗДРАВНА КАСА,ТАЗИ КАСА ЩЕ ИЗМИСЛИ КАК ДА КОНТРОЛИРА ДОКТОРИТЕ
18
0
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ДО КОГА ЩЕ СЛУШАМЕ КУХИ ФРАЗИ,РЕФОРМА ТА РЕФОРМА,АМИ КАЖИ ПОНЕ ДВЕ ТОЧКИ ОТ ТАЗИ РЕФОРМА КОЯТО ТИ ИСКАШ
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХмммИ цената на осигуровките ще се увеличи 10кратно (най-малко), ще стане като в САЩ, няма да ви покрива даже инсулина и простите спешни операции, ще трябва да си ги плащате от джоба. Внимавайте какво си пожелавате.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По удобно е да се качиш на джипката,отколкото да променяш системата.
15
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Закривай здравната каца ...всички фелдшери на заплата 1000 лв. да не са краде !
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко е виновна банкянската тиква, която има уникалната способност да развращава и корумпира всичко, до което се докосне.
13
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Ето я "ПРОМЯНАТА". Е харесва ли ви?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилата са такива че една болница за да свърже двата края лекарите трябва да надписват здравни услуги.Системата е виновна.Пирогов не стачкува за промяна на системата.
11
0
 
6
 
! Отговори
# преди 2 години
До АнонименВяро е това, което казвате.Това са самазабрвили се типове, които обикновено не са никакви лекари, а са само и единствено долни търгаши в отделенията и клиниките, живуркащи под опънати над тях политически чадъри.Имат огромно самочувствие и по форумите наричат нкадърници онези, на които се "крепи" крехкото здравеопзавне и работят за по 750 - 900 лева.
10
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Всички ревем за промяна, а тя горката не идва....Защо ли?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от общопрактикуващите лекари полза никаква. И те трябва да се премахнат.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно що все докторчета дето се явяват директори на разни болници, а не практикуващи такива, са крупни собственици на имоти, големи инвеститори в строителния бранш, наскоро един такъв придоби и дилъра на Нисан за България. Сигур с двете си ръце са ги изкарали тия кинти.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се закрият всички (държавни!) болници и да се пре-учредят отново. Но преди това антикорупционна атестация за всички лекари!
6
1
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ми прав е докторът, тази система е прогнила отвсякъде, може би донякъд еи от липсата на адекватен контрол !!! ...Още тогава личният ми лекар каза, че ще ги превърнат на търгаши и се оказа тотално прав !!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече кражбата е "нарушаване на правила", щото нямало логика. Големи логици тези.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълен батак е здравеопазването,както и всичко останалоблагодаря герб,бсп,ндсв ,сдс и прочие