България е в топ 50 на най-добре развитите иновативни места

Държавните инвестиции в иновации у нас са най-ниски
22 юли 2021 22:45, Анисия Иванова
7
България е в топ 50 на най-добре развитите иновативни места
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската асоциация по информационни технологии избра своя нов управителен съвет и неговия председател - Светозар Илиев. В ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова той заяви, че БАИТ няма да приема радикална промяна в начина си на работа, асоциацията ще продължи своята политика да стимулира иновативните идеи и съответно да дава такива.

Светозар Илиев заяви, че в управителния съвет на БАИТ винаги е имало приемственост между различните ръководства, което помага за следването на зададената политика и като показател за тази приемственост бившия председател на УС - Огнян Траянов ще заеме позицията на заместник председател на УС на БАИТ.

Гостът сподели в ефир, че България попада в топ 50 най-добре развити иновативни места. Тази позиция на България е изключително добра новина, но друга статистика посочва, че в Европейския съюз България е на едно от последните места по индикатора разходи на държавата за развитие на иновативните технологии. Това показва, че политиките, които са свързани със стимулирането на високите технологии, не са ефективни и има нужда да бъдат приети нови.

Друга тема, която Светозар Илиев повдигна, е Плана за устойчиво възстановяване от ковид пандемията, в който се посочва, че България ще работи усилено към дигитализация. Спрямо индикатора дигитализация България е отновно на едно от последните места в Европейския съюз.

“Приблизително 24% от всички домакинства в България нямат достъп до интернет или нямат възможност да имат този достъп до интернет”

Председателят на БАИТ спомена и за провелия се за втори път конкурс за дигитални иноватори, които е с основна тема образование.

"Важно е да се спомене, че само двата от участвалите в конкурса учители бяха от София.”

Единият от тези учители преподава в неделно училище в Испания, а другият е помощник-учител по физика. Присъствието на този помощник-учител означава, че другата образователна инициатива на БАИТ, “Бизнесът преподава” върви успешно. Идеята на тази инициатива е да вкара в класните стаи хора, които имат практически опит от бизнеса и да го предадат на учениците. В същото време самите преподаватели могат да посетят компании, които имат дейност, свързана с предмета, който те преподават. По този начин те ще могат да осъвременят начина, по който предават информацията на учениците, както и включването на практически занятия, които са изключително важни.

Инициативата на БАИТ “Бизнесът преподава” е особено важна, защото Националната стратегия за младежта 2021-2030 се посочва, че един от основните проблеми на образованието е, че в програмата липсват заложени практически упражнения, които да помогнат на учениците да придобият умения, които да ги направят по-конкурентоспособни. Друга точка, която е посочена в стратегията, е липсата на връзка между пазара на труда и образованието. Чрез инициативата на БАИТ връзката между бизнеса и учениците започва да се заздравява, а ако държавата се вкара още допълнителни средства в тази посока, развитие в тази насока със сигурност ще има.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че има 200 държави на земята, 2/3 от които пустини и джунгли с население от "естествени природозащитници", иначе нямаше начин да влезем и в топ 200!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А дано, но Bloomberg TV винаги са били нещо като комедиен канал.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
какво стана бе Соросояди , Слафчоци нали е много лошо образованието
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи сме доста назад от нашите европейски съюзници....
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да бъде, Канна Рачева съвсем друго ни съобщи !?
1
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Братчед у Факултето има 100% сателитни чинии :)))