Лекар: Четвъртата вълна ще засегне неваксинираните млади

Делта вариантът протича по-тежко, смята проф. Сорен Хайрабедян
Обновена: 18 авг 2021 12:51 | 18 авг 2021 12:51, Петя Славова
41
Лекар: Четвъртата вълна ще засегне неваксинираните млади
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"По-големият брой заразени при четвъртата COVID вълна вероятно ще бъдат неваксинирани хора в млада възраст, защото по-възрастната част от населението вече е ваксинирано". Това мнение изказа пред БНР проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН.

По думите му начинът за противодействие на това е ваксинацията.

Още по темата

Той обясни, че изненада за експертите е било това, че има голям брой хоспитализирани млади хора, което е показателно, че заразяването с Делта варианта на коронавируса протича по-тежко.

"Минимум месец е необходим след поставянето на ваксина срещу COVID-19, за да можете да имате добра защита. Има голяма разлика между ваксиниран и неваксиниран човек, когато се срещне с вируса. ... Различните варианти на вируса имат различна степен на заразност и различно протичане на заболяването", подчерта проф. Хайрабедян и уточни, че ваксината не дава 100% гаранция и част от ваксинираните също могат да се заразят, особено при тази висока заразност на Делта варианта, но се очаква да го прекарат леко:

"Основната разлика е, че един неваксиниран човек няма изградени неутрализиращи вируса антитела и на втората седмица, докато при имунизираните заразени веднага започва изграждането отново на антитела.  Т.е. ваксинираните имат едно ниво на защита повече, отколкото тези, които никога не са срещали коронавируса.

Проф. Сорен Хайрабедян беше категоричен, че страхът от ваксинирането не е медицински обоснован.

"При някои хора има нужда от трета игла, т.нар. бустерна доза", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Начи преди 2 години
Значи докато човек навърши 18 години, го боцкат минимум 10 пъти, дори с поливалентни ваксини, ама сега видиш ли с тая ще има геноцид. Ако някой искаше да ни трепе с ваксини, отдавна да го е сторил.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30: Твоята професия каква е? Какво работиш и какво си завършил?
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Как ли Напълно съгласен. Тровим се ежедневно с въздух, вода и храна, седнали с вирус да ни плашат. Ама нали е за много пари. Аз човек умрял от ковид не познавам, затова пък от други болести ЗНАМ!
34
3
 
8
 
! Отговори
Кака мара преди 2 години
Е що? В Израел само неваксинираните млади ли засяга? Много бе?? 8700 за 1 ден. Все неваксинирани млади
33
4
 
4
 
! Отговори
Как ли преди 2 години
Уважаеми съграждани не разбрахте ли, че истерията с отровите във ваксините е нелепа на фона на ***, с които доброволно се тъпчете ежедневно. Отдавна има пандемия от рак, инфаркти и инсулти, но вие не я виждате! Още през 2010-2011 загубих близки и приятели 58-64 г - 3-*** с рак на стомаха, 1 с рак на гърдата, 2ма с инсулт. Миналата година почина позната на 46 г с рак на гърдата, на друга на 32 г и отрязаха и 2-те гърди заради рак, на приятелка на 43 г и отрязаха гърдата. Пазете се!
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако толкова много знаят за вирусите,че правят ваксини срещу тях с знанието за имунната система на човек,че както пишат,че ваксинираните са с повишена качествена имунна система за справяне спрямо вирусите по заразност,а неваксинираните нямат качествена имунна система за справяне спрямо същите вируси,което значи,че за тях преди ваксинирането трябва да се правят не само пожелателни имунни тестове за необходимите имунни показатели за справяне с различните вируси по заразност,но даже от много заразен
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще се ваксинирам с деветата игла . Номера на барбуков ще ми е на късмет
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обществото дреме ли му ,че нямам работа че мен да ме интересува за обществото ? Давай да ме хваща да натръшкам колкото се може поичи
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да си скъса професорската купена титла!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичо--------------------------------------------------------------------------------------------------------- Не е важно кога. Важно е въведеното от Буда Тиквоний извънредно положение в Бг да не секва, тъй както не секва валутният борд, въведен преди 15 години и свидетелстващ за нашето безсилие, ум, несъстоятелност и несамостоятелност.
27
7
 
6
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аз си живея живота спокойно. Дреме ми на хойстера за неваксинираните и не се задълбочавам в техните проблеми и терзания. Да се оправят както преценят, не се интересувам хич
26
3
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
А 44-а вълна кога да очакваме?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Анна Попова съобщи, че в Русия стартира производството на пета руска ваксина срещу Ковид.
24
2
 
14
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Как не ви омръзна?
23
0
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Няма как трябва да се дупчете ,иначе какво ще се правят тия ваксини,знаете ли каква пара са.Трябва 5-6 инжекция да си би бийте
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това вече е факт в Европа! Ваксинирани в европейските болници няма!
21
2
 
23
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Поредна статия за ваксините.Кой ви плаща за реклама на ваксините?Само не пипайте децата.Там родителите да вземат решение дали да ги ваксинират.
20
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълно е с умници тука, обясняват ви лекари какво трябва да се прави вие си знаете от инфо от фейса и тубата, маски, дистанция и мерки никакви не щем, затваряне не щем, ваксини НЕЕЕЕЕ, не искаме болниците да са пълни, не искаме предимство за ваксинираните, е как да стане? Швепс?
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Darth shadow всякакви професори, академици, доценти, имунолози, пулмолози, НО! Darth Shadow знае повече - типичен ***
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блаблабла