Те са от Украйна и Беларус, но работят на българското Черноморие

Лариса, Альона и Евгения от години живеят и у нас
21 авг 2021 08:10, Петя Славова
120
Те са от Украйна и Беларус, но работят на българското Черноморие
Снимка: БГНЕС

Лариса, Альона и Евгения са от Украйна, Молдова и Беларус, но считат за свой втори дом България. Именно на нашето Черноморие живеят и работят от години, съобщава "Дойче Веле".

По българското Черноморие има недостиг на квалифициран персонал - това се твърди от години. Защо тогава не доведем хора от Украйна, Беларус или Молдова, питат някои. Всъщност такива вече има. Лариса, Евгения и Альона например, които работят на рецепцията в малък туристически комплекс на северното Черноморие. Какво разказват те?

Украинката Лариса е от Хмелницки и вече от 23 години живее в България. Всяка година се връща в Украйна, където прекарва по няколко месеца. "На две държави живеем," както казва тя самата. Омъжена е за българин, двамата имат една дъщеря. Дали в България печели по-добре, отколкото в Украйна? "Не бих казала", предпазливо отговаря Лариса.

Лариса: "България е занемарена"

Нейната сънародничка Евгения Василева - и тя омъжена с две деца - също смята, че заплащането не е решаващ фактор. "Ако има хубава работа, и в България, и в Украйна може да се печели добре", казва тя. "Много ми харесва работата, лошото е, че не е целогодишно, а само за лятото", допълва Евгения.

А дали България има потенциала да привлече повече украинци, които биха искали да работят и живеят тук? "Зависи от коя част на Украйна. Може би да", колебливо отговаря Евгения.

Лариса харесва България заради хубавото време и морето. Харесва ѝ и това, че българите "ценят своята история". А Евгения казва: "В България най-много харесвам природата и хората. За политиката не мога да говоря, защото не разбирам. Тя не е моята политика." В малкото населено място, където живее, тя се тревожи най-вече от нивото на здравеопазването и образованието. "Това е най-важното за моите деца", уверява ни Евгения. "В големите градове нещата сигурно изглеждат другояче", добавя тя.

Альона Филатиева, която е родом от Брест в Беларус, се безпокои от политическата обстановка в България, а на Лариса не ѝ харесва, че страната изглежда занемарена. "Особено що се касае до чистота", уточнява тя. Но нима в Украйна е по-чисто? "Разбира се! Хмелницки е най-чистият град, който съм виждала". Лариса смята, че за да се подобри туризмът по българското Черноморие, трябва на първо място да се промени отношението към хората. Независимо дали си румънец, дали си украинец, или си българин. "И обслужването да се държи на едно нормално, качествено ниво", добавя тя.

Същевременно нейна колежка - българка, която също работи в туристическия бранш, но предпочита да остане анонимна - се възмущава от ниската култура на част от туристите. "Когато са на Ол инклузив, тъпчат чиниите си догоре и после изхвърлят половината храна или я мъкнат в стаята. Наскоро пътната полиция спряла една кола с чуждестранен номер за проверка, а багажникът бил пълен с храна, взета от бюфета. Крадат пешкири, крадат дори батериите от дистанционните за телевизора…", разказва жената.

Альона говори за туристите с много повече симпатия: "Хората са дошли на почивка, носят добро настроение, не ни създават проблеми," казва тя.

Какво разказват за Украйна и Беларус?

И трите живеят в България над 20 години, но не са прекъснали връзките си със своите страни. "В момента в Украйна не е много хубаво, но хората все пак живеят, работят и учат", казва Женя и добавя: "За войната там дори моите роднини са на различно мнение. Едни казват, че виновни са украинските националисти, други пък - че руснаците са влезли, за да вземат властта. Аз лично не мога да преценя, не съм там и не знам."

Лариса също се вълнува от събитията в Украйна. И също се затруднява да обясни случващото се: "Това не е за една минута отговор. Важно е как започна. А в момента е ясно - Украйна срещу Русия, естествено."

И Альона следи внимателно случващото се в Беларус. Тя предпочита да се информира от първа ръка, а не толкова от медиите: "Разказват ми моите близки какво става - майка ми, моята приятелка, която живее буквално срещу президентската резиденция в Минск. Хората в Беларус искат да живеят пак в онова спокойствие, което е било изградено от нашия президент в продължение на години. Новите тенденции в страната не водят до нищо и хората искат това да спре и да живеят както преди."

Лариса разказва, че в България общува с много други хора от Украйна, Беларус и Молдова - както туристи, така и персонал по Черноморието, пък и хора, накупили тук имоти. "Имаме си свой собствен "Съветски съюз", шегува се тя. А общуването им протича на руски: "Защото ние така сме научени на мислим. Пък и това е международен език, все пак."

Потвърждава го и Альона: "Нашите сънародници от Украйна, Беларус, Молдова - много си общуваме помежду си. Говорим само на руски. И вкъщи пазим майчиния език. Моите момчета помежду си говорят обаче на български." В Беларус тя работела като учителка, преподавала на беларуски, но вкъщи говорели на руски. Украинката Евгения добавя: "Аз вече съм 20 години тук и не само говоря, но и мисля на български."

Трите симпатични и усмихнати жени се чувстват добре в България. Пък и тази година сезонът по Черноморието е по-добър от миналогодишния, казват те. Дали нещо им липсва? Альона отговаря от свое име, но същото вероятно важи и за нейните колежки: "Много дълго време ми трябваше да свикна, че не съм в моята държава. Все исках да се върнем с моето семейство в Беларус. Но сега вече в България се чувствам у дома си, това е най-хубавото."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз уважавам украинци, въпреки че манталитетът им се различава от беларуски,но сме еднакви в трудолюбие, скромност, изключителна отзивчивост, човещината, адекватност към живота, и имаме по-малко комунистическо в себе си отколкото българите, ние сме териториално исторически зависими, уязвими от изток, за разлика от българите, които имат повече ментална прилика с руснаците, и езиците български и руски повече приличат
106
0
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
99% от персонала в СЛънчев Бряг специално са украинци и аз лично съм много доволен от тях, изключително скромни, работливи , изпълнителни, отзивчиви, нормално да не знаят хубав български като са за 2-3 месеца , а и не е нужно ! Важно е как си вършат работата, а те я вършат 100 пъти по-добре от вечно намусения, църен и непохватен ***'я Балкански !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
105
2
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 години
и в спа центъра на Глобус където работих за малко това лято имаше 2 украинки незнам дали още са там
104
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България би могла да е много добра за живеене, но трябва комунистическото поколение да си отиде ... нямам против съветските републики, все-пак са бели хора. Те милите никога няма да се оправят под ръководството на КГБ
103
4
 
25
 
! Отговори
Нанко преди 2 години
България е разградена,ама от всякъде!Тези от бившите съветски републики са капка в Черното море!Другите,които се готвим да приютим 70-100 по братската пътека е пълна лъжа и измама!Те на ден влизат у нас потолкова!Един афганистанец-3000 лева месечно,един пенсионер в България-300 лева месечно,е хайде,чакайте промяна!Кеф ти риба,кеф ти паламуд!
102
6
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Ти явно си от новото поколение, крадливото .Аз съм правил и по 500 и по 700 на ден ,като изгрубея,но средно го слагам 150
101
12
 
2
 
! Отговори
Голдън Зора преди 2 години
До РешениеДа и на татарите в Монголистан -Балканите са гръцки!
100
10
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Доста са студенти и са дошли за стаж и за шоуто,не е чак толкова зле в Беларус и Украйна ако ги сравняваме с България.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ггкакви 20-30% от месечната заплата, аз бях на минималната заплата 180лева на месец, а от бакшиши вадех 200 лева на ден!
98
2
 
32
 
! Отговори
Гг преди 2 години
До преди 15 год работих в Слънчев бряг барман ,беше толкова трудно да започнеш работа в някой от вървежните места.Имаше класа в обслужването,класа и при туристите.Условията на фона на тогавашните цени на живота бяха далеч по добри от сега,а бакшишите на ден около 20-30% от месечната ми заплата.Сега е пълна пародия на всички нива.Затова и братушките от СССР работят тук,а нашите кадри са по топ местата на Европа и по круизите.Колко жалко
97
37
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО В БЕЛАРУС НЯМА ЖИВОТ
96
24
 
27
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ганчовци,украинци,беларуси,руси...Всичките са в един хал и от един дол дренки ама на *** неотдавна нали му сложиха една европейска фелдфебелска нашивка,та затова се надува като пуяк и се мьчи да се покаже като големия богат работадател !!! Ако не се покаже пред украинци ,беларуси и т.н. пред кого друг?!
95
28
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Морето е пълно с руски труженички, има за всеки вкус- ниски, високи, тънки, пищни и са евтини.
94
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само по Черноморието ги има.И в София в големите магазини като Кауфланд и Лидл виждам част от персонала да говорят на руски и сръбски.
93
39
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус е като Афганистан, ама заселен от беларуси. Не ни занимавайте с комунистически дармоеди като русите.
92
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей кви са тарикатчета русофилите. Ей, малки сладки лъжкини такива. Опитват се да изкарат икономическите мигранти като студенти. Лъжльовци малки, то в статията си пише, че жените са в България повече от 20 години. Не ви е лесно на копейкаджиите, но проблема си е ваш.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако чакаш трудов стаж и пенся от 300 лв на 70г а българина работа под 1000лв не почва
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВладленаНяма сключена спогодба за социално осигуряване между Беларус и България. Студенти от Беларус ако работят тук, този срок няма им да се зачита за трудов или осигурителен стаж.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВладленаНяма сключена спогодба за социално осигуряване между Беларус и България. Студенти от Беларус ако работят тук, този срок няма им да се зачита за трудов или осигурителен стаж.
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88 "Защо тук не идват и мъже от тези държави?" Щото от Вова не става нищо. То и от жените им нищо не става, но понеже има "нещо" да продават/предлагат и успяват да се "интегрират". Като оня български "офицер" дето го хванаха да шпионира за руснаците, на когото жена му е рускиня. Случайно.