Синагогата в София осъмна с антисемитски послания

Кадри показват, че ги рисуват двама младежи
Обновена: 24 авг 2021 11:33 | 24 авг 2021 11:33, Петя Славова
94
Синагогата в София осъмна с антисемитски послания
Снимка: Кадър, Нова тв

Централната софийска синагога осъмва в неделя сутринта с послания, поругаващи вярата, чийто дом е сградата. Кадри показват как двама младежи с маски пишат по сградата. От Централния израилтянски духовен съвет определиха написаното като антисемитско и нацистко послание.

"Сградата ни е построена 1909 г. Заварихме я обрисувана със символите "1488", която символика мнозина не познават. 14 са цифрите, които символизират един цитат на националистите. 88 означава осмата буква от немската азбука - "НН" или "Heil Hitler", което е откровена възхвала на Хитлер", разказват пред Нова тв от управата на синагогата.

От там добавят, че 88 е символ за една дълга реч на Адолф Хитлер, публикувана в "Моята борба", която прокламира унищожението на евреите и не става въпрос просто за вандалски акт.

"Това не е вандализъм, а антисемитски акт. В комбинация с пречупения кръст, с който също сградата осъмна, става ясно, че не е случайно деяние, а насочено именно срещу общността ни", заявява госпожа Дандолова.

Според нея, извършителите са млади хора, които идват с идеята да извършат това нещо. Материалите са предадени на правоохранителните органи. По думите й, това не е първия подобен случай. Подобни акции е имало и върху синагогата в Пловдив. Тези деяния до този момент не са завършили със залавяне на извършителите или осъждането им.

"Това, което стои върху повърхността на нашите фасади, зад него са хора, идеологии, които са опасни и се ндявам да не преминат във физически действия върху определени малцинствени групи", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това не е вандализъм. Това е младежко творчество." - така отговарят НПО-та и отговорни български служители на многогодишните вандалски поругавания с пречупени кръстове на паметника на съветските войни - освободители. Тогава еврейските организации дума не обелваха за надписите 88 по паметника.
41
4
 
23
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
до Lora Ахаххахахах евреите са били земеделци ли?Колкото и сега са миньори.Знаеш ли откъде произлиза думата мошеник?От еврейското име Моше.Повече няма да говорим.Лек ден.
40
3
 
26
 
! Отговори
Какви антисемити преди 2 години
са българите, бе? Ако бяха, нямаше да ви спасим rъ30вeтe през ВСВ. За благодарност обаче решихте да унищожите България чрез политическата пасмина, която под вашето мъдро ръководство превзе властта след края на войната. Поговорката "Крадецът вика: дръжте крадеца!" е измислена заради вас!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Lora - Ейй аз се чудех защо си толкова про-ваксърси настроена, пък то какво било... хахах ... Я сподели правилно ли е било през ВСВ да постъпваме по различен от останалите народи начин и да си спасим евреите? Сега пак постъпваме различно, но разни про-ваксърски настроени хора ни повтарят, че трябвало да гледаме какво правели на Запад. Ако през ВСВ бяхме гледали какво правят на Запад щяхме ли да си спасим евреите? ... :) ... Хубаво е да се знае кой плаща разни коментари на разни коментиращи...
38
2
 
12
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Ако говорим срещу евреите е антисемитизъм,а ако говорим срещу европейците,коренните такива,е нормално.Двойни стандарти,за които някои "хора" скоро ще започнат да си плащат.Най-много войни са се водили в Европа,и това няма да се промени.Нека никой не си мисли,че белите хора ще се оставят да бъдат победени.Дългоухите и гърбоноси изчадия ще ви платят рано или късно.
37
1
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ха, и къде пише това в Библията. Че са били орачи и сеячи. В осемте издания, които имам-включително и католически, пише друго. Давали са пари на лихва.
36
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Анонимен 35Защото при мюсюллманите няма обрязване ли?. А женското обрязване в някои от африканските държави? По-жестоко нещо едва ли съществува. Други са причините и те се коренят много далеч в историята на човечеството. А в наши дни - всички мрзим успелите, а те почти винаги са най-успелите.
35
22
 
6
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До Анонимен 28Мразени са от слабите и неуспелите, защото са много умни и успяват във всичко. Още в стария завет пише защо са ги изгонили египтяните - защото нивите на евреите са давалиа най-много реколта, с каквото се захванели са успявали. И макар и роби на египтяните - те ги гонят от завист. Та така до ден днешен. Евреите които познавам са много трудолюбиви, отговорни и много умни. Предполагам, че младежите които са писали по синагогата са обикновени ***, които няма как да се изяват.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Анти-семит не е човек, който мрази евреите, а който евреите мразят". Но да, в интерес на истината, много хора ги мразят, което идва от страха и отвращението към Талмуда - нещо дълбоко чуждо и враждебно на всичко човешко. Обичаят на обрязването е в основата на юдейството и е отвратителен садистичен акт, който е на ниво със сатанизма. Change my mind!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е добре да се драска по храмове, без значение какви. Интересно обаче е това с 1488. Аз съм чел доста неща за евреите и за първи път чувам за това. Не твърдя, че съм супер запознат с историята и гоненията им стартирали още преди хиляди години и засягащи десетки държави и народи, но все пак знам това-онова. Въпросът ми е има ли българин християнин или мюсюлманин, който да е чувал за символа 1488 преди да е прочел тази статия? Да не се окаже, че драскачите са антисе_мити от семитски произход?
32
1
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Антисемитски акт, аре нема нужда. Абсолютен вандализъм на двама пикльoвци, вероятно презадоволени, на които им липсват първите седем години. Но трябва излишно да се драматизира.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България- напред и нагоре!
30
2
 
5
 
! Отговори
Лили преди 2 години
да де, ама сме в България и 88 по бълграската азбука е "ЗЗ", което може да значи "Забранена Зона". А за какво ли? Е, това вече показва "14"-цата : или за повече от 14-годишни, или за по-малко от 14-годишни
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези на снимката неонацистчета ли са? Добре е да бъдат попитани защо го правят. Сигурно имат своите аргументи!
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо евреите са толкова мразени още от дълбока древност? Със закони срещу антисемитизма могат ли да бъдат заобичани?
27
3
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Увеличи се нелегалният башибозук и се почна с оскверняване на храмове.
26
2
 
7
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Браво на младежите !
25
0
 
17
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Антисемитски или Антиционистки послания са били писани - има лека разлика....
24
0
 
6
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 2 години
Вуйчо Ваньо, точно евреи руски са тарикатите изнудващи рускоговорящите да им купят апартаментите много евтино и с обзавеждането бонус!
23
1
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Всички знаем за Хааварското споразумение.