Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава

Според някои там има боклуци, други смятат, че именно тези туристи пазят
25 авг 2021 09:00, Петя Славова
115
Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава
Снимка: БГНЕС

Продължава спора да бъде ли разрешено дивото къмпингуване. По северното Черноморие някои туристи виждат последици от дивото къмпингуване като застрашаващо дюните в защитените територии, съобщава БНТ. Според тя кемпери и каравани ги рушат, а обитателите им произвеждат тонове отпадъци и замърсяват последните кътчета природа, опазена от бетона.

Кулинарният водещ Ути Бъчваров остро осъди в отворено писмо този начин на очивка и заедно с местната власт настоява час по-скоро да се приеме Наредбата, която трябваше да регламентира свободното къмпингуване още преди три години.

Още по темата

За Ути плажовете от Шабла до границата ни с Румъния са последната "обетована земя”, в която можеш да се порадваш на чиста, незасегната от презастрояване природа. Затова решава да заведе семейството си там, където могат да се насладят не само на морето, но и на защитените растителни и птичи видове.

"И като видях в какво се е превърнала – в какво сметище, бунище, бежански лагер, миазма на цивилизацията! Представяте ли си – това са хиляди автомобили, хора, палатки, каравани, които правейки малката далаверка да не плащат квартири, отиват и окупират брега! Те го завземат, унищожават, смачкват! Държавата е тази, която трябва да се намеси активно, безапелационно, за да могат да бъдат съхранени тези неща, да могат да ги видят децата", пише Ути Бъчваров.

Плажът на Крапец попада в защитена зона по Натура 2000, но това не пречи на свободно къмпингуващите да превземат територията му.

Петър Георгиев идва в Крапец от дете заради прекрасния морски пейзаж, който не се е променил за разлика от брега.
"Караваните със сигурност се увеличиха в сравнение с преди и също боклуците се увеличиха”, коментира той.

Около 100 хил. лв. годишно са разходите на община Шабла за събиране и извозване на сметта от плажовете. "По график в град Шабла обслужването през летния сезон е 6 пъти месечно, като за плажовете – там е непрекъснато и непрекъснато се генерират отпадъци. Всеки ден извозва колата, но веднага след като контейнерите бъдат почистени – два часа след това те отново са пълни”, обясни екологът на общината Галя Камберова.

Реално жителите на общината плащат за сметта на гостите. Компенсация няма, нито пък контрол над туристите. Затова от местната власт настояват по-скоро да бъде приета наредбата за регламентирано свободно къмпингуване.

"Хубава или лоша, ние очакваме тази наредба да влезе в сила, макар че този сезон свърши”, допълни Камберова.

Не всички любители на свободните биваци обаче са съгласни да бъде въведен регламент. "Защото дивото къмпингуване е като демокрацията – това е осъзната отговорност – или можеш да я поемеш, или не можеш. Само със забрани в България няма как да стане, трябва и контрол”, смята Ростислава Драгомирова.

В действителност на плажа, където Ростислава е отседнала, край фара на Шабла, няма и следа от безразборно изхвърлени отпадъци независимо, че са организирани два лагера. Това впечатлява и Татяна Шпа от Украйна. Жената обикаля със съпруга си Балканите и е неприятно изненадана от гръцките плажове.

 "Всички пристигат с автомобили: идват, къпят се, хранят се и си заминават, а след тях остават бутилки и опаковки. Тук не съм видяла такова нещо. Ние също прибираме своите отпадъци и ги отнасяме със себе си, никога не ги оставяме”, сподели тя.

Обнадеждени, че все пак отговорните хора надделяват, попадаме на друг контраст: диво къмпингуващи са ни оставили "незабравим спомен” - счупено странично огледало на автомобила на екипа ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
6
 
! Отговори
Стар къмпингар преди 2 години
До ДО 56 стар къмпингарХората които си носят палатка на гърба никога не са били проблем, те си носят и *** до кофата после. Проблема са тия с колите, които разпъват катуна и са в гората само да се напиват. След тях всички знаем какво остава. Проблем с пиянстването нямам - само да си съберат *** после.
74
0
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
А съпротивляваш ли се на маските и ваксините? Свободата е до там, докъдето ти заповядат. Светът в момента се превръща в глобален диктаторски ке...***. Нямаш грам свобода, не се заблуждавай и отивай да си платиш мизерния телефон, интернет и телевизия от които си зависим наркоман.
73
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен 81 И аз това щях да попитам, но ти си задал въпроса! На някои сигурно им е много приятно да се чипкат в морето, а от една тръба на стотина метра навътре да извира *** от фекалии? А морето накъде носи тези мръсотии? Ами към плажа!
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме загрижени за природата, какво правим с бетонярките на първа линия и върху пясъка, както и населените места без пречиствателни станции, които изсипват фекалии в морето? Тях ще ги забраним ли?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободата ми е мое право, всички които са против нея са мои врагове
70
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Няма проблеми да се разреши, но всеки да казва къде е кумпингувал на кои дати и проверки след това че е почиестено, ако не е и са натрупали отпадъци глобата да е такава че в този живот да не си и помисляш, дори и мечтаеш да отидеш пак на къмпингуване, кактото и да е
69
1
 
0
 
! Отговори
Даам преди 2 години
На българина никакви разрешения....че става страшно...след него погром....
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТуристТака е, съгласен съм с теб, но искам да уточня. Когато се подава ръка от кола да изхвърли фас, в 80 процента от случаите е хубава, модерна кола. Причината е че пепелника и е чист, вероятно с кожен салон, а основното, че на шофьора просто не му пука заради чувството на превъзходство
67
1
 
4
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"В Гърция на всеки 5 км има къмпинг, отделно от къщите за гости и малки хотелчета, всеки е със собствен плаж." Каква Гърция, бе?! НЕ разбрахте ли, че не може да се сравняваме с Гърция с нашите мизерни километри плажна ивица. Къде ще сравняваш една полуостровна държава с хиляди острови, с нашето черноморие?!
66
1
 
14
 
! Отговори
Турист преди 2 години
Пичове, пичове, виждам, че веще е запонал спора - "Не мърся аз, ами другите". Това е абсолютно излишен спор. В България винаги "не съм аз, ами другите" и няма една педя земя, която да не е наасрани, някой да е изхвърлил фас или някой да е люпил семски. Все е някой друг, не сме ние. ОТ всяка трета кола се подава ръка, която си изхвърля фасчето. Тук не сме Швейцария, тук сме дивия Ориент. Разбира се, че не трябва да се разрешава къмпингуване, който където си иска. Това е повече от ясно. Сори.
65
6
 
0
 
! Отговори
Калчо Врангов преди 2 години
Аз никога не чиста шото не ми е работа, за кво плаштам данаци? Они у обштината да ми се подпират на метлата ли? Аааа нема как да стане.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция на всеки 5 км има къмпинг, отделно от къщите за гости и малки хотелчета, всеки е със собствен плаж. Да направят и тук така, после с удоволствие да забранят дивото къмпингуване. Иначе просто не може всички да са по палатки или по хотели, трябва избор. Забраната на дивото къмпингуване няма да напълни мутренските бетонни блокове, а ще прати повече хора в Гърция. От което България не печели.
63
0
 
11
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Ама какво "диво къмпингуване" бе, за какво говорите?! Някой може ли да ми обясни 50-100 души с палатки, каравани, коли, и т.н., къде точно ще се къпят, къде ще ходят до тоалетна, къде ще си изхвърлят ***?? Много ви моля. Всичко това се превръща в един голям циганскии катун, мръсотия и мизерия. И минете по плажовете покрай Каварна и вижте за какво става въпрос. Няма такава мизерия.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67 Ц. Не са само тия два вида, а да се говори за "каравани" в дивата природа е все едно да говоря за Ферарита на 7те рилски. На повечето места в дивата природа е НЕВЪЗМОЖНО да отидеш с каравана. Караваните са главно по морето и то по разни къмпинзи, до кито вече има прокарана някаква сериозна инфраструктура. Основната група с палатки са точно тия тръгнали за "някъде", но съответно с "удобства". Затова и не се срещат баш по високите части на планината, а само близо до изходна точка.
61
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
"Дивото къмпингуване" е една утопия, която трябва да бъде забранена категорично. Повечето хора си представят как отиват за 1-2 дни с една малка палатчица, прекарват си чудесно с девойката на плажа, прибират си *** и си тръгват. И те не могат да разберат на кой пречат. В действителност се получава нещо съвсем друго - тумби от сееляци се изсипват с колите, караваните, тубите с вода, сеере се навсякъде, *** се хвърлят по храстите, използвани наасрани салфетки, смърди на лаайна, катун.
60
0
 
3
 
! Отговори
ДО 56 стар къмпингар преди 2 години
Не ми се влиза във спорове -- ама човек който върви 3-дена във планината със раница *** не прави --багажа му е малко за да не му ТЕЖИ и водата му дори е ограничена ,ама сега не му дават и палатка да опъне ,че мърсял във същото време хижата мърси повече ,а за Беглика ти просто не се замисляш ,че там са гъбари и почиващи и едни много страшни племена който направо изкореняват всичко и природата е само източник на храна --тези ги има навсякъде във горите--но никой не пише за тях ! ТЕ МЪРСЯТ.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'къмпингуващите' у нас са два вида - млади семейства с палатки, които идват от града за 2-3 дни, почистват и тръгват на работа; и втори вид *** с каравани, които паркират на първа линия, вадят щайги с домати, ракия, телевизор, надувате чалгата и им е бащиния. Ха познайте кой прави *** от 3 пъти. А относно 'дивото' къмпингуване, аз лично съм за правила, но СЛЕД като се създадат истински къмпинги у нас. Бунгалата без място за палатки и каравани не са къмпинг, а бунгала!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е редно да се оставя простия народ да прави каквото си иска, така няма и няма да има ред. После ще се възмущавате че всичко била насранo и мръсно. Разрешена на определени места, точка. И всяко разрешение за не повече от 14 дни, точка. Ходих в Калифорния, парка Юсемити, хиляди на палатки и къмпинки но всичко е разпределено и обозначено. Чисто, подредено, горския се разкарва и гледа да има ред. Точка.
57
0
 
5
 
! Отговори
Стар къмпингар преди 2 години
Твърдо за забрана на позициониране на каравани извън определените места за повече от няколко седмици. Това вместо временна позициониране си става вила, и трупа мизерия. Идеята на дивото къмпингуване винаги е била да се слееш с природата, на чисто и изорлирано от хора място, а не да ходиш да се наливаш в каравана до припадък и да осереш гората.
56
1
 
1
 
! Отговори
ВЪВ СРАНАТА ЧУДО преди 2 години
Примката са я сложили на палаткаджиите и щом народа почне да плюе по бетономорието и грабежа който е там --веднага почват да имитират дейност и да създават коптори за палаткадиите--абе ей хората не ви говорят да издевателствате над палаткаджиите а да се заемете със презастрояването и изсипването на фекалии на метри от туристите. Вижте какво става покрай язовирите намериха начини и там да строят--преди години пасища сега хотели и биваци за милиони--и пак палаткаджиите ще им пречат .