Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември

Заплатите в сектора започват минимум от 1500 лв.
30 авг 2021 20:06, Анисия Иванова
344

Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември, прогнозират производители. Основните причини са поскъпването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – вдигането на заплатите в сектора.

С над 20% ще се вдигне цената на хляба, произвеждан в пекарната на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

"Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%", обясни той.

Още по темата

"На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лв. – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците", посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.

Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.

"При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.", настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.

В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват надценка от 90%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
2
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Когато бях малък имаше три основни вида хляб с цени за 1 килограм: "Типов 15ст,"Добруджа ""-0,26 ст,Бял "Стара Загора"-0,34ст.Освен така нареченият заводски хляб има значителен брой квартални фурни,където можеше да си купуваш хляб ,само преди няколко минути изваден от пещта.Такива на ул "Иван Асен 2" имаше 3 броя ,както и на ул.=Гео Милев" по диагонал срещу Пощенски клон 1111/Там има също пет кюшета/
260
1
 
11
 
! Отговори
Мноого важно преди 2 години
Ще ядем пасти,а и по улиците някои се търкалят от плюскане!
259
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аще ви се герберски *** ама не. Даже и ги вдигат. Да беше направил правителство да го внесе в парламента, ама трябва да иде там. Ама как да иде като не знае къде е тая сграда. Криеше са като мишка
258
2
 
14
 
! Отговори
А преди 2 години
Сега ще намалят и пенсията с актуализацията на бюджета
257
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Време еслед бб за национално предателство.
256
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе фенове на бб и ко, как точно изкупната цена на пшеницата в световен мащаб зависи от Радев? Президент без почти никакви правомощия? Платени герберски *** ... Вие защо си мислите, че нещата се правят от днес за утре? До април месец кой беше на власт, кой управляваще държавата, кой организираше публичните търгове? 11 години на власт, краде като скъсан, питат го къде са парите вика питайте президента. Ще ми наблъскате минусите ясно, не ми е ясно защо сте му такива фенове след всичко
255
8
 
11
 
! Отговори
Тхт преди 2 години
То само хляба да е?Гарантирано от радевата хунта от некадърници ОСТАВКА МУТРО
254
14
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Много е важно че промяната дойде и лошия ГЕРБ и Борисов вече ги няма. Сега ни управляват истински професионални фигуранти, които докараха новото време и вече не сме статукво. Какво беше това досега? 12 години докато управляваше ГЕРБ едно и също, едно и също....никаква промяна. Нито цените растяха, нито тока, даже по едно време бензина падна до 1,50 и Боко свали цената на газа наполовина. Безобразие! А ето сега, ДИНАМИКА !!!! Всяка седмица нещо се покачва и се чувствам истински европеец :)))
253
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите *** ме разсмиват много, като постоянно пишат как сме щели да върнем Тиквата, щото иначе загиваме в ужасен ужас! Вашият работодател скоро заминава в килията, а може и направо в ада! И вие това много добре го знаете!
252
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скок на цената на електричеството??? Сами си го направихме, на ти сега "зелена еко енергия"! Скок на цената на зърното??? Май навремето се гордеехме със Златна Добруджа и Тракия?! Е сега внасяме и пшеница и брашно. Кой виновен??? Отново ние сме си виновни! Ще се "вталяваме" дами и господа..., ще минем на "лечебно" гладуване по принуда!
251
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте ориз. Аз ли да ви уча. В Япония ядат ориз.Погледнете колко живеят и дали за затлъстялли
250
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато говорите за хляб , уточнете за какъв хляб става дума. Ако става дума за хляб направен не с мая, а с естесвени дрожди от брашно тип "льовен" както са го правили навремето по фурните ни и по селата, цена дори и 3лв за хляб 700гр си струва. Такъв хляб трудно се прави но е деликатес. И може с дни да се яде без да му се развали качеството. Твъдда хрупкава коричка а от вътре пухкав с големи дупки като швейцарско сирене. И една филия е достатъчна да ви насити. Да го топнеш в зехтин и чесън
249
8
 
14
 
! Отговори
майкавиизроди преди 2 години
някой от чалгопитеците избрали трифоноф и радев нещо да каже? това ли беше промяната за което говорихте? да гладуват хората?
248
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купете си хлебопекарна и не се занимавайте с глупости!Хлябът, направен вкъщи, мухлясва след няколко дни, а купеният, пълен с консерванти и подобрители, може да стои една седмица, без да му стане нищо!
247
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата скоро ще изтече в пъклото!
246
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро цената на хляба ще се изразява в хиляди левове като при Виденов.
245
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 283 И аз така мислих но се свиква, даже не ми прави впечатление, че ям без хляб.
244
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си баровец. Аз без хляб не мога да се наям.
243
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две години не ям хляб и се чувствам прекрасно, даже е и по здравословно.
242
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ГЕРБ са некадърници,мафиоти и крадци,които ни докарват до геноцид.Хубаво ами каква е думата за НОВИТЕ ,които за 5 месеца нямат произведен ефект в полза на обществото.Казвахте,че всеки ден управление на Борисов е пагубен за България.С какво по-различно е удостоен народа от вашето управление.Ми то всичко скача бе ! Вие нормални ли сте ?Радев,превратаджия мръсен,отговори на хората защо Борисов е по-добър от вас ?Вие за МРЗ ,за данъчни облекчения,намаляне на акцизи ще проговорите ли някога ?