Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември

Заплатите в сектора започват минимум от 1500 лв.
30 авг 2021 20:06, Анисия Иванова
344

Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември, прогнозират производители. Основните причини са поскъпването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – вдигането на заплатите в сектора.

С над 20% ще се вдигне цената на хляба, произвеждан в пекарната на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

"Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%", обясни той.

Още по темата

"На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лв. – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците", посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.

Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.

"При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.", настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.

В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват надценка от 90%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке се умира.
180
11
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Напук на оплювачите на Радев....Пак за него ще гласувам!
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Прокопиев троловете какво правят?
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хлябът си гони цена от едно 1 евро направо и то този от 0.800 грама . Сега го дават по 1.20 , някъде към 1.50 ще стане .А до края на годината доста време има . Не пуснат ли СП2 , едва ли ще започне цената на газа - едно от вечните оправдания за увеличаване на всякакви цени . Както е тръгнало , ще трябва да актуализират пенсиите средно с 20- 25% , за да остане някой лев , неизяден от инфлацията
177
4
 
13
 
! Отговори
Ето я промяната ! преди 2 години
Радев превзе властта и вече не сме най-бедните в ЕС, корупцията изчезна, дори вирус няма вече, така както твърдеше другарят Радев на Шипка !
176
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма токът беше 2 ст. дневн, 1 ст. нощна......................След 30 години капитализъм още не сме настигнали стандарта от социализма..............Днес има десет пъти по-скъп ток, заплатите трябва да са минимална 1600 лева, средна 3 хиляди лева. Капитализмът много отне.
175
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските *** не спят
174
1
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Мислете му гражданятааа ,от гза ви паяжина жа фане. Ний на селу моем сякък.
173
4
 
8
 
! Отговори
Стоил преди 2 години
До Радев се провали: Айде по-позитивно. В кагво не се провали Радев?
172
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирайте хляба, след това месото, зеленчуците, като стане горивото 4 лева и отгоре спрете и да се возите, важно е Радев да е начело, а не Бойко, глуппаци.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що че правим?
170
4
 
1
 
! Отговори
Ти го наврем у гзо преди 2 години
До 188: корназите се, ама дотука сте тотал щета. Айде сега ние от соца ще се отдръпнем, да видим вие ербапите какво ще направите. Микрофона е ваш!
169
4
 
13
 
! Отговори
Радев се провали! преди 2 години
Разединителят Радев изкопа пропаст между отделните партии и тотално се провали като президент !
168
5
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Кукловодите,които сега решиха да поизтрепят масово хората с ваксините,тогава са сбъркали със създаването на социализма.Видели са,че хората живеят добре.И на ви прикрит деспот под думата демокрация...И сега всички ще сърбаме от извора,ама не изворна вода,а изворни л***а!
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кат спрат да им купуват хляба и станеме като азия и 75% от европа където никой не консумира хляб, е тогава ще се молят и на 50 стотинки да могат да го продадат
166
2
 
14
 
! Отговори
Тц, тц преди 2 години
Чакайте, бе! Ами ако това е само началото? За такава Промяна ли една година се рева по булевардите? Затова ли вкарахме омръзналите ни Трифонов,Манолова и Дончева в парламента? И какво излезе? За 7 протестанти бити - на 7 млн гладните мечти разбити?!НАРОДЕ????
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е щото не сте ваксинирани. Ако бехте ваксинирани, даже щеше да спадне цената на хляба
164
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма, хлябът от половин килограм не съществуваше. Капитализмът измисли половинкилограмовия хляб. Капитализмът измисли и 400 грамовата кофичка кисело мляко, която не съществуваше през социализма.
163
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма бля бля бля...социализма беше закрит от капитализма и то преди повече от 30 години. Осъзнайте се, живеете в 21 век...ако не го направите толкова по-зле за вас...не ви мразим, по-скоро ви съжаляваме.
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АТАКИСТ, от атакистите по-прости няма.