Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември

Заплатите в сектора започват минимум от 1500 лв.
30 авг 2021 20:06, Анисия Иванова
344

Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември, прогнозират производители. Основните причини са поскъпването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – вдигането на заплатите в сектора.

С над 20% ще се вдигне цената на хляба, произвеждан в пекарната на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

"Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%", обясни той.

Още по темата

"На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лв. – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците", посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.

Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.

"При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.", настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.

В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват надценка от 90%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 176 ---- Хуаво им е и ще им става все по-хубаво. Комундялниците са фанатизирани кр.е.т.е.н.и.
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай русофилите ще имат по-малко пари на разположение за маргарин, което автоматично означава, че минат лебец с водичка. Така е, който *** за жълти копейки...ще гобара. Нормалните хора работят!
159
1
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Дигне ли са цената на екмека ,значи спукали сте гумите ефендим. От как се помня българите ,все фукара и борчлиий сте били.Ама устите ви големи.Като хипопотами сте.Колкото повече говорите ,толкоз повече затъвате у блатото.Чат пат,някой по окумуш шибек ,са осети и духне преди да се е удавил.
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма хлябът беше 30 ст за 700 грама. Двайсет стотинки за днешния половин кг капиталистически хляб. Работниците вземаха повече пари от началниците си.
157
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев!
156
5
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Не защитавам Радев,ама не мога да разбера защо само него наричате фигурант? А психо-десни сектанти? Предните не бяха ли фигуранти? Президентската власт според конституцията ни е фигурантска! Че и на предният ни президент не знаех от кой пол е!
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарната конкуренция няма да позволи масовото вдигане на цената на хляба от всички от Хебарския картел........................Марешки да отвори хлебарници срещу картела в хляба.
154
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво ли ви е при Радев сега?
153
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега като бутнахте Борисов по-добре ли живеете?
152
4
 
4
 
! Отговори
Дамилапа Техуя преди 2 години
Аз хляб не ям, ям пасти!
151
3
 
5
 
! Отговори
Чичо Васко преди 2 години
Какъв Боко, какъв Радев, каква Корнелия, а кой е Слави... Къде е лодкаря... адвоката... кривата щанга... или от овното трио... къде е младия красив умник с белия роял... Ще стане каквото аз кажа.
150
1
 
4
 
! Отговори
Диков пита Зайкова: преди 2 години
- Какви времена настанаха да няма пари за хляб.- А бе то за цигари и за пиене няма, ти за хляб ми говориш!
149
1
 
12
 
! Отговори
Ние си отиваме преди 2 години
Ония с яйцата,доматите и парчета риба за това ли не мятаха хляб??? Скъп им е бил на спонсорите?
148
6
 
15
 
! Отговори
Иде Радевата зима ! преди 2 години
Разбрахте ли сега защо никъде в ЕС не избират пенсионирани военни за премиери и президенти и никъде в ЕС не се гласува само машинно !!!
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия алчни печелбари ,всички два месаца ще го увеличават ,вчера си купих един пакет от лидъл за 59 Ст .къде е логиката )
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То това, което продават по магазините трудно може да се нарече хляб.Аз си меся от години, лесно е, бързо и с невероятен вкус, цената ми излиза в пъти по-ниска.
145
2
 
9
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Радев е решил да умори пенсионерите защото те си искат боко
144
1
 
1
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 2 години
Пасти!
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е скъп хляба, яжте пасти.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АТАКИСТ, малкият Воленчо расте ли?