Покрай пандемията: Селската къща колкото двустаен апартамент

Интересът към селския туризъм расте, смята Борислав Бориславов
31 авг 2021 17:00, Петя Славова
86
Покрай пандемията: Селската къща колкото двустаен апартамент
Снимка: БГНЕС

Средната цена на селска къща по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия областен град. Това заяви пред БНР Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

Според специалиста, в последните години интересът към селския туризъм расте, но с пандемията се наблюдава силен ръст в заетостта на обектите и то почти целогодишно.

Още по темата

В момента се запазват цели къщи за гости за месец напред, заради поредната вълна на коронавируса, каза Борисов. Според него най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. При ваканционните оферти търсенето надвишава предлагането около четири пъти и ръстът е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас. Българските села дават необходимото спокойствие, уединение и качествена храна, категоричен е той. По думите му към тях се отправят по-платежоспособните клиенти, които не изпитват материални затруднения.

"За разлика от големите туристически комплекси, където всичко се изчислява в големи екселски таблици – колко да се спечели, как да се компенсират загубите от миналата година, селският туризъм залага на качествената българска продукция, неща, които няма как нито в чужбина, нито в големите хотелски вериги да бъдат намерени", коментира Борисов.

„Идеята е, ако си гражданин и не живееш на село, като отидеш за село, да се изключиш от тази забързана матрица на градския живот. Много често почивката се изразява именно не в „какво да правя“, а да не правиш.“, допълни той. И добави, че почти няма свободни места в селския туризъм тази година.

Борисов и очерта и друга интересна тенденция - през последната година-две от началото на пандемията много хора, наши емигранти, решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот. Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа.

"И се оказва така, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем добри пари, хем да живее в една много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда.", посочи Борисов.
 
От преселване към селата на хора в пенсионна възраст тенденцията е променена – към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години, уточни той.

По официална статистика през миналата година 95 хиляди са новорегистрираните на адреси в селата и според Борисов това не е свързано с фиктивни премествания за гласуване на избори.
 
Това са реално хора, които заради пандемията са направили решителна крачка, която дълго време са отлагали, смята Борислав Борисов. „Да започнат един рестарт на село.“ Сред най-силните региони са Велико Търново, Варна, Пловдив.

Според него категорично това не е временно явление, а естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора - не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които искат да сменят начина си на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В най хубавите села няма индианци. Индианците са в равнината и предимно в Южна България. В северна България и в планинските райони индианци няма. И да има някакви останали единици те не си позволят да влизат в чужд имот защото знаят че тук се стреля или най малкото ще ядат сериозен бой. Има разлика между Българите балканджии и уния шушшляцци в полето дето си оставиха къщите на индианците!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Качествената местна продукция е в обем, който едно семейство на село може да произведен с труд и да я продаде пред портата си. Няма да я намериш в търговските вериги.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аноним...къде е това??? ...кой го поддържа? ...как го опазвате?
10
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Не е така манталитета на българина да бяга от селата и да ги оставя на етноса продават хубави големи къщи за по 5 бона на етносите и бягат в града и се имат за успели едва ли не в Америка избягали аз купих една такава къща на, село стегнах я бил съм будала и едва ли не *** ме изкараха хората бягали от селата аз къща на, село
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много индианци по селата, бе... Какво спокойствие, за сигурност пък да не говорим!
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така си е, ама след като си имаш конак в града. Ти си работи от село, ама имаш ли интернет, доктор и училище за децата? И като се прибереш наесен в града, защо пък ние да не си берем на корем я джилязу, я мебели, я дограма?
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пустошта и спокойствито ме лично ме подтискат и бих издържал на село, на мен ми трябва екшън, който иска да се усамотява да ходи.
5
6
 
4
 
! Отговори
ne ne преди 2 години
blagodarq
4
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само покрай пандемията ! Няма нищо по-хубаво от това да имаш къща в българско селце ,далеч от забързаното ежедневие.Там,където времето е спряло и около теб комшии са тишината и спокойствието.Изключително здравословно е няколко пъти в месеца да избягаш там.Да се заредиш от природата,да се успокоиш ,да си починеш и отново да се върнеш в града ,посрещайки предизвикателствата на шумотевицата и глъча !
3
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
качествената българска продукция ---///---- Божее, вид луди ли сте? Къде го има това? Къде е тая продукция? Кой я произвежда и в какви количества?
2
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е проблем за антиваксърите те и преди пандемията си живееха на село.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладна кокошка просо сънува.