Христо Мутафчиев: Капацитетът на залите да се вдигне на 100%

Първо да кажат какви компенсации ще изплатят, после да затварят, категоричен е актьорът
1 сеп 2021 14:16, Ния Христова
48

"Категорично съм против блокирането на сценични изкуства в цялата им рамка. Не говоря само за театър, говоря и за опера, музика, всичко, което се случва на сцената. Против блокирането съм, защото реално ние мерките ги спазваме. Не знам здравният министър и въобще институциите да си направиха труда да отидат в една театрална зала, за да видят, че от момента, в който ние влязохме в пандемия, мерките се спазват". 

Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.
 
Той е на мнение, че нови мерки в театрите не са необходими.
 
"Ако въведат тези мерки, първо трябва да кажат какви пари ще изплатят като компенсации на хората, работещи в сценичните изкуства. И тогава ние ще се съгласим с тях", добави той и продължи:
 
"Вчера всички браншови организации получихме писмо от здравния министър да дадем ние предложение как да бъдат осъществявани мерките. Извинявайте, господин министър, но ние не сме специалисти в тази област, за да даваме предложение. Второ - вие по този начин прехвърляте отговорността от властта към хората, които трябва да спазват някакви разпоредби и мерки. Прехвърляйки тази отговорност, вие скарвате гилдията помежду ни, защото ако един директор предложени дадени мерки за своя театър, а друг предложи други - после вие ще кажете "Ама те така поискаха", допълни Мутафчиев.
 
Актьорът призова капацитетът на залите да се вдигне на 100%, а не като в момента на 50%. 
 
"Хората отново ще влизат с маски, така или иначе хората са уплашени и напливът все още не е огромен. Има дезинфектанти на входовете на театрите. Какви други мерки трябват? Защо трябва да има необходимост от други мерки? Най-важното е, че не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората. Браншовите организации, ако искат да бъдат попитани - ще организират срещи", коментира председателят на Съюза на артистите.
 
На въпрос какъв е процентът актьори, срещали се срещали с вируса и колко от тях са ваксинирани, той отговори: 
 
"При предишното правителство имаше сериозна офанзива по отношение на ваксиниране на отделни групи и отделни браншове. Ние, творците, бяхме вкарани във втора фаза. Започна ваксинация, но не знам защо тя много бързо се изниза и приключи. Но немалко хора са го прекарали и немалко хора са ваксинирани. Аз самият съм го прекарал два пъти. Имам една купчина антитела, мога да ги продавам".
 
Мутафчиев отново подчерта, че колегите му, които не работят или работят само на 30%, трябва да бъдат обезпечени.
 
"Това трябва да се случи от 1 ноември тази година до 1 ноември 2023 г., за да се вижда светлина напред. Публиката има нужда от това преживяване. Театралните зали на закрито през летния сезон бяха по-нефункциониращи. Нашият активен сезон е от септември до юни-юли следващата година. Ако сега се въведат някакви мерки - управляващите и от Министерството на здравеопазването, и от Министерството на културата дори не си дават сметка какво ще блокират", добави Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Дреме ми преди 2 години
Данъци и осигуровки не плащам. Да му мислят тия които им изкарват парите на "великите артисти". Хранителни продукти си купувам само от частници без фактура или касова бележка. Единствено акциз ми вземат че купувам гориво ама то няма как.
29
0
 
6
 
! Отговори
Тоз Асен преди 2 години
Тоя каква фурнаджийска лопата е !!!! Крайно долен....за жалост съм имал лични контакти с него....не е стока , не си заслужава като човек...
28
0
 
4
 
! Отговори
хюстън, преди 2 години
Абе Христо,ти още ли си жив ?
27
0
 
5
 
! Отговори
Би преди 2 години
Този като вземе да ми ръси акъли. Аре чао и да отиде да си почине 2-3 дена да изтрезнее!!!!!!!!!!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е извънредно некадърен артист, но за сметка на това изключително арогантен и ниско културен.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България артисти, актьори и хора на изкуствтото няма. Виж, тетрални чиновници, киночиновници, телечиновници....такива има много.
24
2
 
5
 
! Отговори
до Правилно преди 2 години
по твоята логика и държава не ни трябва, всичко на самотек. Р да ама не. Стадото без падтир нали знаеш какво е, обречено, глутниците това чакат. Народ без държава е хаос и анархия. Така че си запази недомислията. Ще ги затворят ми дано по на време че повече народ да оцелее. Аз за близо 2 години гладен и останал на улицата заради вируса не съм виждал, но хора загубили близък достатъчно
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този да си гледа спокойствието че едвам го върнаха сред живите. Хайде ще потрае изкуството нали е вечно, няма да изчезне
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не играхте лятото, когато нямаше проблем? Щото трябваше да сте на почивка? Дето много сте се преработили?! Щерката на Вергов учеше в частно училище, където таксата беше над 10к годишно, Деян Донков живееше на пъпа на София, а сега е в един затворен комплекс, Рут Колева пак литна към Америка... Ама иначе сте много бедни и гладни!
21
3
 
6
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Всякакви мерки са излишни. Ако хората ги беше страх от вируса щяха да се ваксинират. И всичко да се затвори те пак ще се събират и ще обменят вируси. Мерките само вредят на икономиката.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отварят и да се влиза срещу иимунизационен паспорт или пцр тест.Включая и за актьорите.
19
6
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Правилно - пуснете ги на 100 % - само за ваксинирани.. и колкото си изкарат. Бойко може пък да отвори чекмеджето и да почерпи някой друг партиен активист с 1-2 билета, нали е за аверчето..
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя още ли е жив бездарен артист и крадец усвоява много пари АИДУК
17
1
 
25
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Като беше на власт ГЕРБ този защо не говореше същите неща тогава?
16
13
 
5
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Е да, Христо. Ваксинацията от април до сега РЕЗКО приключи! Защо ли? Питай оня гл-упак *** Крадев, Чашков, Канадеца, Кацата и компания. Питай защо сме последни в Европа по ваксинирано население и първи по смъртност. И аз искам всичко да работи, ама как с 20% бе, мен?
15
2
 
19
 
! Отговори
българин преди 2 години
Я , Ицко бая се е охранил ! Под крилото на Боци е добил вид на истински гербо*** !
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва Мутафчиев, знаеш че е опасно!
13
0
 
32
 
! Отговори
22 преди 2 години
СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ДОБАВКИ! ТОВА СА МОТЕ, ТВОИТЕ ПАРИ! ТОВА СА ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! ПАРИ НЕ ВАЛЯТ ОТ НЕБЕТО В СЕЙФОВЕТЕ НА МИНИСТЕРСТВАТА. НЯМА ПАРИ ЗА ИНВАЛИДИТЕ, ЗА ХОРАТА С БЕЗОБРАЗНО НИСКИ ПЕНСИИ, А ЩЕ СЕ СУБСИДИРАТ РЕСТОРАНТИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ! ДА НАПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ; НАРОДА ДА КАЖЕ КОЕ ДА СЕ ПОДПОМАГА В СЛУЧАЙ НА ПОДОБНИ КРИЗИ.
12
0
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
C2H5OH 🍾
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личи си кой е бил на хранилка при ГЕРБ