Намаляването на ДДС не е довело да падането на цената на нито един продукт

Редуцираните ставки ще важат в бюджета за догодина, каза данъчне консултант
Обновена: 3 сеп 2021 16:13 | 3 сеп 2021 16:13, Анисия Иванова
47
Намаляването на ДДС не е довело да падането на цената на нито един продукт
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетната комисия организира публична дискусия за 5 проекта за промени в ЗДДС. Някои предложения са свързани с въвеждането на нови диференцирани ставки, а други предвиждат повишаване на задължителния праг за регистрация по ЗДДС, който в момента е 50 000 лв.

Министерството на финансите и НАП са категорично против въвеждането на нови редуцирани ставки (такова е предложението на ИТН за намаляване на ДДС за търговия с плодове и зеленчуци на 9%). Мотивът им е, че Европейският съюз върви към уеднаквяване на данъчното облагане, като до 2030 г. всички редуцирани ставки трябва да са изчезнали. Когато един бранш се пребори за това да бъде облагодетелстван от диференцирани ставки, това създава усещане в другите браншове, че те се пренебрегнати.

Текстът на ИТН е прекалено общ, защото не описва дали става въпрос за търговия със сурова непреработена продукция, или за преработени и консервирани продукти. Може да е и за двете, но никъде не го пише. Това намаляване на ДДС за този бранш реално няма как да мине без текстовете да се прецезират. Това заяви Валентина Василева, данъчен консултант, "Глобал Такс", в ефира на “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Редуцираните ставки са въпрос на политическа воля.", убедена е тя.

Василева заяви, че до момента намаляването на ДДС ставката не е довело да падането на цената на нито един продукт. Тя подчерта, че ако има политическа воля, определени браншове мога да бъдат облагодетелствани от по-ниска става, но това не води до съществени промени за потребителите.

“На обществената дискусия не бяха представени анализи за спада в постъпленията от ДДС, нито пък стана ясно какво ще получат крайните потребители от това действие.”

Данъчният консултант обясни, че тези разговори са все още на много начално ниво, като най-вероятно ще продължат в следващия парламент. В момента тече процедура по актуализиране на бюджет 2021, което значи, че няма яснота на какъв етап е бюджетът за 2022 г. А редуцираните ставки ще важат в бюджета за следващата година. Няма информация и как ще се подходи за другите продукти и услуги, чиито ДДС ставки са намалени - ресторанти, фитнеси, бебешки пелени и храни. По тези теми единственият консесус между парламентарните групи е временната редуцирана ставка за книгите да остане постоянно.

“Ако трябва да сме честни, постъпленията в държавния бюджет от ДДС идват от това, което фирмите доброволно вкарват - данъци върху приходите, които са регистрирали. Много рядко приходи от ДДС идват от разкрития или ревизионен акт на приходните регулатори. Тези диференцирани ставки трябва много конкретно  да са уточнени за кои продукти важат. Редуцирането на ставките по ДДС ще доведе до спад в бюджета, който ще дойде от тези сфери, за които това редуциране реално важи, но и от недоброжелателни търговци, които искат да попаднат в диапазона на данъчното облекчение.”

Мнението на Василева контрастира с това на представители на селскостопанския сектор, които заявиха, че намаляването на ДДС за тях ще доведе до спад на сивата икономика. Тя обаче смята, че ще стане точно обратното.

Служебният министър на туризма Стела Балтова излезе с предложение редуцираната става от 9% за ресторантите и хотелите да важи само при плащанията с карта. Василева поясни, че това за момента е само предложение, което няма официално входиране, но това по никакъв начин не е спряло ресторантьорите и хотелиерите да искат да протестират срещу него. Самата идея, каза Василева, е доста странна, защото реализирането би изисквало да има 2 цени в менюто - едната за плащане с карта, а другата с 20% облагане и логично по-висока цена, ако се плати в кеш.

Коренът на всички тези проблем, според госта, е, че се правят постоянни промени. В през юли 2020 г. тази ставка важеше само за консумация в заведението, през август се включиха бирата, виното и алкохолните питиета, а през декември и доставката по домовете. Единственото решение се оказва уеднаквяването на мерките - или 9% ставка за всичко и всички в този бранш, или никакви мерки и всичко се връща на 20%.

Разговорът в студиото засегна и вдигането на прага за задължителното регистриране по ЗДДС. Идеята е той да се повиши от 50 000 лв. на приблизително 165 000 лв. Причината за това предложение е европейска директива, която изисква този праг да се вдигне на 85 000 евро.

Валентина Василева смята, че това е добро предложение, което ще улесни малките бизнеси, чиито стоки няма да се облагат по ДДС, но няма да имат и възможност на данъчен кредит, което означава, че те ще се явяват и като краен потребител спрямо сметките си за ток и наем на помещение. Европейската директива е със задължителен характер и това вдигане на прага трябва да стане до 2025 г. Василева смята, че няма нужда да се чака този краен срок. Въпросът е, че при предсрочното й въвеждане трябва да има 8 месечна нотификация към Европейската комисия. Това означава, че вдигането на задължителния праг няма как да влезе в сила от 1 януари 2022 г., но за сметка на това има шанс това да стане до средата на следващата година.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абсолютно всичко трябва да се вдига и нищо не трябва да пада, за да могат онези, дето взимаха по 50 лева от Черепа да лежат на Орлов мост да усетят вкуса на промяната :))) А на оня льоль0 отдолу да му спомена само, че ДДС, когато си фирма накрая държавата ти го връща. Страда само потребителя, че го плаща, а никой не му го връща :) Но тук разбираемо пишат 80 процентните, пенсионери, маргинали и клошари в повечето случаи, дето хал-хабер си нямат ни от политика, ни от държава, ни от устройството й
39
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Как да паднат цените *** лельо? Тока, бензина, осигуровките нагоре. Ай сиктир!!!
38
1
 
13
 
! Отговори
ссс преди 2 години
мда и като въведат еврото никой търговец няма да закръгля нагоре, щото са свестни и честни
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много ценжурка бе фесчета. колко е ддс за храни и лекарства в дойчистаня? колко българи са на ангария в онази прокажена държава която ни унищожи икономиката и земеделието и ни натриса един след друг психясали псевдополитици?
36
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
връщай 20% за кръчмарите, тотално се уляха тез мързели
35
8
 
7
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
На запад в белите страни бизнеса и цените се контролират от държават, само при комунизма в България търговците и бизнеса си правят каквото си искат и сами си определят цените.
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук в бялата държава ДДС-то на всички храни без изключения е 7 процента. Има магазини в които хранителните продукти са от 30 до 70 процента намаление. Заплатата ми е 2 500 евро. С тази заплата си плащам ток вода отопление храна забавления. На краят на месеца като тегля чертата са ми останали спестени 500 евро. По колко успявате вие да спестите в територията на Мутретата. Много ще ми е интересно ако може някой да ми отговори.
33
0
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
До Анонимен 34Намаляването на ДДС е за намаляване на цените - от там увеличаване на оборота - от там подпомагане на бизнеса. ДДС се плаща от потребителите, а бизнесът само го внася. Така че не говори глупости. Просто българският търговец всъщност увеличава цената без ДДС, за да реализира по-голям приход, а крайната цена остава същата.
32
0
 
1
 
! Отговори
Ninja преди 2 години
До ДемократДа, особено публични преглаганите компании умират да им пада печалбата... що за глупости пишеш?
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляването на ДДС е за подпомагане на бизнеса, а не за намаляване на цените, цените се определят от предлагането и от търсенето на пазара.
30
7
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
На запад в цивилизованите демократични страни при капитализма капиталистите се стремят да намаляват печалбите и постоянно свалят цените, само бай rаньо комуниста мисли само как да увеличава печалбите.
29
1
 
10
 
! Отговори
! преди 2 години
Не се ядосвайте, при всички варианти сме прецакани! Дори ,ще има по-малко пари в бюджета и няма да има за общините.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A защо намаляването на ДДС да води до намаляване на цените! Това е добра възможност за производителите да увеличат печалбите си.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Ганйу е единствен и уникален в света.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма контролни органи в тази държава. Затова всеки прави каквото си иска.
25
1
 
5
 
! Отговори
69 преди 2 години
да си го направят нормално, бг капиталиста разбира само от тояга;)
24
7
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Тъкмо според Евростат от вторник вече не сме най-бедни в ЕС и комунистите дойдоха да ни върнат на дъното. Отивате тук - https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/qol/index_en.html. Избирате България, после иконката с портмонето (на 13:00 часа) и вдясно където пише сумата и има картинка на пари натискате "Compare". Тогава виждате, че сме дръпнали пред румънците.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа и канадеца са в кататонен ступор. Гледат отстрани и само чегъртане им е в главите. Управлението е оставено на самоход. Видя се че и за домоуправители не ги бива, камо ли държава да водят. Факт.
22
5
 
17
 
! Отговори
Мислете! преди 2 години
Тези които командват не искат дефлация! Падането на цените се счита за едно от най лошите неща в икономиката. Те искат постоянна инфлация. Цените постоянно да растат, и парите да губят стойност. Затова банките вече не дават лихви. А на запад ти вземат лихва за депозит. Така робите са принудени да работят все повече и повече и бързат да харчат парите защото не е изгодно да пестиш. Затова и жилищата струват милиони. Затова и златото е 1800$ за унция. Затова Биткойна струва 50 000 долара.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 32 години капитализъм, народът е беден и ограбван от българския бизнесмен.