Проф. Петров: Усложненията след COVID-19 са повече от онези след ваксиниране

Около 20% имат сърдечно-съдови усложнения, обясни кардиологът
4 сеп 2021 13:01, Петя Славова
67
Проф. Петров: Усложненията след COVID-19 са повече от онези след ваксиниране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Намираме се в четвъртата вълна от коронавируса в страната. "Надявам се, че е първата от затихващите вълни. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да доминират. Няма стръмно покачване на случаите. Всички ние виждаме, че има дни с по-малко заболели. Надявам се това да доведе до по-малко пациенти в здравните заведения". Това заяви пред Нова тв кардиологът проф. Иво Петров.

"Честотата на миокардити, миокардни инфаркти, белодробни емболии - нещата, от които много често хората с COVID-19 страдат като усложнения, е в пъти по-малка при ваксинираните спрямо тези, които не са ваксинирани. Големите притеснения, че ваксините могат да предизвикват усложнения, не се оправдаха", каза още кардиологът.

Още по темата

По думите му 17-20 процента от COVID болните имат сърдечно-съдови усложнения. "В една немалка част от случаите именно тези усложнения са причина за смърт", посочи кардиологът.

"Бих посъветвал хората, които след коронавирус имат още задух или умора, да си направят лабораторни изследвания. Тези, които се чувстват добре 20-30 дни след преболедуване, не бих казал, че трябва да имат огромно медицинско внимание", каза той.

"Надявам се, че това е първата от затихващите вълни на COVID-19. Не бих казал, че песимистичните очаквания би трябвало да предоминират. Няма такова стръмно покачване на случаите. Има дни в които има по-малко заболели и такива, в които има повече. Надявам се, че това ще доведе до по-малък натиск върху здравната система в сравнение с предишната вълна", коментира Петров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мен ме кастрираха с Пфайзер и нямаше никакви усложнения.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали нямаше усложнения след "ваксиниране"? Кака Ангелинка каза, цитирам, "ваксините са тествани и безопасни"!
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около мен всички са ваксинирани с две дози и няма нито един с някакви негативни последици, докато от заразените, всичките неваксинирани, имам трима души, които починаха, вкл. и много близка роднина, а няколко човека го изкараха тежко и сега месеци след заразяването още си имат някакви леки проблеми, едни от ноември 2020, други от февруари и март 2021.
38
2
 
6
 
! Отговори
А преди 2 години
Алоууу редкаторът! Всяка статия последния един час ви е с повторения на поне 1 абзац. Вчера сте препили и предрусали явно, още ви държи!
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За "невярващия"Час и половина след 1вата доза на Файзера му прилошава. Лежи в къщи, но става по-зле, като на вторият ден изпада в кома. Следва постепенен отказ на вътрешните органи и смърт след 4 дни в кома. 48 години. В Rotunda Hospital-Dublin не го спасиха. КВо не ти е ясно бре, Тома Неверующии. Продължавай и с буустърите, че графена в първоначалните ви наркомански дози бил в малко количество.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл професора да ни казва каква е действителността. Форумните всезнайковци страхуващи се да се ваксинират знаят всичко за всичко, много повече от всички учени по света.
35
3
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
26-уважавам решението ти, НО не го одобрявам. Участвате в клинично изпитание на генна терапия и за добро или лошо истината ще излезе наяве. Не ви мисля злото-надявам се да е първото. Относно твоите 200 вакснати..., не мога да коментирам, но още ми е в главата, когато приятел на 48 ми звънна за съвет, а после НЕ ме послуша...Дано не съм прав, НО имам опасенията, че прибързаното ви решение може да ни вкара в нова национална катастрофа. Биологичната война никой не я е отменял. Пожелавам ти здраве.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Българите им е ясно едно - каквото и да ни кажете, няма как да не е свързано с рушвети или защита на статуквото. Ако силните на деня бяха противници на ваксинирането всички професори щяха да обърнат палачинката. Например този - никаква научна обосновка, чиста спекулация. Ами толкова му е акъла, а и такива хора твърде много ги мързи да си правят труда. Той си знае, че е професор и може да си позволи да говори всякакви глупости.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази статия ни информират офицеално, че ваксините дават усложнения, но по-малко от Ковид, колко по-малко не се знае.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде новата врачка е на смяна Спрях да гледам телевизия- не ми липсва,сега ще спра да чета информации в интернет,а може би ще се наложи при подновяване на договора да го спра.Ваксимирайте се вие,за ще о не убедиш първо колегите си,които не искат.
31
2
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Не съм антиваксър, дори напротив. Исках да си сложа "Модерна", ама се разболях и го изкарах. Даже го карах тежко. 3 дена не можех да стана от леглото от всеобща слабост, болки в цялото тяло, главата също. Ама да ви кажа, не виждам никакви усложнения след Ковид. Поркам си с кеф, а мина поне година откак се разболях :)))
30
6
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
И докато разни ох.люви като теб ми обясняват колко прави били "експертите" и ми хвърляте заплахи вече втора година какво щяло да ми се случи ако не съм се бил ваксинирал, вече прекарах вируса без усложнения, без проблеми след това. Нито жена ми, нито детето ми, нито близките ми, колегите ми на работа, никой нямаше усложнения. Вземете си намерете някакво хоби най-накрая, вместо денонощно да спамите хората навсякъде с глупостите си.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не доктор, а моше ник си ти, предател жалък .
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 "Със сигурност ми служи по-добре отколкото само да пазя равновесие с нея, като теб." Фактите говорят за обратното. Сори!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Явно главата ти служи само за да си окачаш на нея шапката въпреки призивите ти да се "мисли"."........................Със сигурност ми служи по-добре отколкото само да пазя равновесие с нея, като теб. Мине се малко време и се показва някакъв незнаен naляк като теб да обяснява правотата на знайни и незнайни "професори" напълно игнорирайки спестената от тях информация, както и противоречията. Типичното мислене на бот.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не познавам болен от ковид , но познавам/познавах починал от друго и набързо записан починал от ковид. Познавам човек с две ваксини, който в момента е зле. Преди беше здрав.И според докторите е ковид. Нещо неясно за някой ваксър?
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че все по-малко българи се връзват на лъжите на антиваксърите. Дано да успеят да се ваксинират , защото 5 седмици трябва за имунитет. И крайно време е разпространяването на злостна лъжлива пропаганда да се криминализира! Много животи ще тежат на съвестта ви, мизерници!
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КойчоДва случая на цитокинова буря - шзмисли нещо друга. Шанса за това е около 1 на милион, а те два случая. Аз съм ваксиниран и около над 200 друти които познавам, нямаме нито едно сериозно оплакване. Десетина ти болеше мястото на ваксиниране, няколко имаха лека температура и главоболие. И досега, дано и така да бъде, никой не се разболя или повтори ковида след ваксината. Стига с тези митове и легенди, как всички били едва ли не смъртници.
23
12
 
4
 
! Отговори
До койчо преди 2 години
Много си зле , лъжите ви са плитки и глупави. Досега няма нито 1 починал след ваксина от "цитокинов шок". . В света!!! . Това е специалитет на ковид боледуване. Нещо си объркал понятията ама много яко. То в света няма такъв описан случай, но ти познаваш цели двама. Брех! Подценяваш публиката Койчо!
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Койчо Брех, тия анти-ваксъри, дето в един пост пишат, че не познават никой, който даже да се е разболял тежко от Ковид, камо ли умрял, и че всичко е "измама", а в следващия пишат, че имали "двама трима" познати починали от ваксина. Съвпадения, съвпадения! :))))