Кой ще носи отговорността за смъртта на родилката и бебето?

Има лекарска грешка при случая в Благоевград
9 сеп 2021 10:05, Петя Славова
30
Кой ще носи отговорността за смъртта на родилката и бебето?
Снимка: БГНЕС

Стана ясно, че лекарска грешка е причината за смъртта на 31-годишната родилка и новороденото й бебе.в Многопровилната болница за активно лечение в Благоевград. Според  СЗО, неадекватната медицинска помощ е една от 10-те водещи причини за смърт в света.

"Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново", коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Специалистът обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 г., когато няколко родилки в болница "Шейново" също са изгубили живота си заради погрешна интубация.

Още по темата

"Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат", обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

В телефонен разговор съпругът на родилката каза за БНТ, че ще води дела. "Бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата само в България по този начин", сподели той.

"Разследванията са полезни за обществото до толкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест каква е причината системно в различни болници това да се случва", обясни адв. Петрова.

Съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата тази проверка според адвоката. В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск, обясни адв. Мария Петрова.

Според нея, трябва да има ясни правила."Ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да с открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика", каза адвокат Петрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На целия персонал присъствал на това раждане да се вземат медицинските им права и дипломите да се анулират на сестрите лекарите и тн. Трябва малко наказания в болниците. Също при операции да не се подписват информирани съгласия! Така ще стават лекари кадърни хора, а не отрочетата на некадърни ***.
22
0
 
2
 
! Отговори
Здравко преди 2 години
Не знам какво очаквате. Анестезиолози няма, а няма и да има. След това няма да има педиатри, хирурзи, невролози и Т.Н. Системата трябва да се промени и да се набляга на качеството, не на оборота. Съмнявам се, обаче да стане в следващите 10 години.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Др Станков курвара носи вина да, лично го познавам!
20
0
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Лекар, политик и полицай не знам да са влизали в затвора.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се натискаш за лекар, като не ставаш. Наистина в БГ вече няма хора и няма подпор, ами националната катастрофа това и лицето на практика, ще има още и още.. Образованието ни е фиктивно в тази държава без ценностна система.. На лекар само в краен случай, но затова вече в Турция е по сигурно да се ходи за по сложни манипулации
18
3
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Каква родилка, какво бебе всеки ден умират десетки, понякога стотици хора, следствие на некомпетентността на белата мафия, знаеща само да реве за бонуси и пари, *** народ, жалка държава, опъвайте каиша, защото сте РАЯ
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале добре че не съм се вацнал
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година, когато започнаха масово хората да измират в болниците, казах, че причината е в лекарите, които не умеят да интубират!!!! Имам горчив опит с такъв лекар от Травматологичната болница в Горна баня, когато заради една некадърна интубация, едва не загубихме внучката ни по време на операция на счупена ръчичка. Не може лекар да бъде човек завършил с 6 диплома и човек завършил с 3!!!!!!!! Правят си заигравка със здравето на хората!!!!!!!!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Отидеш да раждаш нормално, скачат ти по корема, бият ти шамари задето от болка не можеш да си намериш мястото при наличие на толкова упойки и си мълчат за тях, защото не си си платила..Отидеш цезарово да родиш, па те утрепят заради грешка на лекар..ама кво.. пишат го статистика и толкоз.. Еми, как да ходиш на лекар..Майката създава общество, те я трепят на операционната маса..Демографски проблем ли имало...НЕ ДУМАЙ! Ще осиновявам, аз се отказах да раждам. ... здравеопазването! Ай сиктир!
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се замисля в провинцията какво ще е след 10 години, когато се пенсионират и последните кадри, образовани през соца и ранните 90-те, когато още имаше някакво образование... Лошо ми става и гледам да не мисля. Така или иначе трагедията е неизбежна вече.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До азНа 31 години е родилката. Бъркаш новините. Но каквато и да е... как един човешки живот има повече смисъл от друг?
12
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ КОЙТО ФАЛИРА БОЛНИЦИТЕ!!! ОТ БОЛНИЦАТА СЕ ОПРАВДАВАТ, ЧЕ ИЗПИСАЛИ НЕДОНОСЕНОТО СЛАБО ДЕТЕ ОЩЕ НА 1-ВИЯ ДЕН , ЗАЩОТО НЯМАЛИ ПАРИ ДА ГО ГЛЕДАТ ДЪРЖАВАТА НЕ ДАВАЛА ПАРИ! И ТАКА БОЛНОТО НЕДОНОСЕНО ДЕТЕ БИЛО ИЗХВЪРЛЕНО ЗАЕДНО СЪС МАЙКА СИ
11
16
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
родилката е 14-годишна, много ми е интересно за какъв съпруг става дума и как точно ще води дела и защо въобще ни занимавате толкова с тоя случай като че ли е на нормална родилка...
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има наказания, за да се откажат некадърни и самонадеяни мераклии за пари и престиж в обществото. Пари винаги могат да се намерят, да се спечелят, да се загубят, да се откраднат ... Живот и здраве не могат да се върнат никога с нищо!
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия грешки ще станат ежедневие, ако вече не са станали. Няма никакъв контрол нито на образование, нито на специализация, нито на лекарска практика. Професията е трудна и не е за всеки, но нали няма кадри ... Лично според мен по-добре никакви доктори, отколкото доктори - потенциални убийци. Наказани няма да има. Всичко ще продължи, както досега. В бг разболееш ли се, нямаш никакъв шнс - с или без доктори.
8
1
 
25
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Ха познай сега колко "правилно" интубирани умират от корона.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се спре даването на специалности, а да се взимат. Заради това даване много кадърни лекари отиват в чужбина. Този два пъти е пробвал да интубира, ами явно е, че тази манипулация не е усвоил и разбрал. Морална отговорност трябва да носи и комисията, която му е дала спец
6
2
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Индирекната вина е на държавата.В държавните болници почти няма анестезиолози и специалисти по интензивни грижи.Тук таме има някой добър, който все още не се е махнал/пенсионирал.Понякога цяла болница разчита на един анестезиолог.Отделно не са и много кандидатите да специализират анестезиология и интензивни грижи и нормално: тежка работа с ниско заплащане.
5
3
 
21
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 2 години
Бием си лекарите, комични заплати им даваме и кадърните си хванаха шапките. Тук останаха неспособни дори са интубират и съответно ни трепят не от проклетия, а от некадърност. Лошо си постлахме.
4
0
 
11
 
! Отговори
*_* преди 2 години
Никой както винаги. Колективна безотговорност ще е, по нашите ширини е все така. Ето колегата вече толкова страда, че излезе в болнични