Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт

СЗО: Четири от десет души са засегнати от това
8 сеп 2021 22:05, Анисия Иванова
20
Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт
Снимка: БГНЕС

Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович на пресконференция, посветена на Световния ден за безопасност на пациентите, който се отбелязва на 17 септември.

"СЗО счита, че неадекватните здравни грижи могат да бъдат една от 10-те най-големи причини за смърт. Но за това се нуждаем от информационна система, която може да разкрива това. Средно се изчислява, че един на всеки 10 пациенти е засегнат неблагоприятно при получаване на болнична помощ", каза тя.

Според Вуйнович размерът на социалните разходи в света, свързани с причинени вреди на пациентите, варира от 1 до 2 трилиона долара, съобщава БГНЕС.

Представителят на СЗО отбеляза, че могат да възникнат грешки при предоставянето не само на стационарна, но и на спешна и амбулаторна помощ.

"Това са грешки в диагностиката, грешки при предписване на лекарства. Четири от десет души, които получават спешна здравна помощ в света, претърпяват някакъв неблагоприятен ефект поради неадекватна медицинска помощ", добави Вуйнович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: сзомедицинска помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 2 години
До Петко. Пожелавам ти да те лекуват роботи.
15
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
До някой - препоръка от мен - не ходи на лекар, ходи на авто-тенекеджия или на шофьор когато ти стане зле.
14
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 2 години
лекарите са убили повече хора от убитете във войните. при нас са причина 1
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със или без ваксите е ?
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас е първа причина
11
1
 
21
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Когато почнат да броят починалиталите заради неадкватните локдауни, съсипали живота на здрави хора и пренебрегване хората с истински сериозни заболявания, за излапат ковид-фондовете - тогава ще стане мацано.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и неаднаквасто се дължи на последните години обучение Може би последните адекватни са родените 1980
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас е на първо място!
8
0
 
18
 
! Отговори
Ник преди 2 години
4 от 10 е почти всеки втори, отиващ в спешното, рискува влошаване. ... ходете после за щяло и нещяло, сега и с настинка и т.н. Чакат ви с нетърпение да ви нахлузят на тръбата и да си напълнят джоба от пътеката, в която ви вкарат.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така бройката расте от ковид
6
4
 
8
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Затова изкуствения интелект се справя повече от перфектно. От 100 лекари, само един дава правилна диагноза и лечение, изкуствен интелект дава в сто от сто. Край на клатик...ката професия наречена лекарче. Скоро ще бъдат изметени на улицата и заменени от роботи.
5
1
 
14
 
! Отговори
Айде Оиде Коню у преди 2 години
Реката, сега като сложиме 40% (4 от 10) КОВИД жертви всъщност убити от Лекарите и още поне 50% от Старост, то не Останаха Трупове за Смъртоносна Пандемия!
4
1
 
12
 
! Отговори
681 преди 2 години
Как няма да е като нашите се опитват по изричните наредби на световните терористи да лекуват отравяне с бов с антибиотици?!?!?!
3
0
 
4
 
! Отговори
отговор преди 2 години
До 999 първите три са йедене, пийене и ппафкане
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо питайте ковидпсихарите според тях здравните експерти няма как да грешат и единствено коварния вирус е причината за високата смъртност по света и у нас.
1
0
 
31
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Лошо, но и по-зле ще става с усилената деградация на всички общества. Накрая да уцелиш читав лекар, ще е като да уцелиш читав авто сервиз. Но това го има във всички сфери, човекът спира да мисли и започва да се самоунищожава.