Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт

СЗО: Четири от десет души са засегнати от това
8 сеп 2021 22:05, Анисия Иванова
20
Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт
Снимка: БГНЕС

Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович на пресконференция, посветена на Световния ден за безопасност на пациентите, който се отбелязва на 17 септември.

"СЗО счита, че неадекватните здравни грижи могат да бъдат една от 10-те най-големи причини за смърт. Но за това се нуждаем от информационна система, която може да разкрива това. Средно се изчислява, че един на всеки 10 пациенти е засегнат неблагоприятно при получаване на болнична помощ", каза тя.

Според Вуйнович размерът на социалните разходи в света, свързани с причинени вреди на пациентите, варира от 1 до 2 трилиона долара, съобщава БГНЕС.

Представителят на СЗО отбеляза, че могат да възникнат грешки при предоставянето не само на стационарна, но и на спешна и амбулаторна помощ.

"Това са грешки в диагностиката, грешки при предписване на лекарства. Четири от десет души, които получават спешна здравна помощ в света, претърпяват някакъв неблагоприятен ефект поради неадекватна медицинска помощ", добави Вуйнович.


20
Още по темата: СЗОмедицинска помощ
Още от Здраве
6 ползи от ежедневно консумиране на бадеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 1 седмица
До Петко. Пожелавам ти да те лекуват роботи.
15
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
До някой - препоръка от мен - не ходи на лекар, ходи на авто-тенекеджия или на шофьор когато ти стане зле.
14
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 2 седмици
лекарите са убили повече хора от убитете във войните. при нас са причина 1
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това със или без ваксите е ?
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При нас е първа причина
11
1
 
21
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 седмици
Когато почнат да броят починалиталите заради неадкватните локдауни, съсипали живота на здрави хора и пренебрегване хората с истински сериозни заболявания, за излапат ковид-фондовете - тогава ще стане мацано.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да и неаднаквасто се дължи на последните години обучение Може би последните адекватни са родените 1980
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При нас е на първо място!
8
0
 
18
 
! Отговори
Ник преди 2 седмици
4 от 10 е почти всеки втори, отиващ в спешното, рискува влошаване. ... ходете после за щяло и нещяло, сега и с настинка и т.н. Чакат ви с нетърпение да ви нахлузят на тръбата и да си напълнят джоба от пътеката, в която ви вкарат.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
така бройката расте от ковид
6
4
 
8
 
! Отговори
Петко преди 2 седмици
Затова изкуствения интелект се справя повече от перфектно. От 100 лекари, само един дава правилна диагноза и лечение, изкуствен интелект дава в сто от сто. Край на клатик...ката професия наречена лекарче. Скоро ще бъдат изметени на улицата и заменени от роботи.
5
1
 
14
 
! Отговори
Айде Оиде Коню у преди 2 седмици
Реката, сега като сложиме 40% (4 от 10) КОВИД жертви всъщност убити от Лекарите и още поне 50% от Старост, то не Останаха Трупове за Смъртоносна Пандемия!
4
1
 
12
 
! Отговори
681 преди 2 седмици
Как няма да е като нашите се опитват по изричните наредби на световните терористи да лекуват отравяне с бов с антибиотици?!?!?!
3
0
 
4
 
! Отговори
отговор преди 2 седмици
До 999 първите три са йедене, пийене и ппафкане
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма такова нещо питайте ковидпсихарите според тях здравните експерти няма как да грешат и единствено коварния вирус е причината за високата смъртност по света и у нас.
1
0
 
31
 
! Отговори
Лошо преди 2 седмици
Лошо, но и по-зле ще става с усилената деградация на всички общества. Накрая да уцелиш читав лекар, ще е като да уцелиш читав авто сервиз. Но това го има във всички сфери, човекът спира да мисли и започва да се самоунищожава.