Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина вярно, спрете хляба който е златото от нашите земи и зобете чия, киноа, броколи и вноснои банани от лидл, баба ми на 93 си отиде това е яла да знаете бре дженерасти прости.
42
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕ-ТРЕБЕ ХЛЕБО ДА СТАНЕ 2 ЕВРО.-А ЗАПЛАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ 1500 ЕВРО-СТИГА С ТОЕ ЛЕБ И ТИЕ ВАЩЕ ИГРИЧКИ 30% УВЕРИЧЕНИЕ НА СТОКИ-НЕ ГИ ЛИ Е СРАМ ТИЕ Г.ОВЕДА БЕ?????????????
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спрете хляба, станете като азия, и ще сте 100летници като в япония, хляба вреди сериозно на здравето ви, нека си качват цените, бъдете като японците, филипинците, виетнам и т.н. да не изброявам, здравето и имунитета ви ще скочат до небесата
40
2
 
4
 
! Отговори
шкафчето преди 2 години
Плащайте ДДСто за хляба, че да има за шкафчето. В БГто данъци плащат бедните, а фирмите са със символични данъци, че да се развива икономиката, а народа кучета го яли.
39
3
 
8
 
! Отговори
Мързеливи хора преди 2 години
България е дребна държавичка. Кеф ти Румъния, кеф ти Турция, Сърбия или Македония. Три чувала брашно от мелница са ви стотинки! Гориво за 50 лева. Хлебопекарна на промоция ви е 60 ...70 ... лева. Нито месите, нито се грижите. Кило хляб ви идва на 40 стотинки! КИЛОГРАМ! За половин година имаш хляб! За 100-на лева!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа си мислеха , че като печатат пари с тях ще се греят и ще ги ядът , ама то така не ставало .
37
3
 
5
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Купувате си домашна мелничка за брашно и един хубав съд с капак за печене на хляб. Купувате си жито на цени на едро 100кг. са 40лв. Това са 2 големи чувала жито. Ще ви стигнат за половин година. И почвате! Мелите брашно, бъркате тесто и печете.
36
0
 
10
 
! Отговори
Пунта МАРА ГАРГАмел преди 2 години
Хлябът не е важен, важното е туризъма и хазарта да са с ниско ДДС, както е сега.
35
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Като няма хляб яжте мръвки.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много народ напуснаха селата запустиха градините и станаха гражданье. Те си мислеха че в града само ще лежат и ядат. Да обаче това ядене май трябва да се плаща. За ду.*** не дават у магазините. А за да плащат ще трябва да работят нещо. Работа може да намерят ама на каква заплата. И аз по едно време бях решил да ставам гражданин ама една вечер се позамислих и се отказах. Къде ще гледам прасе в града. Къде ще чувам кокошки. А кравата на балкона ли да я кача. На село си ми е добре. А на здраве
33
1
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе си мислъ с моя *** акъл,че зимъс тряаа дъ играй сопата. И сичко жа си дой на мястото .
32
2
 
2
 
! Отговори
Зърнар милионер преди 2 години
*** ривът,а аз зарадвах синчето днес с едно ново Ламбо Урус...за 20-1 рожден ден...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега, ние не сме развита икономическа държава, нормално е всеки да иска нещо от баницата.....хахахаха :))) Дори беден общ работник швед си позволява да рита камериерки в Слънчака....ако наш общ работник си позволи дори да отиде на почивка в Гърция, това ще е ОГРОМНО постижение :)))
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заводският хляб 830 грама в магазинната мрежа е струвал 1.10 лева в началото на 2018 г , 1,50 лева в началото на 2019 г , 1,50 лева в началото на 2020 г и 1,70 лева в началото на 2021 г , колкото е и сега . Кой го вдига и сваля преценката е ваша .
29
3
 
4
 
! Отговори
ужасена майка преди 2 години
като ми свърши хляба ям асфалт и нямам проблеми и най-важното вярвам в демокрацията и че всички лекари и Бил Гейтс са загрижени да ме спасят
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
В цял свят всичко поскъпва. Не сме само ние, спокойно. След като съсипешмикономикинз милиарди това става. Не се хвящайте на герберските ***. Вчера си дойдох от Германия. Бях там за седмица за да вкарам коли и за тази седмица продуктите пискъпваха почти всеки ден. Ще се нормализират нещата
27
0
 
9
 
! Отговори
Не трябва преди 2 години
Напълно нормално и човешко е жителят на тази държава първо да плати 30 стотинки на държавата за това че си е купил хляб за 150 лв и чак след това да го яде. Иначе от къде пари за държавни заплати? Българинът без хляб може но без държавни служители НЕ.
26
0
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
ДДС, няма как да избегнете да го платите! Но просто спрете да плащате всички други данъци, които за сега може да се не плащат... Нека държавата си ги сбира със съдия изпълнител... Ние така или иначе вече суверенна държава нямаме...)) никакви приказки за солидарност да не ви притесняват... Солидарни са само айдуците, които ви крадат данъците!
25
1
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе иаам брашно. И без електрика моа да опека ляп въф фурнътъ. Ич не ми пука.РЕЧЕНО Е НЯАА СТРАШНО ЩОМ ИМА БРАШНО ! МИСЛЕТЕ МУ ГРАЖДАНЯТА ! ГЗА ВИ ПАЯДЖИНЪ ША ФАНЕ ЗИМЪСКА.
24
2
 
13
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Хляба поскъпва ,защото на бейовете не им достигат по няколко хиляди за последният модел бентли