Десетки хиляди се върнаха от града към селото, това ще продължи

Пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване
23 сеп 2021 11:20, Ния Христова
150
 
Цените на селските къщи стигнаха цени до 70 00 евро. Ставаме ли свидетели на възраждането на българското село?
 
"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него този процес ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът е около 50-60 000 души.
 
"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.
 
Борисов каза още, че пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване. 
 
"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села.
 
А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.
 
"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов.
 
Той подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Вие ВЕРВАТЕ ли си? Тази държава става все по-зле... Май Зуека излезе прав.
77
2
 
20
 
! Отговори
555 преди 2 години
Хора, аз съм от Бс, но имам един наследствен етаж в Китен и там си стоя цяла есен и пролет - туристите са си тръгнали, има лекар, полиция, училището е в Приморско, на 5 км (има безплатен училищен автобус), природата на Странджа е зверски красива. Ако имате спестени пари, купете си нещо малко по Южното черноморие и живейте там през топлите месеци. Няма да съжалявате.
76
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 2 години
70, за да се подкрепи тази тенденция, трябва да има он-лайн класове ...а дай Боже и нови училища по селата след време!
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отварят училищата и детските градини по селата, ако броя на хората, които живеят там е достатъчен. И лекар задължително трябва да има.Такива обещания трябва да чуваме от политиците.
74
1
 
6
 
! Отговори
поглед преди 2 години
Има много избуяли бурени и тръни по селата все на тия от администрацията са. Кога ще ги накарате да вървят да си ги очистят най-после, в техните дворове са. Само глупости от тях и все на гръб да ги носим. Ако ги върнете по селата ще стане рай, ще има работна ръка за полето, селата ще процъфтят. В най-задръстените села ги пратете да се оживят най-после.
73
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До до 56 С наште заплати това няма как да стане.Сметни колко ще ти е месечния разход за бензин,ако всеки ден пътуваш по 200км.
72
1
 
17
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Съгласна съм, а закритите училища и детски градини по малките населени места най- близкото е на 30-40 км. Как звучи това?
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А задръстванията в града?! За да се стигне от точка А до точка В отнема страшно много време в пиков час.На 1 км има повече от 10 светофара....
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексГледат да са покрай големите градове или в самите тях :))) Селяните са много в големите градове, нема отърване от тех :)) Все пак им разбирам положението, като нема препитание в затънтените села, какво им остава ? :)) Навремето съм бил във варненско общежитие, дето 7 студентки се бутаха в една малка стаичка, говорим за преди 20-на години разбира се....:) Така че ги разбирам донекаде :)))
69
3
 
8
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Стой си там и не се връщай повече .Една бангия по малко на паркинга пред блока.
68
3
 
25
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
То чудесно това, ама децата като тръгнат на училище, знеш ли какво става.... не е за говорене!
67
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тия цени на бензина за пътуване и горивата за отопление, тези 90 000 сега си посипват главите с пепел.
66
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къща в някое забутано село можеш да си купиш само, за да я ползваш като вила събота и неделя, като си носиш продуктите за ядене, защото няма магазин. В такива села няма и лекар, няма полиция, да не говорим за детски градини и училище. Всъщност някога е имало, но сега сградата се руши. Постоянно живущи около 20-ина старци, такава е картинката по трънските села например и на много други места. Ако си купиш къща, може и някой път да я намериш опоскана от местни индианци...
65
4
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
И пак забрави да споменеш,че става въпрос за села които са на 10-15 км.около голям град и са нещо като квартали на тези градове.Никой не се е засилил към затънтените села,особено на тези цени.Работата от в къщи ще приключи с края на пандемията и който си е продал апартамента в града,за да си купи къща в отдалечено село,доста се е прекарал.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че има Асоциация на българските села... Нека позная - получава и държавно финансиране? За да подържа стройна организация на селата?
63
6
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Земай мотиката и на село кат ти е убаво :)))
62
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема по хубаво от природата, да имаш къща с двор е прекрасно, но селяните предпочитат градо :))) Но разбирам, нали требва да имат достъп до определени услуги :))
61
4
 
18
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Ще продължи - дръжки. Триетажна вила с декар двор съм изоставил на 7 км от центъра на града. До "селемя" е. А "семетя" в Русе е квартала на команчите.
60
0
 
34
 
! Отговори
поглед преди 2 години
Май в статията пишете за едни села, а за други нищо не казвате. За 70 х. евро не къща с двор, ами цялото село с улиците и площада може да купите. И ако не друго- по-чист въздух няма да намерите никъде.
59
0
 
32
 
! Отговори
69 преди 2 години
Ако сме нормална държава това трябва да е държавна политика и фирмите да се стимулират за това служителите им да работят отдалечено - ползите са много и за хората и за държавата, само строителите измамници и тези с многото апартаменти ще го закъсат, но пълно щастие няма;)