Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено

Акцията по разтоварването на азотния тор е спряна тази сутрин
28 сеп 2021 12:58, Анисия Иванова
46
Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено
Снимка: БГНЕС

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край местността "Яйлата" е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Още по темата

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд, съобщи БНР.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба е започнала, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

Според maritime.bg вероятно е използвана погрешната кофа за претоварването му, тъй като тази е за инертни материали, а азотният тор е на малки гранули.

От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Причината за използването на крана е повреда в машината за пакетиране на товара и авария на друго устройство заради камъните в района. Операцията по пренасянето на товара е прекратена заради неблагоприятното време.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на некадърното служебно правителство! Съд и затвор за всички членове на ОПГ на Румен Радев!
18
0
 
0
 
! Отговори
до ?!? преди 2 години
аха и ти си от всестранните разбирачи от Миг29 до морски плаващи кранове и съоръжения
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези здраво напълниха гащите. Честито на летуващите догодина!
16
1
 
17
 
! Отговори
Велика некадърност преди 2 години
За какво са тези хора в морска администрация като за две пари работа не вършат. Цяла седмица, когато времето беше почти за плаж не можаха да докарат кран и машина за опаковане. И накрая, като ги докараха, машината не работи а кранът сипе половината тор в морето. Тези хора са там само кафе да пият и рушвет да прибират, за друго не стават. Заслужават да ги уволнят всички до един.
15
1
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
За международни новини е тая спаситена акция . То даже спасителна да е наречеш ще излъжеш, по скоро замърсителна. Абсурд някакъв! А сега кой наси отговорността за тия дивотии, къде са хората кой е планирал, кой е дал разрешение и кой е разпоредил този абсурд с разлива в морето да продължи. И тея ли загубиха пространствено орентация или неква друга.
14
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Пълни ***. Да не мислите, че случайно са решили да разтоварват посред нощ. Като знаят, че нищо не е в ред да се бяха обадили на румънците и да молят на колене за помощ. За ден най-много щяха да им пратят и влекачи и кранове и баржи от пристанището в Констанца. В замяна можеше да им дадем пак Южна Добруджа, поне да не се мъчат хората там и да видят най-накрая какво е европейска държава.
13
5
 
9
 
! Отговори
До бесен преди 2 години
Какви Радеви калинки бе, аланколоооооу? В Морска администрация са хора от времето на ГЕРБ, некадърни дърти ченгеджийки кадри, които чакат до последно инструкции от х-л Берлин, Банкя и Сараите какво да направят, да не настъпят нечий интерес.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 3000 са разтоварили 200, сигурно още толкова са отишли в морето. Има ли нещо, което да работи както трябва в нашата държава?
11
8
 
11
 
! Отговори
до бесен преди 2 години
ама те калинките са си на Боко бе, какъв Радев ми говориш, да не би Радев да е назначил шефовете в Морска администрация, Пристанищна инфрастуктура или Радев има фирма с плаващи кранове баржи и подобни морски съоръжения.
10
11
 
11
 
! Отговори
бесен преди 2 години
С какво Радевите калинки са по-добри от Боковите? С нищо. Все същата некадърност. Десет дена се чесаха по кратуните какво да правят и накрая единственото което направиха е да замърсят района на крушението!
9
1
 
11
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Ами нали има създаден щаб по този въпрос??? Айде сега целия щаб в колона по 1 към ареста!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът на *** - директно зад борда. *** за зеле не става. Ако беше някой танкер ...
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това не е от ден два, 31 години се разипа не само военнен но и търговски ,драгажен и Строително технически флот. Нищо не се инвестира в техника всичко се разпарчетоса по фирмички и е пълен хаос. Държавата е клекнала пред фирмичките да вземат да окажат съдействие. Жалка история. А на Борисов нищо свързано с морето през годините не му е било приоритет. Ще ви дам пример отива на посещение в една от базите на ВМС и вместо корабите почва да гледа новата пожарна.
6
1
 
3
 
! Отговори
отговор преди 2 години
До АсанНе е румънски. Турски е.
5
0
 
12
 
! Отговори
дедо преди 2 години
"Българска работа"- така му се казва!
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горивото източено - в морето!!!Азотния тор разтоварен - в морето!!!Всичко е ОК!!!САМО ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ!!!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял час ви е трвбвало да видите , че торовете падат във водата? Сериозно?
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метла в Морска администрация Варна, воглаве с директора и.
1
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Румънски ли е тоз кораб "Vera Su"