Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече

Според нея в България цените са спекулативни
7 окт 2021 07:10, Петя Славова
257
Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на храните, на парното и тока. "Ситуацията е много тревожна", коментира Мика Зайкова - икономист и член на "Има такъв народ" пред DarikNews. Тя коментира повишаването на рекордно високата цена на природния газ, както и очакваното поскъпване на тока и парното.

"Първо, независимо, че всички в един глас твърдят, че цената на електрическата енергия е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите - нито на дребния бизнес, нито на домакинствата", категорична беше Зайкова.

"Има спекула на свободния пазар. В цената, която е регулирана за домакинствата, има два елемента, които оскъпяват общата цена - освен цената на производителя, там е включена цената за пренос /загуби по мрежата/ и доставка", уточнява икономистът.

Още по темата

И прогнозира, че "следващият сезон - юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата".

По думите ѝ в България цените са спекулативни.

"Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците..."

Мика Зайкова беше категорична: "Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават".

По думите ѝ допълнителните 120 лева за пенсии вече са "изядени". "България е с най-ниската минимална заплата в ЕС и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро в Люксембург", каза още тя.

И изчисли, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки. "Обедняването е вече с 50%. Всичко ще стане непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата".

Зайкова алармира и за редица сигнали, получени при нея и в "Има такъв народ": "46-ото Народно събрание, освен всичко, взе едно решение за увеличение на парите, които се изплащат през втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв. Получихме оплаквания, че за октомври са им преведени 380 лв". Зайкова се пита дали е грешка, процедурно забавяне или умишлено решение и ако е така "Кой си позволява да не изпълнява решение на Народното събрание".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как било при Бокича,как цените не се вдигали а заплатите растели. Мноооого забравяте. Цените се вдигаха и при него, а като дойде на власт,първата му работа беше да замрази заплатите. Едно е няколко месеца управление, друго 12години + още 4-5
185
5
 
5
 
! Отговори
До 194 преди 2 години
Ти си късметлия, само две години не са ти вдигали заплатата, а при нас заплатите не са вдигани от 12 години. За последен път ги вдигнаха от март 2009 година.
184
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да станат ГЕРБ по-богати, трябва народа на България да стане по-беден.
183
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещите бедни жулят по кило ракия и пушат по 2-3 кутии цигари. Реалните доходи у нас не са ясни,щото масова се плаща под масата, пък майстори,бакшиши,фирмаджии не отчитат доходи.
182
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120лв. на пенсионерите били изядени, а мойта заплата като не е вдигана 2 години .......
181
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При социализма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
180
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът бил обеднявал. Ами че народа обеднява още от 1989 година, когато на власт дойдоха престъпниците, наречени демократи. Най-много обедняхме през последните 12 години при управлението на мутродемократите.
179
14
 
9
 
! Отговори
КПСС БКП преди 2 години
Всички ГЕРБЕРИ в затвора ! Мафиотската структура ГЕРБ докара народа до просешка тояга !
178
7
 
12
 
! Отговори
пена преди 2 години
Еми от година ни управлява Радеф. Какво друго очаквахте от фурежка-комунист?
177
4
 
9
 
! Отговори
до леля Мика преди 2 години
Ако и досега не си разбрала ,че тази държава няма да се оправи поне във близките 20 г, язък ти за възрастта и обраованието ! Не грешат да останат тук са само тези които стоят на някакво кранче ,,,,това да си работник или дребен служител ,не ми обяснявай до къде ще я докараш ,ако успееш да изплатиш едно жилище 60 кв. със хиляда мъки и да не ти го вземе съдия изпълнител си рядък късметлия .....
176
4
 
13
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 2 години
Бабке!! Ти отговори ли си на въпроса, защо е така? Помниш ли социализма, Виденов, Луканов, орешарски... А как твоита хора ТОЩКО ГНОМА И СТАНЕВ СКЪСАНИТЕ КЮЛОТИ търсеха съдействие от БСП за кабинет???? Засрами се! НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТЕ ПОМОЩ ОТ КОМУНИСТИ И ПОСЛЕ ДА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА НЕВИННИ...
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро така ще ви размахат Клаус Шваб, че 80% от вас изобщо няма да останат, а Маркс и Енгелс не ги мислете.
174
4
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Унгария преди седмици сключо договор с Русия за дългосрочна доставка на газ и сега купува газта евтино от тръбата през България. Русия предложи и на България да сключи такъв договор. България купува на 600$ по спотови цени, другия месец ще купува на 800$, след нова година на 1000$. Тримореца Радев можеше да сключи договор с Русия както направи Орбан, и сега нямаше да има никакво повишение на цените на нищо. Но кариерата в НАТО е по-важна за тримореца Радев, пък и заплатата му е добра, не са му грижа цената на отоплението, тока и храните.
173
7
 
9
 
! Отговори
Оги преди 2 години
Борисов ще бъде отново премиер другия месец, а тази Нова година за последно ще бъдем поздравени от Зелен Ч0paп - Стиснато юмруче. Досвидание, товарищ!
172
1
 
6
 
! Отговори
Фея Магесница преди 2 години
Тази мантра, с бедните работещи и с обещания, че работещите ще стават богати я размахват и Маркс, и Енгелс, и Ленин, и Сталин, и Корнелия Нинова. Баба Яга да излезе с нещо грам по-оригинално.
171
4
 
11
 
! Отговори
Нанков преди 2 години
В държавата на Кирчовците и Румен Радев може да е президент. До ноември, после си взема чемодана и поехва наx0й.
170
1
 
7
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Тошко Африкански.
169
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои не им се вярва, че ГЕРБ са откраднали стотици милиони, но забравят, че 12 години са много дълъг период, а и има още 4 години преди това като кмет на София. Защо не си направите сметката колко са само средствата от ЕС за тези 12 години?
168
2
 
7
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Баба Мика едни си знае, едно си бае. Не ми се иска да я оборвам с цифри и факти. И откъде накъде ще ни сравнява с Люксембург? Там са нямали 45 г. "строителство на комунизма, Луканови и Виденови зими. И особено заслугите на Виденов, който ни върна светлинни години назад със заплати от 15 долара и пенсии от 5 долара. Та така бабке, основна вина за цените, освен резидента има и бандата за която си се закачила. Ако наистина беше свястна, за каквато се драскаш нямаше да гласуваш както ти заповядваше
167
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече мутродемокрация, никога повече Бойко Борисов.