Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

Страхът от зимата движел пазарите, декември се очаквало успокояване
Обновена: 6 окт 2021 10:40 | 6 окт 2021 10:35, Елка Василева
232
Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари
Снимка: архив, БГНЕС

Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение както на топлоенергията, така и за електрическата енергия за бита от 1 януари, каза пред БНР Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР.

По думите му има налични регулаторни инструменти, така че „увеличението да не е в тези граници“.

Още по темата

„Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната – дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът“, заяви Младеновски.

На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно, посочи той.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент,“ каза Младеновски.

Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден, отбеляза експертът.  „Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на около 65 евро, сега в момента се търгуват на над 200.“

На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, поясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата, уточни Младеновски.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят,“ каза експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Това за тока след първи Януари се знае,от преди четири-пет години,Радев ви бил ВИновен!Има архиви разровете се малко!Някой друг ви обещаваше газ като мед да потече и е подписвал разни т.нар 'зелени сделки'
169
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виновни са всичките дето си ги избирате. костов, договорите с американските марици 4 деня преди да не го преизберат. крадлив дедо и мадам и в трите хралупи да дето затворит работещи аеци да може и румънския аец на бнп пари ба да прави кинта, порко дето обезкости разпределителните дружества и ги даде на чехи жмехи да ни крадат и да изнасят жица. всичките дето не завършиха белене. брикселските зелки си оправят империята и пълнят гушите. тех кво да ги съдим. робия. гответе се.
168
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще повишите на минималната заплата със 20-30% ?
167
1
 
6
 
! Отговори
Ботаник преди 2 години
Приготви си розмарина щото идва страшна зима. Тока скача щото немците замразиха северния поток 2 по нареждане от горе и газта скочи , и няма газ за тецовете им .Газ има иначе ,ама не го пускат през Украйна щото ония крадат.Нашия поток кво става щото наляхме там пара голяма сега е момента за натискане да го пускат,ама наще полиците спорят кой под коя пола е фетишизъм некъв ... Да почват водорода да строят с японците водородни тецове и една две модерни атомни централи с американците и готово.
166
0
 
3
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Преди година нефта беше 0 долара,намаше каде да го складират....
165
1
 
10
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 2 години
За всичко са виновни корумпираните декадентни бюрократи от брюк.селската хунта.
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е как ще подложиш коляното ... Затова много агенти се дънят с гаротата ... ПОне 45% градуса трябва да са ... :)
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или най-добре ... Кабел с 8мм фи ... Искам да видя как се гърчи Костов-иста ... Детско желание ми е ...
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
KEВР да очаква скоро бесене на трафопостове ... Председателят не беше ли от ДБ ... Него бих обесил с кабел на ниско напрежение ...
161
0
 
3
 
! Отговори
мартин кабронски преди 2 години
бай румине, намерил съм 3 млади пичонки за близане, беърли лигъл, даже гоце триперлиев би ни завидял. първо ти че ги минеш после и аз. че им ближем сладолед. венцеремос.
160
2
 
1
 
! Отговори
хасанчо кокорнката преди 2 години
аз съм само цвят лилав. люляк съм. лали ли съм зулум ли съм. тири ри рам тири рам тири рам. искам дует с онзи разпорениак мариус. че си правим цигу мигу туриш ми го. че има два реда дудучета, три редя кауали, мали мали недей. цял духов оргкестър. догодина че си имам платформа на парадеца. подмяната продължава с ди жей роумен радефф.
159
0
 
2
 
! Отговори
ушко крадев преди 2 години
браво кире. къде е оная кокорнка хасанката да ти удари едно рамо с неговото фалцетно "лъжа, лъжа, лъжа". ей гоуемо тиатро днеска у словенско с макидонскиот заек. па се репчим па ни разтървава онази чаровница с мишелчо с неговия пудел уши ботокса. мани мани. че и я сложили на масата с мажети. моеш си представиш. друга тема. че полегнем заради сингергия. бали сме и маата на тая хистория. в ЦРУ за хистория не са ни говорили
158
0
 
3
 
! Отговори
кленово глисто. преди 2 години
нема лево нема десно, право у шитнето пресно. подмяната продължава. бидоня и геро мюстявя за богати пенционери.
157
0
 
8
 
! Отговори
Протестиращ преди 2 години
Абе Гешев е виновен за хвърчащите цени ! *** и Кокорчо ще ни спасят ! Ако не вервате питайте Хаджигенчо от мутрите хо хо хо
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу - промяната дойде !
155
1
 
6
 
! Отговори
Кирчо & Кокорчо преди 2 години
20-30% поскъпване - нищо не са! Ще ги хапнем като за закуска ! Е, някои бабички може и да не изкарат зимата.Важното е - мутри вън.
154
0
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Какво го пипат парното след като парното е остатъчен продукт от производството на ток. Т.е. освен за поддръжка на абонатните... излиза без пари. Никой не ще да ни купува скъпия ток, затова и не сме износител вече. Принуждавате хората да се отказват от парно, за да минат на ток.... Тоест да харчат повече ток! Уникално *** порочен кръг. После защо в големите градове имало хора на дърва и въглища. Ами продължавайте така и ще се гори каквото има.
153
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно напускане на ЕС. Тези ни накараха да си осакатим АЕЦ и да бъдем зависими. Английската дипломация е най-добрата в света и не случайно Англия се освободи от бремето на членство в ЕС.
152
0
 
9
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 години
БокоТиквунДолпаЧекмедже построи южен поток, набуко и тн (на думи строи а реално отиват парите в чекмеджето) построи АЕЦ белене (в чекмеджето), постори магистрали (ни една няма завършена (парите в чекмеджето) Докато има Балами ще има Боковци! 20 години се дървим на Русия и ла"паме меките чурки на Запада и Щорос и за това сега...гладни, боси, болни!
151
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така ще е, 12 години кредити от ЕС. Средствата обаче от ЕС ги изхарчиха приближени на групировката ГЕРБ. Сега подписаните договори за зелена енергия ще ги плаща български данъкоплатец, защото нищо не е направено от мутрите.