Дежурен моряк заспал 20 минути преди "Vera Su" да заседне

МОСВ: Товарът е чист карбамид, във водата няма тежки метали
11 окт 2021 18:10, Анисия Иванова
45

Шокиращо развитие по разследването на заседналия кораб "Vera Su": дежурен моряк на борда е заспал за около 20-ина минути, преди плавателният съд да заседне между скалите на Камен бряг. Това сочат последните събрани доказателства на разследващите.

Екипите на МОСВ продължават да проследяват ежедневно състоянието на морската околна среда в акваторията на авариралия кораб „Vera Su“, съобщават от екоминистерството.

Според разследващите документацията на кораба е манипулирана, има съмнения и за унищожени документи. Дълго време след засядането екипажът не е отговарял на сигналите за връзка с българските органи.

Още по темата

Ако времето позволява, днес следователи и застрахователи ще се качат на борда на заклещения вече 22-ри ден кораб. Отново ще бъдат направени проби и на водата. Корабът ще бъде заснет с дрон и ще бъде огледан за щети по корпуса и товара.

Ще бъде направен и нов опит за претоварването на азотния тор, но приоритет остава източването на останалото гориво, съобщава Bulgaria ON AIR.

В момента на кораба няма никого, след като капитанът и помощник-капитанът бяха задържани и обвинени, а екипажът беше евакуиран, разпитан и след това освободен.

Днес са направени анализи по биологични елементи за качество – фитопланктон (развитие на водорасли) и хлорофил–а, които до момента потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежните води, където се намира заседналият плавателен съд, посочват от МОСВ.

Резултатите от пробите показват стабилност в стойностите на наблюдаваните показатели като pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, амониев азот, нитритен азот и нитратен азот.

Водните проби за амониев азот, взети в близост до кораба, също показват близки стойности. Потвърждава се отчитаната и до момента тенденция за задържане на стойностите на наблюдаваните показатели.

В непосредствена близост до заседналия кораб, освен ежедневно следените показатели, е проведено и изследване на водите за съдържание на тежки метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром. Отчетените резултати по всеки от анализираните метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метални соли.

От МОСВ са предприети и действия за възлагане на пълен анализ на товара на кораба. Резултатите от анализа на пробата потвърждават, че товарът е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

Допълнителният площен мониторинг, разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН, е проведен въпреки сложната метеорологична обстановка. Подбраните 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба „Вера Су“ са съобразени с посоката на преобладващото морско течение.

Разположението на пунктовете позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води, пишат още от Министерството на околната среда.

От ведомството посочват още, че продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Електра преди 2 години
С една дума Комуняците ще си раздадат помощи, защото всички са със фирми и на ромите, за народа един бай х..ой...
35
0
 
4
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Идея си нямах, че в 21-ви век има моряк в коша на върха на мачтата, който вика "Земяяя, земяя на хоризонтаааа". И ако заспи ей какво става.
34
0
 
5
 
! Отговори
Бг морско лицe преди 2 години
Само едно пояснение относно така изфабрикуваното заспиване на дежурният моряк - моряците НЕ са офицери "носещи" вахта. Вземете прочетете малко наредба номер 6 от закона за мореплаване. Къде е бил офицерът който е дежурен. Хайде да се поспрете с тъпотиите си. Разследващите са явно отново братовчеди, братя, сестри и прочие на някой щом го коментират като "шокиращо развитие".
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще знаел ли е дежурния какъв курс държи кораба нещо като залив с пристанище за него да го разтоварят,че да го чакат след 20 минути след някоя маневра за заход,а заспал все едно е в средата на океан и като се събудил в остров сред океана заорал на плажа.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те дадоха последните позиции на кораба от апаратурата на VTS-а. И оттам се вижда, че е пропуснал да завие към фарватера и след това са десетина минути до плитчините. Много могат да бъдат причините. Заспал също е една от тях. 10 минути са нищо. Докато се ориентираш и белята е станала.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картината на кораба Вера Су е олицетворение на порочния и разсипнически модел на управление до момента, каза Радев. Много добре е описал служебния си кабинет!
30
1
 
1
 
! Отговори
абе преди 2 години
а наще граничари кога са заспали ?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никои не е реагирал от сушата защото е бил с тор.Друго щеше да е, ако имаше дрога . Щеха да го разтоварят още в морето. Така де на Златните котка не пропускат.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един големец от Морската Администрация , който е отговарял за спасяването на кораба е уволнен. Можел е още първия ден да спасят кораба , но не имал нужната техника. Така било от много години в България . Виждат кораб в бедствие но нямат техника за спасяването му , е отговора. Но цялата служба си върви Аванс, Заплата, Аванс Заплата с години.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27. Коментар 19 ти отговаря. Граничната полиция може да реагира когато чужда лодка тръгне към брега камили кораб с товар.
26
2
 
7
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Този кораб в момента е олицетворение на България в момента-безхаберие ,некадърност и корупция.радеф и хунтата му ни обричат на глад и мизерия.6месеца стигат! Оставка мутри некадърни!
25
7
 
1
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Абе *** ,разследвайте каква е причината корабът да се блъсне и да не пристигне във Варна,защо моряците са били пияни ,кои бълг. фирми са свързани със сделката?Всичко води до двама човека близки и приятели на фигуранта радеф
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Какво очакваш да направят тези на сушата, че да реагират на момента? Какво могат да направят? Да викнат Батман ли, човекът паяк ли, супермен ли? Какво? Любопитно ми е да чуя плюно като тебе как си представя нещата.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как разбраха че е спал. Може би го е записал в корабния дневник. Или камера на мостика го е заснела. Много ме съмнява да е имало камера. Такава случка може да се случи само при съвкупност от няколко фактора - повреден автопилот+повреден или изключен радар+неработеща навигационна система+неадекватен екипаж и то не за 20 минути а за много по 20. А на историята със заспалия за 20 минути моряк се смеят и гларусите
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са спали на кораба и на сушата. Само че на нашите на сушата са с заплати . А тия на кораба казаха, че не им е платено. Големеца на сушата който е работил и спал , вече е уволнен
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости!2ч.34м. траверса на кораба е на сблъсък!Поне 3 аларми са надавали вой и съобщения(GPS,ехолот и радар)-дублирани са и в машинното,без да броим повикванията по радиото!'Заспал" и готово,хаха!Гранична полиция и тя ли спи?!Ако беше натоварен с амонит?!!Щеше да стане още един залив там!БЕЗХАБЕРЩИНА И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НАВСЯКЪДЕ НИ ЗАОБИКАЛЯ!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това ОК, ама по чл. 343 от НК в този случай ще го отнесе моряка. Застрахователят дали ще плати си е негова работа. Делото в Бг е за ПТП с кораб. Не за нешо друго.
19
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 2 години
До Капитан от ПанчеревоНе е вярно класическа застрахователна измама . Всички от двете страни на барикадата са доволни защото париците са взети авансово а сега умници от каскетурата се мъчат да ми обесняват глупости
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако приемем , че проблем е на кораба. То Морските служби защо не са реагирали на момента. Тези служби са на заплати. С платени ДООсогуряване, Здравни и други застраховки платени от държавата. Сградни помещения. ЗаплатиТе трябва да си понесат вината . Не с уволнение , а финансови наказания за щети и към Vera SU.
17
0
 
13
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 2 години
дежурен моряк на борда е заспал за около 20-ина минути,Смешници при скорост от 7 вз. е 21 каб за 20 мин. а той не отговаря на повисванията от 2/ два / часа . Просто си получава парите за да мълчи и неграмотници от системата се мъчат да си заработят парите .